today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Τουρισμός δύο ταχυτήτων – Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Τουρισμός, μια λέξη, μια ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας, η βαριά μας βιομηχανία. Κάθε χρόνο τον περιμένουμε να ανθίσει, σαν να περιμένουμε τον Μεσσία να έρθει στη γη. Κι όμως μετά από τόσο κόπο, τόση προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, τόσο πάθος και προσμονή, ο τουρισμός στην Ελλάδα κινείται με δύο ταχύτητες, παρουσιάζοντας ανάλογα με το θέρετρο και μια διαφορετική εικόνα.

Από τη μια ο… χλιδάτος τουρισμός, που δεν είναι μόνο στη Μύκονο. Γκουρμέ εστιατόρια, υπηρεσίας υψηλότατου επιπέδου, παραλίες «παλάτια», ξενοδοχεία σε άλλη διάσταση. Αυτά σε προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, το Κουφονήσι κλπ, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και από την άλλη… το χάος: Μια Ελλάδα που θαρρείς ότι έχει σταματήσει στην εποχή του Λάμπρου Κωνσταντάρα και στις ασπρόμαυρες ταινίες της εποχής. Ξενοδοχεία που είναι ο ορισμός της παρακμής, υπηρεσίες που τις ψάχνεις με το κιάλι, εστιατόρια με τον πλαστικό κατάλογο και την φωτογραφία της χωριάτικης και του Greek Mousaka να δεσπόζει δίπλα από την περιγραφή σε πέντε γλώσσες, και επιχειρηματίες που σε εξυπηρετούν με την πλαστική παντόφλα.

Και αναρωτιέσαι γιατί αυτή η χαοτική διαφορά; Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Δεν τους νοιάζει γιατί έτσι κι αλλιώς τσεπώνουν ότι είναι να τσεπώσουν και άρα γιατί να αλλάξουν; Τι γίνεται και όλα σε αυτήν τη χώρα είναι «άσπρο – μαύρο»; Κάποιοι ίσως πουν ότι όλα είναι αποδεκτά.

Όμως δεν γίνεται να ακούμε την αιώνια γκρίνια κάποιων τουριστικών επιχειρηματιών ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν, ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από το κράτος και αυτοί οι ίδιοι να μην θέλουν να επενδύσουν ούτε σε υποδομές ούτε σε υπηρεσίες.
Μοιραία, αν δεν βάλεις το χέρι στην τσέπη θα βλέπεις τον τουρισμό να φεύγει από τον τόπο σου και να κατευθύνεται κάπου αλλού.

Όχι δεν λέμε να γίνει Μύκονος όλη η Ελλάδα. Αλλά αν μη τι άλλο, ας κάνουμε κάποια βήματα στον 21ο αιώνα: Να καταργήσουμε το πλαστικό τραπεζομάντηλο, το μαύρο νυχάκι και ο κατάλογος με το Greek mousaka και το tzatziki δεν συγκινούν κανέναν πλέον και είναι μάλλον αποκρουστικά, την ίδια στιγμή που λίγο πιο δίπλα σου, σερβίρουν σούσι και κρασιά στην παραλία, πάνω σε ξαπλώστρες με ανατομικά στρώματα.

Οπότε αγαπητέ επιχειρηματία άσε την γκρίνια και πιάσε λίγο τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από τον απλό μα τόσο απαραίτητο εκσυγχρονισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ