today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Διαλέξεις για τον Γ. Σεφέρη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Ο ποιητής, ο αλληλογράφος, ο διπλωμάτης, ο βραβευμένος Γιώργος Σεφέρης, είναι ορισμένες μόνο από τις πτυχές του νομπελίστα ποιητή που “εξετάζονται” και συζητούνται στο πλαίσιο της έκθεσης “Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια” που αναπτύσσεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η ηθοποιός – πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιστήμονας, διπλωμάτης και βουλευτής σήμερα της Ν.Δ, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, οι καθηγητές του ΑΠΘ, Μάρθα Βασιλειάδη και Λάμπρος Βαρελάς, μετέχουν σε σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα, στο πλαίσιο της έκθεσης με ανάλογες θεματικές.

Τον “Σεφέρη-αλληλογράφο” (στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, ο Σεφέρης εκτός από ποιητής και στοχαστής, έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του και ως αλληλογράφος. Στην πλούσια και ογκώδη προσωπική του αλληλογραφία αποτυπώνεται η σχέση του με την πνευματική διανόηση του καιρού του και  καταγράφεται ένας δημιουργικός διάλογος με τους συνοδοιπόρους του), και την “επιτιμοποίηση του Γιώργου Σεφέρη απο το ΑΠΘ: 16.4.1964” (με πληροφορίες και εικονογραφικό υλικό της αναγόρευσης του Γιώργου Σεφέρη σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 16 Απριλίου 1964) αντίστοιχα, αναδεικνύουν με τις διαλέξεις τους αύριο (Πέμπτη 4 Απριλίου στις 19.00) οι καθηγητές  κ. Μάρθα Βασιλειάδη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και κ. Λάμπρος Βαρελάς, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

– Τον “διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη” αναδεικνύει στη σχετική διάλεξη του ο διπλωμάτης και βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 στις 19.30, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, ενώ την ίδια μέρα, ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, θα εισιηγηθεί για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

– Το απόγευμα της επόμενης Πέμπτης 18 Απριλίου 2019, στις 19.00, ο πρώτος κύκλος των αφιερωμάτων στο νομπελίστα ποιητή κλείνει με την κ. Λυδία Κονιόρδου, πρόεδρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ηθοποιό και πρώην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ