today-is-a-good-day
27.1 C
Athens

Πώς «διάβασαν» στο Μαξίμου την απόφαση της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι

Με το κοινό περί δικαίου αίσθημα τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθανόμενος την οργή και την απογοήτευση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη δικαστική κρίση για τις ποινές-χάδι στο Μάτι των 104 νεκρών, μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Χωρίς να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, αλλά με βάση την κείμενη νομοθεσία, που δίνει δυνατότητα διόρθωσης της δικαστικής απόφασης επεσήμανε ότι οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν και δεν είναι τελεσίδικες.

Στη βάση αυτή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ζητά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να ερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απόφασης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης.

Ένα πιθανό ενδεχόμενο, που θα είναι πλήγμα για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας, αν έχει αυτή την κατάληξη η υπόθεση, με δεδομένο ότι ήδη οι εξαγοράσιμες ποινές και οι αθωώσεις  των κατηγορουμένων, δεν είναι καλό δείγμα γραφής…

Αντίθετα ενισχύουν το αίσθημα της ατιμωρησίας, που κυριαρχεί στην κοινωνία…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίσθημα ευθύνης έναντι της Δικαιοσύνης, που στηρίζει στο σύνολο της, αναγνώρισε ότι υπήρξε μεγάλη χρονική καθυστέρηση (6 χρόνια) στην έκδοση της απόφασης για την υπόθεση, κάτι που δικαιολογεί τις διαμαρτυρίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση του οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες, καθώς οι  κατηγορούμενοι κρίθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ…

Σημειώνεται ότι η ΝΔ, όσο βρισκόταν στην Αντιπολίτευση είχε μιλήσει για πολιτικές ευθύνες οι οποίες δεν αναλήφθηκαν ποτέ από την προηγουμένη κυβέρνηση.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την τραγωδία στο Μάτι έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, που ως στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

Ένα νομοθέτημα που έχει ανάγκη η χώρα καθώς μέχρι …χθες λειτουργούσε με τα …πρότυπα της δεκαετίας του 50 και 60, όταν μεσουρανούσαν τα μαυρογιαλούρικα συμφέροντα και οι περιβόητοι κομματάρχες

«Και ναι, αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960, όταν δικαστήρια ιδρύονταν είτε με βάση τις οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις της εποχής είτε τις πιέσεις των τοπικών κομματαρχών. Ερχόμαστε πια στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη, και στο ζήτημα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας το νέο σύγχρονό στίγμα του «Δικαστικού  Χάρτη».

Σφοδρή επίθεση στην Αντιπολίτευση 

Όπως φάνηκε ο Πρωθυπουργός είδε τη συζήτηση στη Βουλή ως μια καλή ευκαιρία για να στριμώξει την Αντιπολίτευση στη γωνία.

Ενόψει ευρωεκλογών επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για υπερβολικές και ανεδαφικές υποσχέσεις που θα επιβαρύνουν δραματικά τον προϋπολογισμό.

«Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δις το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές.. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Επεσήμανε ακόμη την αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης  στην επέκταση της επιστολικής ψήφου, παρά το γεγονός ότι βγήκαν στη …γύρα οι κ.κ Κασσελάκης -Ανδρουλάκης – Κουτσούμπας οι οποίοι έκαναν καμπάνια, παρότι στη Βουλή καταψήφισαν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός προσπάθησε  να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης και να προβάλλει τον εαυτό του και τη ΝΔ  ως τη μόνη ρεαλιστική και υπεύθυνη επιλογή ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία υπογραμμίζοντας  πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ