today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Το Πολιτιστικό Απόθεμα των περιοχών UNESCO και η Ανάγκη Θέσπισης «Τέλους Πολιτισμού»  – Γράφει ο Στέφανος Γκίκας 

Το νησί της Κέρκυρας είναι ένα ζωντανό μουσείο πολιτισμού, η ιστορική παλιά πόλη του οποίου δικαίως έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και που από το 2007 έχει ενταχθεί στην UNESCO. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την επιτακτική ανάγκη φροντίδας, διατήρησης και προβολής του πολιτιστικού αυτού αποθέματος.

Του Στέφανου Γκίκα *

Τα Φρούρια της Κέρκυρας και οι αρχαιολογικοί της χώροι, τα κτίρια, τα μουσεία και η τέχνη, αξίζουν από την Πολιτεία της πρέπουσας διαχείρισης, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και περαιτέρω ανάδειξής τους.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας που αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά η συντήρηση και ανάδειξη των Μνημείων απαιτεί επιπλέον πόρους και μάλιστα σε ετήσια βάση, προκειμένου το πολιτιστικό απόθεμα των περιοχών UNESCO να παραμείνει βιώσιμο.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την θέσπιση «Τέλους Πολιτισμού» – κατά το πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων – και εν προκειμένω, για τις Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καταβολή ειδικού τέλους από τους επισκέπτες, είτε με μορφή αυτόνομου φόρου – π.χ. 1 ευρώ ανά επισκέπτη, ανά ημέρα – είτε ως ποσοστό του ήδη θεσμοθετημένου φόρου διαμονής, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης, ανάδειξης και  αξιοποίησης μνημείων. Περαιτέρω, θα μπορούν να ενισχυθούν και οι καταχωρημένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, Πολιτιστικοί Φορείς των περιοχών αυτών, όπως οι Φιλαρμονικές, οι Χορωδίες κλπ, διασώζοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και δίνοντας  ανάσες ρευστότητας.

Το «Τέλος Πολιτισμού» θα πιστώνεται σε ειδικούς κωδικούς στο Υπουργείο Πολιτισμού και ανά Περιφερειακή Ενότητα που διαθέτει Μνημείο UNESCO. Κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την οικία Δημοτική Αρχή, θα επιλέγουν τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, π.χ. Μελέτες αποκατάστασης – αναστήλωσης Μνημείων, συντήρηση Μνημείων, ενίσχυση πολιτιστικών Σωματείων κ.λπ, που ανήκουν στην συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα.

Το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας χρήζει σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε «δείγμα γραφής» τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με την προώθηση και την εκτέλεση μελετών και έργων από το Υπουργείο Πολιτισμού με τελικό στόχο την ανάπλαση και βιωσιμότητα των ιστορικών – αρχαιολογικών περιοχών, αλλά και συνολικά του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Το προτεινόμενο «Τέλος Πολιτισμού» θα βοηθήσει αυτή τη προσπάθεια.

Σε αυτό το μονοπάτι της υπευθυνότητας και της αποτελεσματικότητας θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε και μετά τις Εκλογές!

* Ο κ. Στέφανος Γκίκας  είναι υποψήφιος Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ