today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Η Κοινωνική Κεντροδεξιά ως φυσική ιδεολογική κοίτη της Παράταξης – Γράφει ο Γερ. Γιακουμάτος

Ο «Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός» είναι η ιδεολογική κοιτίδα της Νέας Δημοκρατίας και της παράταξής μας. Έτσι την προσδιόρισε τελεσίδικα ο γενάρχης της παράταξής μας, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής στο ιδρυτικό συνέδριο μας στη Χαλκιδική. Περιγράφοντας τον πυρήνα της ιδεολογίας μας είπε: Ο Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός, «αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική προστατευτική παρέμβαση του κράτους, χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης, με το τρίπτυχο άνθρωπος-ελευθερία-αλληλεγγύη».

Του Γεράσιμου Γιακουμάτου*

Η μετεξέλιξη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης οριοθετήθηκε και προσδιορίστηκε χρόνια πολλά μετά ως Μεσαίος Χώρος, από τον Κώστα Καραμανλή και καλύπτει τις παρυφές της Δεξιάς και του παραδοσιακού φιλελευθερισμού μέχρι και τις παρυφές της Αριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Η πίστη στον άνθρωπο, η κατάφαση στην ελευθερία και η προσήλωση στην αλληλεγγύη είναι για την Κοινωνική Κεντροδεξιά, οι σταθερές της πολιτικής και κοινωνικό-οικονομικής της φιλοσοφίας που σηματοδοτούν τις επιλογές της και προσδιορίζουν το περιεχόμενό της.

Η «λαϊκή δεξιά»-όπως την ξέραμε- δεν υπάρχει πια. Όχι γιατί απέτυχε ως ιδεολογικό ρεύμα, ούτε γιατί οι αρχές και τα οράματά της ξεπεράστηκαν, ούτε γιατί απέτυχαν οι εφαρμοσμένες πολιτικές της. Αλλά γιατί κακοποιήθηκε, γιατί ασέλγησαν πάνω της οι άθλιοι λαϊκιστές και οι επαγγελματίες της παραπληροφόρησης.

Η Κοινωνική Κεντροδεξιά είναι η Αριστερή πλευρά της Δεξιάς και όχι το δεξιό της άκρο, σε πείσμα όσων θέλουν –χρόνια τώρα- να καλλιεργούν σε βάρος της προβοκατόρικα κάποια χαλκεία κίβδηλων ιδεών.

Η Κοινωνική Κεντροδεξιά αποτέλεσε τη φυσική ιδεολογική κοίτη της παράταξης. Δηλαδή τη συνέχεια του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού και του Μεσαίου Χώρου.
Πιστεύει στη ιδέα της πατρίδας και του Έθνους αλλά απορρίπτει τον τυφλό Εθνικισμό, την πατριδοκαπηλεία και τον φανατισμό.

Πιστεύει στην ανοιχτή κοινωνία, στην ανεξιθρησκία, στον σεβασμό της φυλετικής και γενετικής ταυτότητας αλλά και σε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου, απαλλαγμένο από την γραφειοκρατία που όμως δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Πιστεύει στις πατροπαράδοτες αξίες και στην ανάγκη προστασίας της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού .

Πιστεύει στην Ορθοδοξία, βάζει ψηλά την οικογένεια και θεωρεί ανάγκη την κινητοποίηση και αξιοποίηση της δυναμικής του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Η πολιτική της Κοινωνικής Κεντροδεξιάς υπερασπίζεται και θωρακίζει τον αδύναμο, τον εργαζόμενο, τη μεσαία αστική τάξη. Όραμά της είναι να οικοδομήσει ένα κοινωνικό κράτος, με γερά θεμέλια που να υπηρετεί και όχι να καταδυναστεύει τον πολίτη.

Είναι η πολιτική που χαλύβδωσε αυτή την παράταξη, την γιγάντωσε στην κοινωνία και την ανέδειξε σε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη δημιουργίας για την Ελλάδα και το Έθνος.

Με αυτές τις πολιτικές και αυτές τις αρχές η ΝΔ δικαιώθηκε σε όλες τις ιστορικές επιλογές της και έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ελλάδας. Έζησε στιγμές δόξας, με επιτυχίες και συντριπτικές πολιτικές νίκες. Είναι εύκολο να γίνουμε ξανά πλειοψηφικό ρεύμα, αρκεί να κάνουμε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές κινήσεις.

Γιατί όπως είπε και ο μεγάλος μας Εθνάρχης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπερήφανος που ανήκω στη μεγάλη Λαϊκή Κοινωνική Πατριωτική Δεξιά

 

*Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι Βουλευτής Β΄Αθήνας της Ν.Δ, πρώην υπουργός και υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ