today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Προς επίλυση το Σκοπιανό ;

Η Αυγή προαναγγέλλει πλειοψηφία 180 Βουλευτών προκειμένου να περάσει από την Βουλή

Πολιτικό σεισμό πρόκειται να προκαλέσει  δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο το Μαξίμου συζητά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Βουλή υπερψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια από 180 Βουλευτές!

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας που εκφράζει την κυβερνητική γραμμή, οι Βρυξέλλες φέρονται να εισηγήθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα μια τέτοια λύση, προκειμένου να ξεπεράσει η κυβέρνηση την σκόπελο του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που αποδέχονται τα Σκόπια αφορά την «σαλαμοποίηση» του ζητήματος, δηλαδή τις σταδιακές αλλαγές στο Σύνταγμά τους μόνον εφόσον προχωρήσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Αυγής» στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση διπλής ονομασίας την οποία φέρεται να απορρίπτει η Ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη για την κυβέρνηση εξίσωση του Σκοπιανού ζητήματος με δεδομένη την άρνηση του Π.Καμμένου να αποδεχτεί οποιαδήποτε λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», δημιουργεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου που επιδιώκει να εμπλέξει στο πρόβλημα και τη Ν.Δ.

Πάντως το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο καθ ύλην αρμόδιος για την επίλυση του ζητήματος είναι ο ΟΗΕ και όχι οι Βρυξέλλες, οι οποίες άλλωστε αποφεύγουν να εμπλέκονται σε ζητήματα λειτουργίας των θεσμών των κρατών μελών. Γι αυτό και έμπειροι παρατηρητές επεσήμαιναν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται τις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει άλλοθι στην δική της πολιτική στρατηγική.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για διαφορετικούς λόγους το καθένα,  έχουν τοποθετηθεί αρνητικά σε ενδεχόμενο υπερψήφισης οποιασδήποτε συμφωνίας εφόσον η κυβερνητική στάση δεν είναι ενιαία, θέτοντας, μάλιστα, ζήτημα δεδηλωμένης.

Σε κάθε, πάντως περίπτωση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο του ζητήματος, αναμένεται η κατ΄ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ την επόμενη Πέμπτη στην Βουλγαρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ