today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Υποτροφίες του ΙΚΥ… ένα κακόγουστο ανέκδοτο!

Την Παρασκευή 11/5/2018 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1625 (με ημερομηνία 10/5/2018) οι όροι και προϋποθέσεις για ένταξη στο «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) – Β’ Κύκλος» με φορέα διαχείρισης του το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Όπως το ίδιο το ΦΕΚ διατείνεται, το Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό €12.603.681,00 και αφορά 3.685 προπτυχιακές υποτροφίες. Πρώτη διαπίστωση : 3420€ υποτροφία/φοιτητή-τρια. Δεύτερη διαπίστωση : 3685 υποτροφίες για φοιτητές/τριες από το 1ο έως το 4ο έτος ενός συνολικού πληθυσμού 280.000 περίπου σε όλα τα Πανεπιστημία και ΤΕΙ της χώρας. Ποσοστό 1,32%.

Βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος να έχει πρόσβαση στα 3420 € είναι : α) να υπάρχει οικογενειακό κατά κεφαλή εισόδημα 7500 € για το έτος 2016 (περίεργο αφού οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν μετά το α 5μηνο του 2018 και τα εισοδήματα του 2017 είναι ήδη γνωστά..).  Κατά κεφαλήν εισόδημα : το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος δια του αριθμού με τα μέλη της οικογένειας και σε περίπτωση χωριστών φορολογικών δηλώσεων θα πάρουμε την περίπτωση της υψηλότερης. Θα αφήσω τα νομικά θέματα της διατύπωσης και θα πάω στο συμπέρασμα : μια 3μελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 22500 € , αλλά και μια 4μελής οικογένεια 30000 € είναι επίσης επιλέξιμη. Προσωπικά δεν βρίσκω ότι τα κριτήρια αυτά βρίσκουν τους οικονομικά αδύναμους, αλλά για να το λέει η αριστερά κάτι ξέρει.

β) Δεν θα πρέπει ο φοιτητής να παίρνει οποιαδήποτε άλλη υποτροφία από Δημόσιο ή Ιδιωτικό Ίδρυμα. Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία του Ελληνικού κράτους!

γ) Να μην έχουν πάρει μεταγραφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Τι νοείται μόνιμος τόπος κατοικίας; Μα η Περιφερειακή Ενότητα (πλην νησιωτικών περιοχών που τόπος είναι το νησί κατοικίας και εξαίρεση στην Αττική που τα νησιά εξαιρούνται από την Αττική που θεωρείται όλη ως μια ενότητα). Παράδειγμα: ένας φοιτητής από την Ορεστιάδα σπουδάζει με μεταγραφή στο Μοριακής Βιολογίας στην Αλεξανδρούπολη (120 χιλιόμετρα απόσταση) και ΔΕΝ είναι επιλέξιμος. Ένας φοιτητής από την Κομοτηνή που σπουδάζει στο ίδιο τμήμα (59 χιλιόμετρα) είναι επιλέξιμος.

δ) Να μην στεγάζονται σε εστία ή από πρόνοια του ΑΕΙ που σπουδάζουν

ε) Να μην έχουν υπερβεί τον αριθμό εξαμήνων που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει και να έχουν περάσει το 60% των προβλεπόμενων μαθημάτων!

 

Προσέξτε τώρα πως κατατάσσονται οι υποψήφιοι για αυτό το βοήθημα (γιατί υποτροφία δύσκολα το λες): παίρνουν 60,40,20 μόρια ανάλογα με το εισόδημα (2500, 5000, 7500). Λογικό ανακόλουθο; Τα διπλάσια λεφτά χάνουν μόνο το 30% των μορίων. Γονείς με 4 παιδιά 12 μόρια, με 3 παιδιά 10 μόρια, αρχηγός μονογονεϊκής 10 μόρια, φοιτητής μέλος πολύτεκνης οικογένειας 8 μόρια, με 3 παιδιά 4 μόρια όσα και 1 παιδί μέλους μονογονεϊκής οικογένειας, ορφανός που είναι κάτω των 25 ετών 6 μόρια και παιδί που τα αδέλφια του σπουδάζουν επίσης παίρνει 5 μόρια. Επισης ανάπηρος άνω του 50% παίρνει 15 μόρια, ειδική κατηγορία εισακτέων με βάση σοβαρές ασθένεις άλλα 15 μόρια, Ρομά- Μουσουλμανική μεινότητα Θράκης, πρόσφυγας, παλιννοστούντας, μετανάστης 10 μόρια, απεξαρτημένοι-φυλακισμένοι ή πρώην φυλακισμένοι 10 μόρια, γονείς ή αδέλφια ή σύζυγο ή τέκνα με αναπηρία άνω του 67% 8 μόρια, και τέλος όσα παιδιά είναι ανάμεσα στους πληγέντες των πλημμυρών το φθινόπωρο του 2017 παίρνουν 10 μόρια. Σημειωση: μόρια οικογενειακής κατάστασης και αναπηρίας ΔΕΝ αθροίζονται!!! Τέλος παίρνουν 30 μόρια όσοι σπουδάζουν εκτός τόπου που οι γονείς διαθέτουν ακίνητο (κυριότητα ή επικαρπία).

Μέχρις στιγμής για την απονομή του βοηθήματος (που το αποκαλούμε υποτροφία) δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. Για να εισπράξουν μάλιστα το βοήθημα (που κατ ευφημισμό το λέμε υποτροφία) πρέπει πριν την αίτηση να έχουν περάσει το 40% των μαθημάτων του εξαμήνου 2017/2018 και τον Σεπτέμβριο (δλδ με την ολοκλήρωση της 3ης εξεταστικής περιόδου της χρονιάς) να έχουν περάσει το 65% των μαθημάτων! Κι όλα αυτά για 380 ευρώ τον μήνα για όσους σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας και 200 ευρώ τον μήνα για όσους είναι στον τόπο τους. Αδικία; μα προφανής! Ένα παιδί μα χίλια όσα προβλήματα και πολύ χαμηλό εισόδημα πρέπει να στηριχτεί στα 380 ευρώ (άρα 3μελής οικογένεια με εισόδημα κατά κεφαλή 1500-2000 ευρώ πως θα σπουδάσει το παιδί με 380 ευρώ σε άλλη πόλη;) ενώ ένα παιδί με κατα κεφαλήν εισόδημα 7500 ευρώ και σπίτι του (επιλέξιμος λόγω οικογενειακής κατάστασης και αναπηρίας ίσως) θα πάρει 200 ευρώ, μάλλον ένα καλό χαρτζιλίκι.

 

Ο απόλυτος σαρκασμός : τα ποσά είναι ΜΕΙΚΤΑ και αφαιρούνται οι ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ (δηλαδή υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και με αφορολόγητο στα 5800; μάλλον ένα 10% θα χαθεί στον φόρο). Επίσης όσοι παίρνουν και το στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να παραιτηθούν από αυτό ή να το συμψηφίσουν αν το έχουν εισπράξει.

 

Τώρα όλο αυτό που διαβάσατε είναι κοινωνική πολιτική; Πραγματικά βοηθά κάποιον να ολοκληρώσεις τις σπουδές του; Στηρίζετε σε κάποια εξαιρετική απόδοση του φοιτητή/φοιτήτριας; Γίνεται σε συνεργασία με το εκάστοτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ που θα έπρεπε με δικές του διαδικασίες να προτείνει τα παιδιά που πρέπει να συνεχίσουν και να βοηθηθούν στις σπουδές τους;

Το επικίνδυνο: εθίζουμε στην εξίσωση επιδόματος πρόνοιας και υποτροφίας. Αυτό που προτείνει (πάντα με λεφτά της ΕΕ, της κακιάς, που μέσω ΕΣΠΑ βρήκαμε τα λεφτά…) το ΥΠΟΙΚ και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμιά σχέση με την παιδεία. Μάλλον ο Οργανισμός Πρόνοιας ή το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα έπρεπε να το δίνει. Μια υποτροφία θα έπρεπε να έχει άλλα κριτήρια (ακαδημαϊκά), άλλη στόχευση (να ενισχύσει την προσπάθεια για καλύτερη στοχευμένη ακαδημαϊκή γνώση), άλλες διαδικασίες (με το ΑΕΙ ή ΤΕΙ ενεργό σε κριτήρια και επιλογές) και με άλλο οικονομικό αντικείμενο (να μπορεί να σπουδάσει ο φοιτητής/φοιτήτρια κι όχι να στηρίζεται σε ελεημοσύνη). Και δεν βάζω στην εξίσωση τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που θα προκύψουν από το σύστημα που μόλις θέσπισε η κυβέρνηση.

 

Κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει να πετάμε λεφτά από το παράθυρο και σε λάθος κατεύθυνση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποκλείεται να το καταλάβουν. Η επόμενη κυβέρνηση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ