today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Η θεία από το Σικάγο – Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Κανείς δε θα διαφωνήσει στο ότι ο τουρισμός είναι η βαριά και η μόνη θα λέγαμε βιομηχανία της χώρας μας. Κάθε χρόνο ποντάρουμε τα ρέστα μας στο τουρισμό για να βγάλουμε τα σπασμένα του χειμώνα και να δώσουμε ανάσα ζωής και επιβίωσης σε χιλιάδες εργαζόμενους. Από άκρη σε άκρη της χώρας αναμένουμε εναγωνίως τη συρροή των τουριστών για να μπορέσουμε να κινήσουμε μια σαφώς ταλαιπωρημένη και λαβωμένη οικονομία.

Οι εικόνες όμως της 1ης Ιουλίου με το αεροσκάφος να προσγειώνεται στην Κρήτη και τους ντόπιους να τους υποδέχονται σαν τη θεία από το Σικάγο λες και ζούμε την εποχή της Τρούμπας που περίμενε το στόλο για να επιβιώσει και να μυρίσει το άγιο δολάριο, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μάλλον υπερβολικές και λυπηρές. Διότι αυτές οι εικόνες είναι που καταδεικνύουν αφενός μια εικόνα επαίτη για τον Έλληνα επιχειρηματία και αφετέρου μια σαφή προτίμηση προς τον ξένο τουρίστα έναντι του ντόπιου.

Ίσως να χρειαζόμασταν μια παγκόσμια πανδημία και μια επακόλουθη κρίση για να δώσουμε και λίγη προσοχή στον εγχώριο τουρισμό και στους ίδιους τους Έλληνες, που κάθε χρόνο αδυνατούν να πάνε διακοπές γιατί όλες οι υπηρεσίες και τα αντίστοιχα τιμολόγια τους είναι κομμένα και ραμμένα για να υποδεχτούν τους δήθεν χλιδάτους τουρίστες που θα αφήσουν τα χιλιάρικα πάνω στο τραπέζι. Είναι πολλά τα παραδείγματα των επιχειρηματιών που σνομπάρουν χαρακτηριστικά τους Έλληνες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα μοσχοπουλήσουν τα καταλύματα και τις υπηρεσίες τους στους ξένους.

Η ναυαρχίδα του καλοκαιρινού τουρισμού που δεν είναι άλλη από τις Κυκλάδες, συχνά δεν καταδέχεται να σηκώσει τηλέφωνο ή να εξυπηρετήσει αξιοπρεπώς και ως οφείλει τον Έλληνα τουρίστα, με τις τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι σκανδαλωδώς υψηλές με τη δικαιολογία του «άμα σας αρέσει γιατί οι ξένοι μια χαρά τα πληρώνουν». Βεβαίως φέτος που εξαρτώνται από τον εγχώριο τουρισμό πολύ αμφιβάλλω αν θα ακούσουμε με την ίδια ευκολία το «άμα σας αρέσει» και κάτι μου λέει ότι μια χαρά θα τρέχουν να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες και να συμπεριφερθούν ως οφείλουν, με σεβασμό και επαγγελματισμό.

Ναι ο τουρισμός πλήττεται βαρέως και σαφώς είναι η βασικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πάρα πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού είναι ιδιαιτέρως κακομαθημένοι, στενόμυαλοι, αγενείς και επιδεικνύουν προτιμήσεις όσον αφορά στο ποιους και πως θα εξυπηρετήσουν. Δεν υπάρχουν όμως καλοί ή και τουρίστες, και φέτος δεν υπάρχει και το περιθώριο της επιλογής για το ποιον θα βάλω και ποιον θα διώξω, και αυτό ίσως αποδειχτεί σωτήριο για να μάθουν οι επιχειρηματίες να εκτιμούν και να σέβονται τους συμπατριώτες τους που τώρα καλούνται να βάλουν πλάτη (και χρήμα) στην αγορά για να τους στηρίξουν.

Διότι καλή είναι η θεία από το Σικάγο, όταν όμως σφίξουν τα οπίσθια, θα παρατηρήσουμε ότι όλοι θα ξέρουν να συμπεριφερθούν, να εξυπηρετήσουν και να εκτιμήσουν όλους τους πελάτες τους και κυρίως αυτούς που δεν παραγγέλνουν μία χωριάτικη στα τέσσερα και μία μπύρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ