today-is-a-good-day
16 C
Athens

Σε 121.5 εκατ ευρώ ανήλθαν οι εισπράξεις από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το 2022

Κάπως λιγότεροι από τους επισκέπτες του 2018 και του 2019 ήταν οι επισκέπτες του 2022 σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Πλησίασαν τα 2,5 εκατ, ενώ τα 2018 τα είχαν φτάσει και το 2019 τα είχαν ξεπεράσει. Οριακά υψηλότερες ήταν, όμως, οι εισπράξεις του 2022 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η ΕΛΣΤΑΤ  ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Συγκεκριμένα:  Κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών μουσείων κατά 82,0%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 77,8% και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 80,3% .

Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών κατά 73,2%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 50,8% και των εισπράξεων κατά 108,4%.

Κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 126,5% στους επισκέπτες των Μουσείων, κατά 131,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 124,9% στις αντίστοιχες εισπράξεις, δεδομένης της σταδιακής αναστολής λειτουργίας τους από την 1η Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού (COVID-19).

Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2021 κατά 106,2% στους επισκέπτες, κατά 95,6% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 121,4% στις αντίστοιχες εισπράξεις, δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των Αρχαιολογικών χώρων από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 21 Μαρτίου 2021.

Το βάρος πέφτει εφεξής στην  προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, ιδίως από το εξωτερικό, καθώς η τουριστική περίοδος ανοίγει, παραδοσιακά, με το Πάσχα των Καθολικών. Ωστόσο, ευοίωνο είναι πως πλέον παρατείνεται, σχεδόν χωρίς τέλος, μέχρι το τέλος του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα.

Δεκαπέντε και μισό εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθ’ όλη την περσινή χρονιά. Η Ακρόπολη των Αθηνών ήταν όπως πάντοτε η πρωταθλήτρια, με 3 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ το  Μουσείο Ακρόπολης έφτασε σχεδόν στα 1,4 εκατ. Σημάδια που δείχνουν ότι η Αθήνα παραμένει τουριστικός προορισμός, χάνονται όμως αρκετοί επισκέπτες από τις κρουαζιέρες.

Επί παραδείγματι, η Κνωσός είχε πέρσι 831 χιλιάδες επισκέπτες, λιγότερους από το 19, προ πανδημίας δηλαδή, ενώ η αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, το Σούνιο και οι Δελφοί, έκοψαν από 300 έως 400 χιλιάδες εισιτήρια. Η ακρόπολη της Λίνδου έφτασε σχεδόν στα 600.000 εισιτήρια. Η πρώτη και η τελευταία σχετίζονται με όσα αναφέραμε για τις κρουαζιέρες.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα δεν έφτασε το μισό εκατομμύριο (474.821) και το τρίτο μουσείο, το Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο είχε 263 χιλιάδες με το μουσείο του Ηρακλείου Κρήτης να ακολουθεί  (349 χιλιάδες).

Κατά την περσινή χρονιά, 10 εκατομμύρια επισκέπτες πλήρωσαν για την είσοδό τους, ενώ 4,7 εκατ έκοψαν μηδενικό εισιτήριο. Οι αριθμοί κινήθηκαν στο μισό το 2021 εξαιτίας της πανδημίας.

Τα συνολικά έσοδα του 2022 ανήλθαν στα 121.535.113 ευρώ, εκ των οποίων τα 98.173.648 προήλθαν από τα ταμεία των αρχαιολογικών χώρων και τα 23.361.465 από μνημεία.

Ένα ακόμη βήμα για την ισότιμη πρόσβαση, την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, πραγματοποιήθηκε με την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Πλέον, οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με ένα απλό  σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους, έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Με τον ίδιο τρόπο εισέρχεται και ο Συνοδός, όπου αυτό προβλέπεται βάσει του κλιμακίου αναπηρίας.

Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνολικά για την Κυβέρνηση η καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά. Αποτελεί δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, καθώς ο Πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Στο πλαίσιο μιας χωρητικής κοινωνίας και της ισότιμης πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στον Πολιτισμό δημιουργήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ΑμεΑ και παράλληλα λειτουργεί ως Κάρτα Πολιτισμού. Επαναφέρουμε την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017. Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους Πολιτισμού, με αξιοπρέπεια  -χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους- και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία. Παράλληλα, προωθούμε την επέκταση της λειτουργίας της Κάρτας στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη. Οι προδιαγραφές λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας διαμορφώθηκαν με την συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με την οποία έχουμε σταθερή και ουσιαστική συνεργασία. Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και οι συνεργάτες της είχαν καταλυτική συνδρομή στην δημιουργία της Κάρτας. Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου και τα στελέχη του Οργανισμού δούλεψαν υποδειγματικά για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί όλους».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και την υλοποίησή της τριάντα χρόνια μετά την θεσμοθέτησή της. Πρόκειται για μία αναγκαία υπηρεσία που λειτουργεί ως ταυτότητα και ως αποδεικτικό της  αναπηρίας και διασφαλίζει την πρόσβασή του κατόχου της στις υπηρεσίες και τα αγαθά που δικαιούται. Παράλληλα, τόνισε τις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, τους χώρους πολιτισμού, καθώς και την αγορά εργασίας, αλλά και στο δικαίωμα όλων για καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε τα εξής: «Η πρόσβαση στον πολιτισμό και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν αποτελεί προνόμιο μερικών, αλλά δικαίωμα όλων. Ως Πολιτεία, οφείλουμε να διασφαλίζουμε αυτό το δικαίωμα και την πρόσβαση όλων χωρίς αποκλεισμούς. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε στενά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα, για την διευκόλυνση των συμπολιτών μας, καθώς πλέον οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας δεν χρειάζεται να εκδώσουν εισιτήριο για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, με ουσιαστικές πράξεις, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ισότιμης που μας χωρά όλους. Συνεχίζουμε. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ