today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μοντέλο… Κουφοντίνα για την ελληνική οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου!

Του Λουκά Γεωργιάδη

Μετά από 8 έτη… αποβολής της χώρας μας από τις αγορές, ήρθε η ώρα για να επιστρέψουμε στον πραγματικό κόσμο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, από το 2015 θα ήμασταν μια κανονική χώρα, χωρίς να χρειαστεί το τρίτο μνημόνιο. Τώρα μιλάμε για το τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά μέσω ενός νέου σχεδίου διάσωσης, αλλά με λεφτά από τις αγορές. Και με μια οικονομία που θα βαδίζει σε περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας και αναιμικής ανάπτυξης με μη βιώσιμο χρέος μετά το 2032. Άρα, μιλάμε για τον κίνδυνο και… πέμπτου μνημονίου χωρίς λεφτά και υπό την παρακολούθηση των αγορών 24 ώρες το 24ωρο! Και όλα αυτά βεβαίως, λόγω της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015.

Μετά τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα προσιδιάζει στον… Κουφοντίνα. Θα βγαίνει από τη φυλακή και θα δίνει το παρόν κάθε μέρα στο,,, αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Όταν μιλάμε για “αστυνομικό τμήμα” εννοούμε τους συνεχείς ελέγχους των δανειστών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τέσσερις φορές τον χρόνο τα πεπραγμένα των ελληνικών κυβέρνήσεων για τα επόμενα 30 χρόνια! Τουλάχιστον. Επί της ουσίας αυτοί θα μας παρακολουθούν 4 φορές τον χρόνο αλλά οι αγορές θα… εφημερεύουν 24 ώρες το 24ωρο! Το πρόγραμμα διάσωσης τελείωσε, οι ξένοι δεν θα μας δανείσουν άλλα χρήματα, νέα μέτρα έρχονται και γενικώς πρέπει να κάνουμε το… κουμάντο μας για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπέρτατος κριτής θα είναι και πάλι οι αγορές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει και τους τελευταίους… αφελείς ότι έχει καθαρό αφήγημα για την επόμενη μέρα λήξης των μνημονίων. Εξ ου και το… show Τσίπρα με τη γραβάτα! Η Ελλάδα στο πλαίσιο της… μεταμνημονιακής εποχής οφείλει ανά τρίμηνο να συνεργάζεται με τους δανειστές. Οι τελευταίοι θα έχουν πλέον τα μάτια τους… δεκατέσσερα και είναι απολύτως βέβαιο ότι τώρα θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τα… λουριά για να μην υπάρξουν… παρατράγουδα από τις αγορές. Τα διδάγματα που έχουν πάρει από την ελληνική υπόθεση και κυρίως από την “περήφανη διαπραγμάτευση” των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη-Λαφαζάνη είναι πάρα πολλά και εξαιρετικά χρήσιμα…

Οι περισσότεροι εντός της κυβέρνησης είτε έχουν άγνοια για στοιχειώδη πράγματα που συμβαίνουν στο οικονομικό γίγνεσθαι, είτε συνεχίζουν και συμπεριφέρονται μέσα σε περιβάλλον… (αυτ)απάτης! Το πιθανότερο είναι ότι έχουν καταλάβει πώς θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα λόγω των δικών τους εγκληματικών λαθών για όσα συνέβησαν το 2015, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, έχουν αναγάγει τα πάντα σε επίπεδο ανούσιας και ανόητης αριστερής προπαγάνδας. Γιατί άλλη δουλειά, εκτός από την προπαγάνδα, δεν φαίνεται να γνωρίζουν.
Το πρόταγμα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι συγκεκριμένο και έχει να κάνει με τη συγκράτηση όσο γίνεται περισσότερων αφελών ψηφοφόρων ενόψει των επικείμενων εκλογών. Είτε αυτές γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, είτε τον επόμενο Μάιο. Εν ολίγοις η κυβέρνηση λειτουργεί με λογική… Κουφοντίνα, σύμφωνα με την οποία πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να… αποδράσει χωρίς να υποστεί τις συνέπειες από τις αγορές, αν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους της… αποφυλάκισης. Πιστεύουν ότι θα αποδράσουν με ψέματα αγνοώντας την πραγματικότητα. Κούνια που τους κούναγε…

Ο Λουκάς Γεωργιάδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος 
e-mail: [email protected]
Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης, Loukas Georgiadis
Twitter: LoukGeorgiadis, loukas geo
LinkedIn: LOUKAS GEORGIADIS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ