today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ένα αγόρι από την καμένη Σμύρνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Είκοσι τρία θαυμάσια αντικείμενα έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθέατο Μουσείο» Φέτος, το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο  στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Γενικός τίτλος, «Θεοί και Ήρωες από τη Μικρά Ασία». Στην αίθουσα του Βωμού στο ΕΑΜ αναδύεται η κεφαλή ενός αγοριού από την αρχαία Σμύρνη.

Αυτό τον μήνα και τον επόμενο με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την κατάρρευση του μετώπου και την Καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού,  στο Αθέατο Μουσείο φιλοξενείται αυτό το αναπάντεχο εύρημα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού που ήταν αρχικά εκτεθειμένη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με την πόλη. Το γλυπτό ανασύρθηκε από τις στάχτες του Μουσείου, εστάλη στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Αύγουστο του 1926.

Η μαρμάρινη κεφαλή που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, («Aίθουσα του Bωμού» / αίθουσα 34), ως την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

 

Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, σε αναφορά του προς το Υπουργείο Παιδείας με ημερομηνία 8 Μαρτίου 1923, αναφέρει πως το «παγκοσμίως γνωστόν δια τον πλούτον των σπουδαιότατων μικρασιατικών αρχαιοτήτων Μουσείον της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης δυστυχώς εκάη».

Ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης είναι ο Ελληνας αρχαιολόγος που έκανε πολλές ανασκαφές στη Μικρά Ασία, κατά τα χρόνια της ελληνικής διοίκησης. Σε αυτόν χρωστάμε το περίφημο «Προσφυγάκι», το άγαλμα μικρού αγοριού που κρατά σκύλο, το οποίο βρήκε στο Γεροντικόν της Νύσσας και έφερε στην Αθήνα με καράβι. Το Προσφυγάκι εκτίθεται επίσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Στις 14 Αυγούστου, στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 10 και 17 Αυγούστου και στις 7 και 21 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τις ανασκαφές των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, για την δημιουργία αρχαιολογικών αποθηκών και Μουσείων και για την τύχη των σπουδαίων Συλλογών στις μέρες της Καταστροφής.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ