today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τεχνάσματα στο “πτώμα” της Μακεδονίας

Επικοινωνιακή διαχείριση από Αθήνα και Σκόπια για να σερβίρουν το συμβιβασμό

Επικοινωνιακού χαρακτήρα, εσωτερικής κατανάλωσης, κρίνονται οι χειρισμοί των τελευταίων ωρών με τις διαρροές περί “απομάκρυνσης” της λύσης για το Σκοπιανό.

Η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίσει τη λύση ως προιόν “σκληρής διαπραγμάτευσης” και “κάμψης της αδιαλλαξίας των Σκοπίων”, ενώ στην πραγματικότητα η λύση δεν περιλαμβάνει καμία από τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί εξ αρχής.

Η τελική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι παραχωρεί ταυτότητα, γλώσσα και ένταξή τους στους θεσμούς για τα Σκόπια, χωρίς να προσφέρει τίποτα στη χώρα μας.

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών» επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Συνεπώς», όπως τονίζει ο ίδιος, μη κατονομαζόμενος συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται».
Σύμφωνα με εκτιμήσει διπλωματών που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία έχει κλείσει και ότι οι διαρροές και οι “διαφωνίες” αποτελούν πρόσχημα προκειμένου να περάσει πιο εύκολα στην κοινή γνώμη κυρίως της Ελλάδας, το τραγικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο Σκοπιανό, φαίνεται ότι η  Ελλάδα έχει ήδη παραχωρήσει στους “Βορειομακεδόνες” όνομα, γλώσσα, ταυτότητα, σαλαμοποιημένη λύση και πρόσβαση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε το πρωί σε συνέντευξή του στο “Ε” ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε εξόχως απαξιωτικά για τις Μακεδονικές Ενώσεις που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντάς τις “μορφώματα”, που λειτουργούν με ένα ακραίο τρόπο, δεν θεωρώ ότι εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται οι συγκεκριμένες οργανώσεις. Ο τρόπος που έχουν επιλέξει να τοποθετούνται μου είναι αδιάφορος», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ μιας λύσης, με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα και όχι «να προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά», τονίζοντας ότι επέλεξε να συμμαχήσει με το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, στο οποίο, όπως είπε, είναι εγκλωβισμένος.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο

• Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία. Η διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ βρίσκεται στο επίπεδο των Πρωθυπουργών μένει δηλαδή να παρθούν πολιτικές αποφάσεις. • Η ΝΔ έχει αλλάξει 3-4 φορές την πολιτική της τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ο κος Μητσοτάκης είναι δέσμιος μιας ακροδεξιάς τάσης στο εσωτερικό του κόμματός του. • Υπάρχουν πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, σχετικα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.• Η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής και θα εξαντλήσει την εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015.• Με βάση τις προβλέψεις μας δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος κομμάτι του οποίου θα πάει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.*Στο στούντιο του Epsilon tv με τον δημοσιογράφο @Spiros Xaritatos Official.

Posted by Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος on Thursday, May 31, 2018

Επανέλαβε ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και τόνισε, για μία ακόμα φορά, ότι οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση».

Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργού ‘Αμυνας, Πάνου Καμμένου, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.
Εξάλλου, σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο στόχος είναι απολύτως εφικτός, καθώς υπάρχει διαρκής υπεραπόδοση, ενώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι δεν έχει σχέση με το πλεόνασμα και είναι ένα θέμα που δεν έχει υποστεί καμία κριτική από τους δανειστές.

«Δίκαιη η οργή του Καμμένου»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ταξίδι που έκανε ο υπουργός Άμυνας στο Μονακό.
Ό κ. Τζανακόπουλος δικαιολόγησε και την αντίδραση του Πάνου Καμμένου μέσω Twitter, λέγοντας συγκεκριμένα «είναι δίκαιη η οργή του. Ο τρόπος που τοποθετείται είναι γνωστός. Του έχει ασκηθεί κατά την γνώμη μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή και την αγανάκτησή του. Ο κ. Καμμένος έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατέβει από το σαλόνι στο αλώνι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ