today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Είναι Δίκαιο Κύριε Πρωθυπουργέ!

Πολύς λόγος γίνεται σε καθημερινά, για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Στο μυαλό οι στις καθημερινές συζητήσεις των οικογενειών και των γονιών σε όλη τη χώρα, είναι το τι θα γίνει με τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Πέρα από την παρωδία που όπως φαίνεται οδηγούμαστε, να ανοίξουν κατά κύματα τα σχολεία, απλά και μόνο για να σώσουν κάποιοι τα προσχήματα και να πουν ότι κάνουν εκπαίδευση, υπάρχει και το σκάνδαλο με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει μια απόφαση που αφορά τις πληρωμές από τους γονείς στα ιδιωτικά σχολεία, η οποία αποτελεί την επιτομή του Πόντιου Πιλάτου.
Πέρα από την οδηγία να μην πληρώσουν οι γονείς τα μεταφορικά στα σχολεία για διάστημα που είναι κλειστά, και τα τροφεία, σε όποια σχολεία παρέχονται, η στάση της κυβέρνησης είναι αδιάφορη, για να το πει κανείς όσο πιο ευγενικά γίνεται.

Είναι δυνατόν με πέντε έξη τηλε –μαθήματα και κάποιες εδώ και εκεί εργασίες που ζητήθηκαν να κατατεθούν online, να μην έχει εκδοθεί οδηγία από την κυβέρνηση προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να υπάρξει έκπτωση, αν και κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει μη καταβολή, της τελευταίας δόσης, των ήδη εξωφρενικά υψηλών διδάκτρων από τις οικογένειες.

Σε πολλές οικογένειες οι γονείς είναι σε αναστολή εργασίας, άλλοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, και παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας, σφυρίζει αδιάφορα.
Ναι είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά υπό τις συνθήκες που βιώνει εδώ και αρκετές εβδομάδες ολόκληρος ο πλανήτης, καλό θα είναι να συγκινηθούν κάποιοι και να ασχοληθούν με το ζήτημα και μάλιστα άμεσα.

Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα σε ιδιωτικά σχολεία που προσφέρεται το πρόγραμμα International Baccalaureate Diploma, να έχουν ακυρωθεί από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία, και να ζητιέται από τους γονείς να πληρώσουν στο ακέραιο τα δίδακτρα. Που υπάρχει λογική σερ αυτό.

Και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία σε κύματα, εκτός από επικίνδυνος και μόνο άλλοθι θα δώσει σε επιχειρηματίες, να πουν ότι και καλά προσέφεραν υπηρεσίες και εκπαίδευση ενώ θα πρόκειται για μια παρωδία.
Μόνο η Τρίτη Λυκείου θα πρέπει να ανοίξει και να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Και είναι απόλυτα δίκαιο να υπάρξει δραστική περικοπή των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Δώστε μια ανάσα στις οικογένειες που έχουν πληγεί δραματικά από την κρίση της πανδημίας.

Είναι δίκαιο αυτό κύριε Πρωθυπουργέ; Για δείτε το!

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος. Απόφοιτος του The School of International Service, The American University, Washington DC, και του The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Washington DC. Επί σειρά ετών, ήταν διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, στην Washington DC, USA, και είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ