today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Σταμάτης: Με συγκεκριμένες πολιτικές, προάγουμε την ορατότητα και την κοινωνική συμπερίληψη των συμπολιτών μας με αναπηρία

Τις ενεργητικές πολιτικές που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και την προαγωγή της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο στη Ρόδο.

Το συνέδριο, με τίτλο, «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του», διοργανώθηκε από τον δήμο Ρόδου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, στόχοι του συνεδρίου ήταν η διεξαγωγή της πρώτης διά ζώσης συνάντησης των επιμέρους σημείων αναφοράς, η προαγωγή της εναρμόνισης της κατανόησης των διαστάσεων κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και η παρουσίαση των εφαρμοσμένων και επικείμενων πολιτικών για την αναπηρία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σταμάτης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ισότιμη και ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εδράζεται στους άξονες της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής συμπερίληψης και της καθολικής προσβασιμότητας. Η θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας, οι ενεργητικές πολιτικές εργασιακής ένταξης, η δημιουργία πλαισίου για την πρώιμη παρέμβαση και η ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), συμβάλλουν στην προαγωγή της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία και στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής τους. Την περίοδο αυτή, μάλιστα, θέτουμε τις βάσεις για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανεξάρτητη Διαβίωση και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, για πρώτη φορά, στη χώρα μας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, με απόφαση του κ. Σταμάτη, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας που έχει ως έργο την εκπόνηση πορίσματος εντός τεσσάρων μηνών. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πόρισμα θα αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής, στο πλαίσιο του δικαιωματικού μοντέλου θεώρησης της αναπηρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ