today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τι να λέει άραγε ο Αρχιεπίσκοπος για την συμφωνία;

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων έχει ξεσηκώσει, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλες αντιδράσεων, από υπέρμαχους, από πολέμιους, από φιλοκυβερνητικούς, από αντικυβερνητικούς, από μακεδονικές οργανώσεις, από φιλοσκοπιανές οργανώσεις, από αριστεριστές, από αναλυτές, από… αναλυμένους, από συμμάχους και φίλους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και από «εχθρούς» και εχθρούς στην γειτονιά μας. Γενικότερα από όλους!
Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκαν για το θέμα, λίγο έως πολύ, ξεκάθαρα ή μεσοβέζικα και όλοι οι θεσμικοί. Όλοι; Όχι όλοι! Η Εκκλησία ή μάλλον καλύτερα, η κεφαλή της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν έχει πει ακόμα κουβέντα…
Δεν θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα να έχει μιλήσει; Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας; Πριν την συμφωνία είχε δηλώσει: «Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας».
Τώρα; Ισχύουν τα όσα είχε πει ή άλλαξε κάτι; Θεωρεί ότι παραχωρείται το όνομα ή όχι;
Επίσης τότε, αρχές του Ιούνη ήταν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, είχε πάρει διακριτικές αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις για την Μακεδονία, λέγοντας ότι «η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».
Προφανώς και δεν είναι έργο της Εκκλησίας και προφανώς είναι υπεύθυνοι και οι Έλληνες που ψηφίζουν και προφανώς είναι υπεύθυνη η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο ή για να είμαστε ακριβείς, η κυβέρνηση που διοικεί αυτόν τον τόπο… Μέρος της ευθύνης όμως και μεγάλο μάλιστα, έχουν και εκείνοι που επηρεάζουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο την ψήφο των Ελλήνων. Ένθεν κακείθεν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ