today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Πρώην βουλευτής της Ονδούρας καταδικάζεται στις ΗΠΑ να εκτίσει 30ετή κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών

Ονδουριανός πρώην βουλευτής καταδικάστηκε να εκτίσει τριάντα χρόνια κάθειρξη στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Στον Φρέντι Ρενάν Νάχερα «επιβλήθηκε ποινή 30 χρόνων κάθειρξης σε ομοσπονδιακή φυλακή» αφού κρίθηκε ένοχος για συνέργεια «στην εισαγωγή 30 και πλέον τόνων κοκαΐνης» στη χώρα, ουσίας που συνεχίζει να συμβάλει στον «καταστροφικό κύκλο της εξάρτησης και της τοξικομανίας που πλήττει τόσους Αμερικανούς», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εισαγγελέας Ντέιμιαν Γουίλιαμς.

Ο πρώην αιρετός, 46 ετών, ομολόγησε την ενοχή του για εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 2008-2015.

Διατάχθηκε ακόμη να κατασχεθούν περιουσιακά του στοιχεία ως και 39 εκατ. δολαρίων για ζημίες του αμερικανικού δημοσίου και τόκους και του επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο κ. Νάχερα επέβλεψε ιδίως την κατασκευή παράνομων διαδρόμων αποπροσγειώσεων αεροσκαφών στο Ολάντσο της Ονδούρας και υπήρξε ενδιάμεσος του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα, παραχωρώντας του πρακτικά απεριόριστη πρόσβαση στο λιμάνι Πουέρτο Κορτές, μέσω του οποίου διακινήθηκαν κάπου δέκα τόνοι κοκαΐνης.

Συγκαταλέγεται στους περίπου πενήντα πολίτες της Ονδούρας που έχουν είτε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών ή αναμένουν την έκβαση των δικών τους στις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους είναι ο πρώην πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που εκδόθηκε τον Απρίλιο και είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, καθώς και ο πρώην διευθυντής της αστυνομίας Χουάν Κάρλος «Ελ Τίγκρε» Μπονίγια, που εκδόθηκε τον Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ