today-is-a-good-day
27.9 C
Athens

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» ένα βιβλίο για τον διάσημο εφοπλιστή

Το Ίδρυμα Ωνάση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια έκδοση για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο τόμος ««Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924 – 1975», βασισμένος στο υλικό του Αρχείου Ωνάση, αποτυπώνει την πενήντα χρόνια λειτουργίας ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου με εταιρείες σε τρεις ηπείρους και σε 14 χώρες και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Θα παρουσιαστεί στις 9 Οκτωβρίου στη «Στέγη».

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης  διάσημος εφοπλιστής του 20ου αιώνα,  σύμβολο της ελληνικής επιχείρησης σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ναυτιλιακός όμιλος που ίδρυσε καθόρισε τον δρόμο της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο Ωνάσης είναι ένας από εκείνους τους οραματιστές επιχειρηματίες που άνοιξαν το δρόμο και συνέβαλαν σε καινοτόμες δράσεις συνδυάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλιακή τεχνογνωσία με τους αμερικανικούς θεσμούς και πόρους.

Η λάμψη του έδωσε αφορμή για μια πληθώρα δημοσιεύσεων, βασισμένων σε (παρ)ερμηνείες της προσωπικής του ζωής. Αυτός ο νεοεκδοθείς τόμος στοχεύει να εξετάσει όλες τις πτυχές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ωνάση στη ναυτιλία, τις αεροπορικές εταιρείες, τη ναυπηγική και πετρελαιοβιομηχανία, το εμπόριο, τις συνεργασίες του και κυρίως τις συγκρούσεις του με τα οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η έκδοση κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ).

“Η κληρονομιά του Αριστοτέλη Ωνάση επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσω των δράσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει με επιτυχία, σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αριστοτέλη Ωνάση στη ναυτιλία, τα ακίνητα και τις οικονομικές επενδύσεις» σημειώνει ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση

«Στη μεγάλη αφήγηση του ελληνικού 20ού αιώνα, υπάρχουν πολύ λίγες μορφές των οποίων η ιστορία επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με την Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα την υπερβαίνει. Τέτοια είναι η περίπτωση του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το παρόν έργο φιλοδοξεί να χαράξει την πολύπλευρη οικονομική του δραστηριότητα: από τη ναυτιλία μέχρι την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον Ολυμπιακό Πύργο στη Νέα Υόρκη και πολλές άλλες επενδύσεις. Μερικοί ήταν επιτυχημένοι, άλλοι όχι. όμως όλοι άφησαν το αποτύπωμά τους. Ένα μονοπάτι που σημαδεύτηκε προς το τέλος της ζωής του από μια προσωπική τραγωδία, αλλά και από μια γενναία απόφαση. Η κληρονομιά του Αριστοτέλη Ωνάση επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσα από τις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Το Ιδρυμα Ωνάση συνεχίζει με επιτυχία, σχεδόν 50 χρόνια μετά, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αριστοτέλη Ωνάση στη ναυτιλία, τα ακίνητα και τις οικονομικές επενδύσεις. Τα κέρδη από τις δραστηριότητες αυτές διατέθηκαν για τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, της Ωνάσης Στέγης που φιλοξενεί τις κορυφαίες πολιτιστικές παραγωγές στην Ελλάδα, για την παροχή 7.700 μεταπτυχιακών υποτροφιών και για τις άλλες δραστηριότητές του στον τομέα της υγείας. , τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Από το 1924 που ξεκίνησαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αριστοτέλη Ωνάση έως το 1975 που δημιουργήθηκε το Ίδρυμα και από τότε μέχρι σήμερα εμπλουτίζουμε μια ιστορία γενναιότητας, ανοιχτών οριζόντων, ανθρώπινων δικτύων και εκδημοκρατισμού. Ένα μονοπάτι παράδοσης με βλέμμα στο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΩΝΑΣΗ

Το Αρχείο Ωνάση, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, αποτελείται από εκατοντάδες αρχειοθήκες που περιέχουν δεκάδες χιλιάδες έγγραφα από την πενηντάχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα του Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς και από τα χρόνια που ακολούθησαν. Το Αρχείο αντικατοπτρίζει τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και σε 14 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμάς, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία και Λιβερία) και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο· Η δημιουργία του αποτελεί καινοτομία στον τομέα της επιχειρηματικής ιστορίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η οργάνωση, η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση, καθώς και η συγγραφή της επιχειρηματικής ιστορίας του Ωνάση, είναι αποτέλεσμα ερευνητικού έργου που ανατέθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, ΙΤΕ). που ανέλαβε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την κα Τζεελίνα Χαρλαύτη.

Η παρουσίαση του τόμου θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου ώρα 12μμ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση

Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Κώστας Γραμμένος, Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών και Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών «Κώστας Γραμμένος» στην Bayes Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου

Πήτερ Λιβανός, Εφοπλιστής

Ιωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Την εκδήλωση συντονίζει ο Αλέξης Παπαχελάς.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ