today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Την τελευταία φορά που ο καθηγητής μερικής απασχόλησης, αρχαιολόγος Δρ. Χένρι «Ιντιάνα» Τζόουνς Τζούνιορ (Χάρισον Φορντ) εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη, δεν πήγε καλά. Παρά το γεγονός ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη, η ταινία δεν έκανε κλικ στους θεατές του σινεμά. Ίσως ήταν οι εξωγήινοι ή, ίσως, ο χαρακτήρας του Shia LaBeouf, Henry “Mutt” Williams. Ποιος μπορεί να πει; Το θέμα ήταν πάντως ότι ο Ιντιάνα Τζόουνς δεν έπρεπε να κλείσει έτσι. Και δεν θα κλείσει.

Αυτή τη φορά, το φιλμ  «Indiana Jones and the Dial of Destiny», που θα δούμε το καλοκαίρι (παγκόσμια πρώτη τον Ιούνιο) έχει σχέση με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων από την αρχαία Ελλάδα και με την πρώτη προσελήνωση του ανθρώπου. Παλιοί φίλοι θα επιστρέψουν, νέοι κακοί θα εμφανιστούν και οι συντελεστές ελπίζουν να τραβήξουν, αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον του κόσμου

Βλέποντας τρέιλερ για το “Dial of Destiny”, μπορούμε να δούμε κάποιον να κρατά ένα στρογγυλό αντικείμενο ανάμεσα σε  ερείπια για ένα δευτερόλεπτο. Αν και δεν είναι ακριβής αντιστοίχιση, ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ο  θρυλικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος «κομπιούτερ» της ανθρωπότητας. Ενας μηχανισμός που χρησιμοποιούνταν  για την πρόβλεψη μελλοντικών αστρονομικών θέσεων στην Αρχαία Ελλάδα- προφανώς στις ελληνικές αποικίες της μικρασιατικής ακτής, καθώς από εκεί ήταν το φορτίο του πλοίου που ναυάγησε.. Το μυστηριώδες αντικείμενο, του οποίου ο δημιουργός και οι λόγοι δημιουργίας του παραμένουν άγνωστοι, ανακαλύφθηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων το 1901, προερχόταν από ναυάγιο και θεωρείται αξιοσημείωτο κομμάτι της τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει μελετηθεί βαθύτερα.

Κάπου στο τρέιλερ βλέπουμε και τη θεά Αθηνά να κρατά την ασπίδα της, δόρυ στο ένα χέρι και κουκουβάγια στο άλλο. Αυτό βεβαίως και παραπέμπει σε υπόθεση σχετική με την αρχαία Ελλάδα.

Ο 80χρονος πλέον Χάρισον Φορντ πρωταγωνιστεί, με τον με τον Τζέιμς Μάνγκολντ να σκηνοθετεί, αντικαθιστώντας τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος είναι τώρα παραγωγός. Εμφανίζεται στην ηλικία που είναι τώρα, προφανώς για να δείξουν ότι συμβιβάζεται με το γεγονός πως είναι θνητός. Μια συνάντηση με δυνάμεις που σχετίζονται με τον Άτροπο τη μοίρα που κόβει το νήμα της ζωής, σίγουρα θα έφερνε τον Ιντιάνα Τζόουνς αντιμέτωπο με αυτό.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς αντιμάχεται τους Ναζί, αιώνιους εχθρούς του, ενώ και η προσελήνωση κρύβει ένα μυστικό σχετικό με αυτούς.  Οι περιπέτειες του πρωταγωνιστή, άλλωστε, είναι πάντα εμποτισμένες με ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Το σκηνικό της ταινίας στα τέλη της δεκαετίας του ’60 θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οσο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων; Φαίνεται να είναι το τεχνούργημα που αναζητούν οι Ναζί στην ταινία.

Το νέο καστ περιλαμβάνει τους Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook, Toby Jones και Antonio Banderas.

Όλα όσα γράφονται πάντως είναι στο «περίπου» καθώς δεν υπάρχουν διαρροές από το καστ αλλά και η ταινία δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Αυτό τον καιρό γίνονται γυρίσματα για αλλαγή του τέλους. Κάτι που συνηθίζεται στο Χόλιγουντ, εφόσον κάποιοι θεατές που βλέπουν πρώτοι και σε πολύ στενό κύκλο την ταινία, έχουν αντιρρήσεις ή αντιδράσεις για κάποια σκηνή. Εν προκειμένω, το φινάλε δεν ενθουσίασε και μάλλον θα γυριστεί ένα νέο.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ