today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

ΥΠΠΟΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με το «Διάζωμα» για τις «Λεωφόρους Φύσης και Πολιτισμού»

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Σωματείου «Διάζωμα» υπέγραψαν η Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, τριάντα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνδέονται γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, Μορέας, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός,ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» ύψους 30.000.000 ευρώ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και έχει χρόνο ολοκλήρωσης το 2025. Θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών- πρόκειται να αναπτυχθεί με τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακών εφαρμογών. Σκοπό έχει την αναβάθμιση της παρουσίασης, προβολής, αλλά και της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Όπως επίσης, « προβλέπει τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablet), στην οποία θα προβάλλονται, εκτός των μνημείων και των σημείων της διαδρομής, τα τοπικά προϊόντα των συγκεκριμένων περιοχών. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ελεύθερο – κοινό αποθετήριο πληροφοριών σχετικά με την τοπική αγροδιατροφή, ενώ τόσο οι τοπικοί παραγωγοί, όσο και οι χρήστες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση». Το υλικό για την τεκμηρίωση του προγράμματος αντλείται από το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» του ΥΠΠΟΑ, με το οποίο οι «Λεωφόροι Πολιτισμού» θα διαλειτουργούν εγγενώς και οργανικά. Το «Διάζωμα» παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες με αντικείμενο την τεχνική συνδρομή στο πεδίο της υλοποίησης του προγράμματος» δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Είναι η πρώτη φορά» συνεχίζει η κ. Μενδώνη « που αναπτύσσεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε αυτή την κλίμακα, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους χρήστες και με ένα πλήθος υπηρεσιών, οι οποίες, με απλό, εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, προβάλλουν όλες τις πληροφορίες για κάθε Πολιτιστική Διαδρομή και τους συμπεριλαμβανόμενους σε αυτήν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία» Επιπρόσθετα «κατά μήκος της διαδρομής αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες που συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο Σταύρος Μπένος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόγραμμα αυτό προτάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευελπιστεί στη συνέχεια αυτής της εξέλιξης οι αυτοκινητόδρομοι να μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών από όπου διέρχονται, μέσα από δράσεις «υιοθεσίας» και φροντίδας των μνημείων, καθώς και μέσα από τη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος των αυτοκινητόδρομων, ώστε πέρα από τη βασική τους αποστολή, τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, να αποτελέσουν συγχρόνως και λεωφόρους «πολιτισμού» και «ιδεών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ