today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Ένας ζωγράφος, ένας ποιητής και μια φιλία 30 ετών με χρώματα και λέξεις

Αλέκος Φασιανός - Βαγγέλης Χρόνης 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και Ποίηση

Γράφει η Μαρία Ε. Δημητρίου

Όταν οι λέξεις πλέκονται με χρώματα  και όταν το χρώμα  εμπνέεται από τις λέξεις, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Μια φιλία που διαρκεί 30 χρόνια, ένας  ποιητής που ζωγραφίζει με τις λέξεις  και ένας  ζωγράφος που γίνεται  ποιητής  με τα χρώματα  σε μια δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοεπηρεασμού.

Ο Αλέκος Φασιανός  και Βαγγέλης Χρόνης  μια φιλία που σφραγίστηκε από χρώματα και λέξεις, αφού ο ζωγράφος φιλότεχνησε όλα τα ποιητικά βιβλία του Βαγγέλη Χρόνη.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο ίδρυμα Θεοχαράκη έχει αυτή την ιδιαίτερη πινελιά, το σμίξιμο της ποίησης μαζί με τη ζωγραφική.

Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός μαζί με τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη και με  τη συνδρομή  του επιμελητή της έκθεσης Τάκη  Μαυρωτά παρουσιάζουν μια κοινή διαδρομή μέσα στο χρόνο που μας πηγαίνει  πίσω τριάντα χρόνια.

Το πάντρεμα της ζωγραφικής με την ποίηση είναι μια σχέση που έχει ρίζες στο παρελθόν.  Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κύριος Μαυρωτάς , αξεπέραστες παραμένουν οι εικονογραφήσεις των ποιημάτων του Σεφέρη από το Μόραλη, του Καβάφη από τον Γκίκα και του Ελύτη από τον Τσαρούχη.

Ο Αλέκος Φασιανός θα πει γι’ αυτή την έκθεση: “Ένας ζωγράφος είναι μεγάλος όταν μπορεί να εκφράζει αυτό που θέλει με το χρώμα και το σχέδιο και ένας ποιητής με τις λέξεις”.

Ενώ ο Βαγγέλης Χρόνης θα προσθέσει: “… η ζωή μας είναι από μόνη της μία τέχνη και εμπεριέχει από μέσα της απαραιτήτως ποίηση ασχέτως αν δεν τη βλέπουμε και παρασυρόμαστε από τα προβλήματα της καθημερινότητας”.

Ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος μιλώντας για την εκθέση αναφέρει, ότι αντλημένες λέξεις από τα κείμενα του Βαγγέλη Χρόνη όπως οι λέξεις “αθωότητα, ελλεγειακός χαρακτήρας, φως, απολλώνειο φως,συνείδηση ελληνική” μαζί με ένα πλήθος άλλων λέξεων σε κάνουν να νιώθεις τη ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού ακόμα πιο οικεία και προσιτή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 20 Μαίου 2019 παρέστη και μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Παυλόπουλος ο οποίος ανέφερε:  “Ο Αλέκος Φασιανός, με την τόσο εκφραστική τέχνη του και ο Βαγγέλης Χρόνης, με το εκλεπτυσμένο πολυπρισματικό πνεύμα του, έχουν συμβάλει -και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα εξακολουθούν πάντα να συμβάλλουν- καιρίως στην αέναη δημιουργική πορεία της Παιδείας μας και του Πολιτισμού μας. Και μάλιστα με τρόπο που ωθούν την Παιδεία μας και τον Πολιτισμό μας να επιτελέσουν μια σημαντική πτυχή της, οιονεί εκ φύσεως, αποστολής τους: Δηλαδή να ξεπερνούν αδιαλείπτως, και με εντεινόμενο ρυθμό, τα σύνορα της Πατρίδας μας, καταθέτοντας έτσι τις δικές τους, ανεκτίμητες, ψηφίδες στο Πάνθεο του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και αντικείμενα από πηλό και μπρούτζο που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό ύφος του μεγάλου ζωγράφου και τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο και τη βαθιά σχέση του με τον  ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη. Ενώ παρουσιάζεται επίσης και το πολύτιμο αρχείο του ποιητή με χειρόγραφα, επιστολές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρώτες εκδόσεις που αναδεικνύουν τον κοινό χρόνο της συνεχούς και αμείωτης δημιουργικής τους δράσης.

Τέλος ο επιμελητής της έκθεσης  κ. Μαυρωτάς αναφέρει: “Βαπτισμένοι και οι δύο τους τις ελληνικές αισθήσεις έχεις την αίσθηση ότι συμπορεύθηκαν με την παραίνεση του μεγάλου απόντα τηης ελληνικής ζωγραφικής Γιάννη Τσαρούχη που τόνιζε, ότι η τέχνη δεν είναι για να περνάς την ώρα σου, είναι θρησκεία του ζωντανού και αιώνιου πάθους.”

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον Γιάννη Μόραλη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1956-1960). Μεταξύ 1960 και 1963 συνέχισε τις σπουδές του στη λιθογραφία στο Παρίσι με γαλλική κρατική υποτροφία δίπλα στους Εugene Clairin και Georgew Dayez. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Αλέκος Φασιανός έχει σχεδιάσει θεατρικά σκηνικά και έχει εικονογραφήσει πολλές καλλιτεχνικές εκδόσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Βαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στη Σταυρούπολη Ξάνθης, σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford Scool of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971 και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Είναι Αρχων Μαίστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έχει τιμηθεί για την κοινωφελή του δράση. Το 2007 το βιβλίο του Νέοι στον Άδη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2016 τιμήθηκε με το Α βραβείο Odeysseus Awards, στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης στα πλαίσια του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29/9/2019 και οι ώρες λειτουργίας της είναι:

Δευτέρα έως Κυριακή 10.00 – 18.00

Πληροφορίες , Κρατήσεις 210 3611206 , www.thf.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ