today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος: Ξεκάθαρη η κυβερνητική ευθύνη για την έκρηξη της νεοναζιστικής βίας στη Σταυρούπολη

Την “ξεκάθαρη κυβερνητική ευθύνη για την έκρηξη της νεοναζιστικής βίας στο σχολείο στη Σταυρούπολη” και “τον βαθιά ανησυχητικό τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη” κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “σε μια σειρά από κρίσεις και προκλήσεις η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατέψει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά απολύτως ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών”.

Ειδικότερα, υπογράμμισε -μιλώντας ‘στο Κόκκινο’- πως “στην ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένο ότι λειτουργεί στέκι νεολαίας της Χρυσής Αυγής, και οργανωμένα αναπτύσσεται οργανωτική δράση νεοναζιστικών στοιχείων” και επικαλέστηκε τις καταγγελίες των ίδιων των εκπαιδευτικών: “Άνθρωποι με κουκούλες, οπλισμένοι με μαχαίρια, μπαινοβγαίνουν στο εν λόγω σχολείο ανενόχλητοι χωρίς καμία παρέμβαση από την αστυνομία”.

“Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατούν την ίδια στιγμή να πουν έστω τη λέξη ‘νεοναζί’. Στη Σταυρούπολη, όμως, δεν έχουμε γενικά και αόριστα συγκρούσεις ομάδων, έχουμε επιθέσεις νεοναζί, και η ΝΔ δεν μπορεί να ονοματίσει το πρόβλημα. Αυτό δηλώνει και αδυναμία θέλησης να το αντιμετωπίσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε: “Εξάλλου, δεν έχει ξαναυπάρξει υπουργός Παιδείας που σε μήνυμα για 28η Οκτωβρίου δεν αναφέρει καν τη λέξη ‘φασισμός’, και αυτό είναι ενδεικτικό της alt-right ηγεμονίας στην συνολική αφήγηση της ΝΔ”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι “όχι μόνο έχουμε να κάνουμε με αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος της νεοναζιστικής δράσης στο πεδίο εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία χώρου για να ανθίσουν ανάλογες πρακτικές”. Έφερε, δε, το χαρακτηριστικό παράδειγμα της “δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων από κυβερνητικό στέλεχος, μόνο και μόνο γιατί έχουν μεταναστευτική καταγωγή”, όταν την ίδια στιγμή το σύνολο της παλιάς Κ.Ο. του ΛΑΟΣ έχει αναβαθμιστεί σε κομβικά υπουργεία”. Υπογράμμισε, ακόμη, πως σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται ένας “μετασχηματισμός των συντηρητικών κομμάτων προς τα δεξιά”.

“Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μια αντίφαση στο εσωτερικό της ΝΔ που έχει τη ρίζα της στον τρόπο με τον οποίο νομιμοποίησε ακροδεξιές πρακτικές, τις οποίες τώρα αδυνατεί να διαχειριστεί. Αυτό ξεκίνησε από τον τρόπο με τον οποίο ως αντιπολίτευση η ΝΔ διαχειρίστηκε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών όπου νομιμοποίησε τον ακροδεξιό λόγο και τη συνομωσιολογία και κατάφερε να εγκολπώσει ένα κύμα διαμαρτυρίας με χαρακτηριστικά ανορθολογικά, άκρας δεξιάς και εθνικισμού”, εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Στη συνέχεια τόνισε: “Η σχέση της ΝΔ με τα μεσαία στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους θα κριθεί στα ζητήματα της δημοκρατίας και των ελευθεριών -και στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η κοινωνία θα το αναδείξουν- στην εργασιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική μιας κυβέρνησης που ξεκάθαρα φροντίζει για να ζήσει χειρότερα η κοινωνία”. “Η ΝΔ επιτείνει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, χάνοντας τον έλεγχο στη ΔΕΗ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τη, δε, διαχείριση της πανδημίας ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε: “Η ιστορία της πανδημίας θυμίζει το χάμστερ στον τροχό που τρέχει και όλο βρίσκεται στο ίδιο σημείο”. “Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο ζήτημα των εμβολιασμών. Στις ευπαθέστερες ομάδες άνω των 80 ετών έχουμε 26% ανεμβολίαστους, ενώ σε μια σειρά από χώρες στην ΕΕ είναι άνω του 95% εμβολιασμένοι. Είμαστε, δε, η μοναδική χώρα που αντί να συζητάμε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, συζητάμε πως θα κλείσουν νοσοκομεία και κλινικές. Όμως δεν μπορεί να τρέξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα χωρίς να ενισχύσεις την πρωτοβάθμια φροντίδα και τις κινητές μονάδες”, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ