today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η Πολιτική σωπαίνει αλλά δεν ξεχνά – Γράφει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο καταστροφικός σεισμός και οι μετασεισμοί που επακολούθησαν άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς στη Συρία και την Τουρκία. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει, δυστυχώς μέχρι στιγμής, τους 41.000 ενώ πολλοί επιζώντες που έχουν μείνει άστεγοι είναι αντιμέτωποι και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη *

Γι’ αυτό τώρα δεν είναι ώρα για πολιτικές προσεγγίσεις. Για πολιτικές διαφορές. Σήμερα η Πολιτική σωπαίνει. Και υποκλίνεται με σεβασμό μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Σήμερα, είναι η ώρα της ανθρώπινης προσέγγισης. Της αλληλεγγύης. Της ανθρωπιάς. Ο τουρκικός και ο συριακός λαός βιώνουν μία οδυνηρή δοκιμασία. Μία απίστευτη καταστροφή. Είμαστε συγκλονισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με όλες αυτές τις οικογένειες που θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα. Με όλους τους πληγέντες που σήμερα βλέπουν το σπίτι τους, το βίος τους ένα σωρό από μπάζα. Όλους αυτούς που δίπλα στη λέξη αύριο υπάρχουν μόνο χαλάσματα και συντρίμμια.

Η σκέψη μας είναι με τους χιλιάδες τραυματίες που άφησε πίσω του η καταστροφική μανία του σεισμού και τους ευχόμαστε από καρδιάς καλή και ταχεία ανάρρωση.

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχουμε γρήγορα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ανακουφίσει τους ανθρώπους που επλήγησαν. Οι σκέψεις μας, οι ενέργειές μας, οι πράξεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πολιτική μας οικογένεια το ΕΛΚ είναι σήμερα με τους δοκιμαζόμενους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς πρέπει να σταθεί έμπρακτα και αποφασιστικά δίπλα στους λαούς αυτούς.

Αποτίουμε, επίσης, φόρο τιμής σε όλους τους γενναίους διασώστες που άυπνοι για εικοσιτετράωρα έσωσαν ζωές μέσα στα χαλάσματα. Που επιτέλεσαν μικρά θαύματα.

Ανάμεσά τους και η ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής που από την πρώτη ώρα βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και είχε σημαντικές επιτυχίες στη διάσωση εγκλωβισμένων.

Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή προέταξε τον ανθρωπισμό της και την αλληλεγγύη της για τους δύο δοκιμαζόμενους λαούς. Ήδη έχουν ξεκινήσει ή προετοιμάζονται από διάφορους φορείς αποστολές για τη μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού στις πληγείσες περιοχές. Ανθρωπιστικό υλικό που προσφέρουν απλοί πολίτες στην Ελλάδα.

Τα φιλόφρονα λόγια ευγνωμοσύνης από την τουρκική πλευρά πολλά για την ελληνική αλληλεγγύη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα μίας νέας σελίδας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Ελπίζουμε αυτά τα λόγια να είναι διαρκείας. Να μην λησμονηθούν σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Γιατί μέχρι σήμερα η τουρκική πολιτική ηγεσία είχε επενδύσει σε μία κλιμακούμενη ακραία και επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας. Σε παράνομες και επιθετικές ενέργειες. Με αποκορύφωμα το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Εμείς συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Να επενδύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διαχρονικά.

* Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ