today-is-a-good-day
20.7 C
Athens

Supernova: Η επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova μέσα από τα μάτια των επιζώντων

Το ντοκιμαντέρ Supernova αποτελεί μια αναδρομή των 24 ωρών στο φεστιβάλ Nova μέσα από τον φακό νέων ανθρώπων που έζησαν την απόλυτη φρίκη, καλύπτει τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο και περιλαμβάνει ασύλληπτες και πρωτοφανείς σκηνές που καταγράφηκαν τόσο από τους δράστες όσο και από τα θύματα.

Το ThePresident παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας, παρουσία του ενός από τους δημιουργούς της τον Duki Dror, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πριν ξεκινήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ τον λόγο πήραν ο Πρέσβης του Ισραήλ, Noam Katz και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, Doron Lebovich.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ υπενθύμισε πως η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.2000 Ισραηλινούς πολίτες, ενώ ακόμη κρατούνται οι 136 όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα. Ο κ. Katz τόνισε πως πέντε μήνες μετά την αιματηρή επίθεση μαρτυρίες για τα γεγονότα εκείνης της μέρας συνεχίσουν να έρχονται στο φως για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ υπογράμμισε πως μόνο η διάλυση της Χαμάς θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τις γειτονικές χώρες να χτίσουν ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον.

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η αποριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστίνιων στη Γάζα οι οποίοι, μετά από 17 χρόνια καταπιεστικής κυριαρχίας της Χαμάς, έχουν ποτιστεί με την ιδεολογία πως το μέλλον τους περνάει μέσα από την καταστροφή του Ισραήλ και όχι από την ίδια τη Γάζα, ανέφερε ο κ. Katz.

Στις 7 Οκτωβρίου, χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς εισήλθαν στο Ισραήλ με πρόθεση να δολοφονήσουν, βασανίσουν, να βιάσουν και να απαγάγουν, τόνισε από την πλευρά του ο Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, Doron Lebovich.

Εκτός από τις επιθέσεις σε περισσότερες από είκοσι πόλεις και κιμπούτς του Ισραήλ, εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στο Nova Music Festival. Ένα φεστιβαλ όπου χιλιάδες νέοι Ισραηλινοί πήγαν να γιορτάσουν τη ζωή, την ειρήνη και τον χορό, δήλωσε.

Στις 06:30 το πρωί η μουσική σταμάτησε και, αντί για αυτήν, ο αέρας γέμισε με σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τη Γάζα. Τις σειρήνες αυτές ακολούθησε ένα από τα πιο φρικτά και σπαρακτικά επεισόδια της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο κ. Lebovich.

Και συνέχισε: Οι τρομοκράτες άρχισαν να σφάζουν τους πάντες, όσους βρίσκονταν στα χωράφια, όσους προσπάθησαν να διαφύγουν με οχήματα και όσους κρύφτηκαν σε καταφύγια ή σε περιοχές με βλάστηση. Τρομερές πράξεις ακολούθησαν, βασανιστήρια, ομαδικοί βιασμοί και ακρωτηριασμοί, ανθρωποποίηση και κακοποίηση.

Ο Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην 23χρονη Eden Ben Rubi, μια νεαρή γυναίκα που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και περνούσε τα καλοκαίρια της ως παιδί σε κατασκήνωση στην Ελλάδα, ενώ μεγάλωσε στο Ισραήλ. Οι φίλοι και η οικογένειά της την περιέγραψαν ως ένα ζωηρό κορίτσι που έκανε παντού φίλους και λάτρευε να ζωγραφίζει. Δολοφονήθηκε στο φεστιβάλ από τρομοκράτες της Χαμάς που πυροβολούσαν και έριχναν χειροβομβίδες μέσα στο καταφύγιο στο οποίο βρισκόταν.

Αποφασίσαμε να φέρουμε την ταινία στην Ελλάδα για να ξεδιπλώσουμε μερικές από τις φρικαλεότητες που συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και να διατηρήσουμε τη μνήμη των θυμάτων. Να αφηγηθούμε μερικές από τις ιστορίες τους, ιστορίες που αναμφίβολα θα έχουν απήχηση για πολλά χρόνια, τόνισε ο κ. Lebovich.

Μέσα από προσωπικά βίντεο που τραβήχτηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των γεγονότων, καθώς και από τις μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών, αποκαλύπτονται πλάνα και ήχοι από την φρικιαστική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο φεστιβάλ.

Η ταινία ξεκινά με πλάνα του φεστιβάλ όπου οι παρευρισκόμενοι χόρευαν και διασκέδαζαν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της μουσικής περιμένοντας την αυγή. Πολλοί από τους συμμετέχοντες τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και μοιράζονταν την εμπειρία στα social media.

Ωστόσο, λίγο μετά την ανατολή του ηλίου ήρθε το απόλυτο χάος καθώς πάνω από τα κεφάλια τους μικρά σύννεφα καπνού μαρτυρούν την «αρχή της φρίκης» και την απειλή που πλησιάζει. Ήταν τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι αμυντικοί πύραυλοι που χρησιμοποιεί ο στρατός του Ισραήλ για να αναχαιτίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα.

Μερικοί από τους επισκέπτες του φεστιβάλ φαίνονται στα πλάνα να κοιτάζουν τα αμυδρά νέφη καπνού πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ άλλοι τα αγνοούν και συνεχίζουν να χορεύουν.

Ο εφιάλτης ξεκινά όταν ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί στο βάθος καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς πλησιάζουν το χώρο του φεστιβάλ. Πολλοί πέφτουν στο έδαφος καλύπτοντας το κεφάλι τους πεπεισμένοι πως ό,τι είναι θα σταματήσει σύντομα. Όσο περνάνε τα λεπτά ο κόσμος καταλαβαίνει σιγά σιγά πως κάτι δεν πάει καλά. Άλλωστε είναι πολύ κοντά στη Γάζα, μόλις 6 χλμ μακρυά. Στα μεγάφωνα ακούγεται κάποιος να λέει πως το φεστιβάλ έληξε και όλοι πρέπει να εκκενώσουν το χώρο. Η μουσική έχει πλέον σταματήσει. Στην ησυχία που επικρατεί οι πυροβολισμοί είναι όλο και πιο δυνατοί, πλησιάζουν. Πολλοί αρχίζουν να εκκενώνουν τον χώρο του φεστιβάλ, κάποιοι φαίνονται πανικόβλητοι, άλλοι σκύβουν για να προφυλαχθούν και κάποιοι κατευθύνονται με πιο χαλαρή διάθεση προς την έξοδο. Ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα από το σημείο που βρίσκονται, στον «φράκτη» της Γάζας, είναι σε εξέλιξη η επόμενη φάση της επίθεσης της Χαμάς.

Οι μαρτυρίες των επιζώντων περιγράφουν τις ώρες αγωνίας σε έναν αγώνα επιβίωσης που φαινόταν χαμένος. Οι τρομοκράτες της Χαμάς φωνάζουν “Αλλάχου Άκμπαρ” πυροβολούν αδιακρίτως καθώς είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν. Οι τρομοκράτες τους έχουν περικυκλώσει. Όσοι μπορούν βγαίνουν από τα αυτοκίνητα και τρέχουν φωνάζοντας “Τρέχτε! Είναι τρομοκράτες! Μας πυροβολούν!”.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς βρίσκονται στο σημείο του Φεστιβάλ ο κόσμος κρύβεται όπου μπορεί, κάτω από τραπέζια, σε κάδος, σε θάμνους και χημικές τουαλέτες. Οι επιζώντες διηγούνται πως κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι να έρθει ο στρατός.

Στιγμιότυπα με νέους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν μέσα από τα ξερά χωράφια, με τα κινητά στα χέρια τους καθώς καταγράφουν τι συμβαίνει. Μερικοί προσεύχονται καθώς οι σφαίρες των τρομοκρατών “σφυρίζουν” κοντά τους. Άλλοι κρύβονται σε χαντάκια και θάμνους, βιντεοσκοπώντας τους εαυτούς τους αποχαιρετώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ένας πατέρας διηγείται πως τα δύο του παιδιά τον κάλεσαν να του πουν πως τρομοκράτες τους πυροβολούν και θα πεθάνουν εκλιπαρώντας να στείλει βοήθεια. Δύο νεαρές γυναίκες κρυμμένες για εννέα ώρες μέσα σε χημικές τουαλέτες τη στιγμή που άνδρες της Χαμάς περνούσαν δίπλα πυροβολώντας. Μια μικρή ομάδα “θαμμένη” στους θάμνους περιμένει να περάσει ο κίνδυνος για να βγει. Μια νεαρή γυναίκα η οποία ήταν η μόνη που επιβίωσε από μια ομάδα 50 ατόμων που δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες. Δυο φίλοι που κατάφεραν να κρυφτούν στα καταφύγια, κάτω από πτώματα ενώ οι άνδρες της Χαμάς πετούσαν χειροβομβίδες και πυροβολούσαν…

Μετά από αρκετές ώρες, οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν, τελικά, στο σημείο του φεστιβάλ, αλλά αντιμετώπισαν σκηνές αποκάλυψης, με πτώματα σκορπισμένα κατά μήκος του δρόμου, γύρω από τους χώρους του φεστιβάλ και γύρω από το μπαρ και τη σκηνή.

Ειρήνη Μυλωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ