today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Προσπαθούν να ταυτίσουν το «Ευπαλίνειο» της Αιγύπτου με τον τάφο της Κλεοπάτρας

Αντίστοιχη του Ευπαλίνειου ορύγματος είναι η μεγάλη λαξευμένη σήραγγα που εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους στην Αλεξάνδρεια. Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη της σήραγγας βαθιά κάτω από το έδαφος στην περιοχή Taposiris Magna, δυτικά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Η τεράστια σήραγγα, η οποία έχει περιγραφεί ως «γεωμετρικό θαύμα» εκτείνεται σε 1.300 μέτρα. Στην περιοχή γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Η σήραγγα ανακαλύφθηκε σε 13 μέτρα βάθος από την  Δομινικανή αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Σαν Δομίνγκο, με επικεφαλής την Δρ. Kathleen Martinez. Κατά τις ανασκαφές και την αρχαιολογική έρευνα της σήραγγας βρέθηκαν πολλά κεραμικά αγγεία και αγγεία κάτω από ιζήματα λάσπης, καθώς και ένας ορθογώνιος κύβος από ασβεστόλιθο. Κοντά στο ναό του Οσιρι, που υπάρχει εκεί, βρέθηκαν επίσης δύο κεφάλια από αλάβαστρο, ένα εκ των οποίων χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο.

Μέρος της σήραγγας βρέθηκε βυθισμένο κάτω από το νερό και αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα θεμέλια του ναού του Οσιρι στην Taposiris Magna είναι επίσης υποβρύχια. Τουλάχιστον 23 σεισμοί έπληξαν την αιγυπτιακή ακτή μεταξύ 320 και 1303 μ.Χ., γεγονός που θα εξηγούσε την κατάρρευση και τη βύθιση τμήματος του ναού.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της σήραγγας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μοιάζει με το υπέροχο Ευπαλίνειο όρυγμα στο ελληνικό νησί της Σάμου, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μηχανικά επιτεύγματα του Κλασικού κόσμου.

Taposiris Magna, Ο μεγάλος τάφος του Όσιρι

Taposiris Magna σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι». Βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια και είναι μια συνοικία που ιδρύθηκε από τον φαραώ Πτολεμαίο Β’ μεταξύ 280 και 270 π.Χ. Αφού ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Αίγυπτο το 332 π.Χ. και ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, η Taposiris Magna έγινε κέντρο για τη θρησκευτική γιορτή του Khoiak. Το φεστιβάλ Khoiak περιστρέφεται γύρω από το θρύλο του θεού Όσιρι, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον αδερφό του Σεθ και τον ανέστησε η αδερφή- σύζυγός του Ίσιδα, η οποία συνέλαβε τον γιο τους Ώρο.

Ο ναός στο Taposiris Magna ήταν αφιερωμένος στον Όσιρι, ο οποίος λατρευόταν από Έλληνες ηγέτες στην Αίγυπτο που τιμούσαν τις παλιές παραδόσεις.

Η Τελική Ανάπαυση της Κλεοπάτρας;

Τα τελευταία 14 χρόνια, η Δρ. Kathleen Martínez είναι επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή. Οι ανακαλύψεις την κάνουν όλο και πιο σίγουρη ότι βρίσκεται κοντά στον από καιρό χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας Ζ και του Μάρκου Αντώνιου.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών υπήρξαν πολλά αξιόλογα ευρήματα.  Για παράδειγμα, το 2010, ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο ακέφαλο άγαλμα από γρανίτη ενός Φαραώ των Πτολεμαίων. Ο Δρ Zahi Hawass, διάσημος Αιγύπτιος αρχαιολόγος, πιστεύει ότι πιθανότατα ανήκε στον Πτολεμαίο Δ’ και ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον θεό Όσιρι.

Η Μαρτίνεθ είπε ότι οι ανασκαφές βρήκαν επίσης ένα όμορφο κεφάλι αγάλματος της Κλεοπάτρας, μαζί με 22 νομίσματα που φέρουν την εικόνα της.

Πίσω από τον ναό, ανακαλύφθηκε μια νεκρόπολη, που περιείχε πολλές μούμιες ελληνορωμαϊκής εποχής, που θάφτηκαν με τα πρόσωπά τους στραμμένα προς το ναό. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ναός να περιείχε την ταφή μιας σημαντικής βασιλικής προσωπικότητας, όπως η Κλεοπάτρα.

Θα μπορούσε η πρόσφατα ανακαλυφθείσα υπόγεια σήραγγα να οδηγήσει τους αρχαιολόγους πιο κοντά στον τάφο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου; Μόνο ο χρόνος θα δείξει! Πάντως, οι πιθανότητες που δίνει η ανασκαφέας είναι μόλις 1%, κάτι που δεν προϊδεάζει για το μεγάλο εύρημα

Η Κλεοπάτρα είναι η πρώτη διασημότητα της αρχαιότητας και η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, που ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, η οποία κυβέρνησε την Αίγυπτο από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Η Αίγυπτος μετά τη βασιλεία της έγινε επαρχία της τότε Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα, απόγονος του Μακεδόνα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου, κατείχε τον θρόνο από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ, οπότε και πέθανε. Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ανιψιό του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμου της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τη δολοφονία των θείων του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η ήττα από τον Οκταβιανό οδήγησε τον Μάρκο Αντώνιο στην αυτοκτονία. Ωστόσο, πριν από τη δική της αυτοχειρία, η Κλεοπάτρα είχε κάνει τα σχέδιά της για να ταφούν από κοινού.
Και πού αλλού θα μπορούσε να ταφεί το διάσημο ζευγάρι εκτός από τον ναό του Οσιρι, σε μια αναπαράσταση της ανάστασής του από την Ισιδα; Το νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, κι έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί .
Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί, ακολουθώντας τον μύθο.

Θα προσθέσουμε πως δεν υπάρχει αρχαιολόγος στον κόσμο που να μην ονειρεύεται να βρει ένα διάσημο τάφο. Γι’ αυτό οι επιστήμονες επιμένουν να κρίνουν ανάλογα με τα στοιχεία που παρατίθενται. Στην περίπτωσή μας, οι ανασκαφές συνεχίζονται, οπότε θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ