today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Δημήτρης Παπαϊωάννου, Λεωνίδας Καββάκος, Ορχάν Παμούκ στο Μέγαρο Μουσικής

Η νέα χρονιά αρχίζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με καινούργιες ιδέες, πολλές πρωτιές και μεγάλα ονόματα. Από απόψε  έως τις 30 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα το πολυσυζητημένο έργο «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τα εισιτήρια και για τις δύο διανομές να έχουν εξαντληθεί από την πρώτη ημέρα προπώλησης για όλες τις παραστάσεις.

Ο διεθνούς φήμης κορυφαίος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος παρουσιάζει την πρωτοβουλία Kavakos & Friends, προσκαλώντας τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο μερικούς από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων σολίστ. Στο διήμερο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, επιλέγουν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που φέρνει σε πρώτο πλάνο τις σπάνιες εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε όργανα και εκτελεστές.

Επίσης για πρώτη φορά, το Μέγαρο φιλοξενεί στις αίθουσές του και σε άλλους χώρους του το διήμερο αφιέρωμα Piano Days @Megaron, έναν πιανιστικό μαραθώνιο με συναυλίες αναγνωρισμένων σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρωτότυπες συζητήσεις, αλλά και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο νομπελίστας μυθιστοριογράφος Orhan Pamuk [Ορχάν Παμούκ] είναι ο πρώτος προσκεκλημένος του νέου κύκλου εκδηλώσεων Λόγος και Μουσική, στο πλαίσιο του οποίου σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών από την Ελλάδα και το εξωτερικό «συνομιλούν» με διεθνούς φήμης μουσικούς, αναπτύσσοντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, εμφανίζονται ακόμη στη σκηνή του Μεγάρου αγαπημένοι και καταξιωμένοι έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη με την Μάρθα Φριντζήλα, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς.

Ο κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές υποδέχεται μερικούς από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της εποχής μας –τους πιανίστες Maria João Pires [Μαρία Ζοάο Πίρες], Mikhail Pletnev [Μιχαήλ Πλετνιόφ] και Rudolf Buchbinder [Ρούντολφ Μπούχμπιντερ] καθώς και τον τσελίστα Antonio Meneses [Αντόνιο Μενέσες]–, το ελβετικό σύνολο μουσικής δωματίου Festival Strings Lucerne και τη διεθνούς φήμης Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου υπό τον διάσημο αρχιμουσικό Daniele Gatti [Ντανιέλε Γκάττι].

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, κάνουν το ντεμπούτο τους στο Μέγαρο οι ανερχόμενοι λαμπεροί σολίστ που διακρίθηκαν στον ευρωπαϊκό θεσμό των Rising Stars, ο οποίος επιστρέφει δυναμικά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και φέτος, όπως άλλωστε και οι δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας στο πλαίσιο του National Theatre Live. Οι υψηλής ευκρίνειας προβολές επιλεγμένων παραγωγών με εξαιρετικά καστ έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους θεατρόφιλους, που έσπευσαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους εγκαίρως για το «Prima Facie», την πρώτη sold-out μετάδοση της χρονιάς, με την Jodie Comer [Τζόντι Κόμερ] σε ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ ερμηνείας. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αναμένεται η συνέχεια των προβολών, με τον Ralph Fiennes [Ρέιφ Φάινς] να καταχειροκροτείται από τους βρετανούς θεατές ως πρωταγωνιστής του «Straight Line Crazy», του νέου έργου του άγγλου δραματουργού David Hare [Ντέιβιντ Χέαρ].

Οι επιφανείς συνθέτριες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ Isabella d’Este [Ιζαμπέλλα ντ’ Έστε], Isabella Leonarda [Ιζαμπέλλα Λεονάρντα] και Barbara Strozzi [Μπάρμπαρα Στρότσι], οι οποίες σφράγισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους την ιστορία της Παλαιάς Μουσικής, αναδεικνύονται σε τρεις συναυλίες με όργανα εποχής.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δημοφιλείς κύκλοι Θέατρο και Χορός στο Μέγαρο, Γέφυρες, οι παραστάσεις για το παιδικό και νεανικό κοινό, οι εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες και οι εικαστικές εκθέσεις.

Θέατρο 

Αφιερωμένο στην εμβληματική μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo είναι το μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη (13 και 14/2, Megaron Underground) που συνδυάζει αγαπημένες μελωδίες από τη Λατινική Αμερική αλλά και αποσπάσματα δημοφιλών συνθέσεων της κλασικής μουσικής. Την ιστορία της Kahlo αναδεικνύει με την ερμηνεία της η ηθοποιός Ματθίλδη Μαγγίρα, την οποία πλαισιώνουν μουσικά η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος.

Τον Ιανουάριο, επιστρέφουν στο Μέγαρο οι δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας (National Theatre Live), οι οποίες πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο, εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία με το British Council στην Ελλάδα και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Στην πρώτη sold-out μετάδοση για το 2023 (19 & 20/1) προβάλλεται το βραβευμένο θεατρικό έργο «Prima Facie» («Εκ πρώτης όψεως») της Suzie Miller, με πρωταγωνίστρια την Jodie Comer. Το διαδέχονται η απολαυστική κωμωδία «Πολύ κακό για το τίποτα» (2/2) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε ένα ανέβασμα με άρωμα… Ιταλίας, και το νέο έργο με τίτλο «Straight Line Crazy» του David Hare (23/3). Επικεφαλής του θιάσου, ο σπουδαίος Ralph Fiennes, που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Βρετανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας καθώς και με βραβείο Tony.

Χορός 

Η Ηρώ Βασάλου και η ΣΝΑΠ Dance Company παρουσιάζουν (10, 11 & 12/3) το «Symposium», μια περφόρμανς στην οποία τέσσερις χορευτές και μία μουσικός –χαρακτήρες βγαλμένοι από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα– αλληλοεπιδρούν με διάφορα σκηνικά υλικά συνθέτοντας ένα πολύχρωμο σωματικό κολάζ. Η παράσταση, η οποία υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και με τη στήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, εντάσσεται στις εκδηλώσεις του κύκλου Megaron Underground (συμπαραγωγή: ΣΝΑΠ Dance Company-Mέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Γέφυρες

Στις 24/2, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης Animegaron, ο οποίος προσέλκυσε και φέτος πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα προβληθεί διαδικτυακά η ταινία της Αναστασίας Παπαδοπούλου «Elevator Alone», επενδυμένη με τις δέκα καλύτερες μουσικές. Επίσης, θα ανακοινωθούν τα τρία πρώτα βραβεία του Διαγωνισμού. Το Animegaron διοργανώνεται σε συνεργασία με το Animasyros.

Το Μέγαρο των Παιδιών 

Ο πιο διάσημος ναυαγός του κόσμου, ο Ροβινσώνας Κρούσος, είναι ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης μουσικοθεατρικής παράστασης για όλη την οικογένεια που ανεβαίνει έως τον Απρίλιο στο Μέγαρο (νέα παραγωγή), σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη και διασκευή Γιώργου Γαλίτη. Ένα υπέροχο παιδικό θέαμα, γεμάτο χιούμορ, με εντυπωσιακές διαδραστικές προβολές, σε πρωτότυπη μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη –η οποία ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής– και ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ (έως Απρίλιο

2023).

Η Νάντια Κοντογεώργη, πλαισιωμένη από γνωστούς ηθοποιούς και από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, προτείνει στους μικρούς φίλους του Μεγάρου και στους συνοδούς τους το κυριακάτικο μουσικοθεατρικό θεάμα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (22/1). Η παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη σκηνική μουσική του Φέλιξ Μέντελσον, ο οποίος εμπνεύστηκε τις μαγικές μελωδίες της από το διάσημο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Παράλληλα, συνεχίζεται έως τον Απρίλιο η παρουσίαση του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο ήχος των σκιών» του Ηλία Καρελλά που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας και περιλαμβάνει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής». Μουσική συνοδοιπόρος του Η. Καρελλά, η Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι).

Δείτε ακόμη στο Μέγαρο δράσεις, κάθε σαββατοκύριακο, για μικρούς και μεγάλους (οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία), οι οποίες, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες, μας εισάγουν σε έναν κόσμο ξεχωριστό. Έναν κόσμο που μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα, να παρακολουθήσουμε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να πάρουμε μέρος σε εργαστήρια, να περιηγηθούμε στους χώρους του Μεγάρου, να ανακαλύψουμε τα επαγγέλματά του, να γνωρίσουμε συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Και μην χάσετε την έκθεση «Τόποι περισυλλογής» του Γιώργου Ξένου σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση (έως 5/3).

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

 

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr 

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ