today-is-a-good-day
19 C
Athens

… και Μυρσίνη εσύ Υβριστική …

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που οφείλει να σέβεται ένας Ευρωβουλευτής, προσδιορίζονται στο «Καθεστώς (the Statute) των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Στο προοίμιό του αναφέρεται ότι: «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από Αντιπροσώπους των Λαών, που έχουν συνενωθεί στην Κοινότητα..».

Της Βασιλικής Τζότζολα

Αντιπρόσωποι των Λαών. Άρα, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές είναι εν δυνάμει Αντιπρόσωποι του Λαού τους. Δηλαδή, από προχθές, η κυρία Μυρσίνη Λοϊζου, κόρη του αειμνήστου Μάνου Λοϊζου και βαφτιστήρα του Λευτέρη Παπαδόπουλου (κάπου εδώ εξαντλείται το βιογραφικό της), είναι δυνάμει Αντιπρόσωπος του Ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λίγη σημασία έχουν τα απύθμενης ανοησίας κι επικινδυνότητας tweetαρίσματά της. Στην εποχή της διαδικτυακής κοινωνίας και της έλλειψης διεξόδων ψυχολογικής αποσυμπίεσης, ούτε η ίδια η ανοχή εντοπίζει τα όρια της. Ωσαύτως, βεβαίως, η κριτική και η αξιολόγηση των κοινωνούντων τα ανόητα κι επικίνδυνα μηνύματα!

Το ατόπημα, που συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο ανάμεσα σε μια δυνάμει Αντιπρόσωπο του Λαού και τον ίδιο το λαό, είναι η απολογητικού τύπου απάντησή της: «η ψευδαίσθηση της προφορικότητας με οδήγησε σε γλωσσικό ατόπημα». Ψάχνω κι εγώ η έρμη, η ακριβολόγα, να βρω το «γλωσσικό ατόπημα». Και «τα θύματα του Ξηρού», ήταν όντως θύματα. Και απολύτως κάτω από το χώμα μέχρι Αναστάσεως, οπότε, σουρεαλιστικώ τω τρόπω, ναι, θα μπορούσαν – κατά Λοϊζου – «να σηκωθούν». Και τον Γιάννη Πανούση να τον χαρακτηρίσεις «ηλίθιο», ως καθηγητή μου της Εγκληματολογίας ευκολότερα θα τον αποκαλούσα ευφάνταστο, αλλά, κατά τις βιωματικές παραστάσεις της κας Λοϊζου, πιθανόν να μπορείς να τον πεις και ηλίθιο.

Ατόπημα, μάλιστα. Ατόπημα, προφανέστατα. Το ατόπημα, που διαπράττεις, όταν δε διαθέτεις την κουτή εκείνη ευφυΐα να ξεχωρίζεις αυτά που λες, από αυτά που συμβαίνουν. Όταν δε διαθέτεις την κουτή εκείνη σπιρτάδα να διακρίνεις αυτά που λες, από αυτά που τα λεγόμενά σου σημαίνουν. Η ίδια, δε, μέσω facebook χαρακτηρίζει το ατόπημά της ως «ζήτημα μικροπολιτικής», υπονοώντας, ενδεχομένως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανήγαγε ή κατήγαγε σε μικροπολιτική το «ατόπημά» της. Τότε, αγαπητή υποψηφία Αντιπρόσωπε του Ελληνικού λαού, τί συνιστά «μεγαλοπολιτική» καθ’ υμάς;

Αν η νομιμοποίηση της δράσης εγκληματικών οργανώσεων αποτελεί, απλώς, ένα «γλωσσικό ατόπημα» (που, παρεμπιπτόντως, θεσμική κακοτοπιά συνιστά), εις τας Ευρώπας, αν ο λαός σας στείλει, ποιους είστε έτοιμη να προβοκάρετε προς έγερση για να ζητήσουν συγγνώμη; Τους 89 νεκρούς του παρισινού Bataclan; Και τους άλλους 12 νεκρούς της Charlie Hebdo; Ερωτώ.. Μήπως και αντιληφθώ πώς σκέφτεστε εκεί στην Κουμουνδούρου, ένα τσιγάρο δρόμο μακριά από την Ηρώδου Αττικού. Ξέρω πώς σκέφτεστε.. Ο δεινότερος υβριστής, ο δεινότερος υποψήφιος. Και τα δεινά δεινότερα για τον αντιπροσωπευόμενο λαό.

Μόνο μια ανάγνωση των στίχων του ελληνοκύπριου Μάνου Λοϊζου αρκεί για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Πόσο μάλλον αν ο νονός σου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, έχει για σένα γράψει: «η Μυρσίνη βάζει τα’ άσπρα και γιομίζ’ η γειτονιά/ τριανταφυλλάκια κι άστρα/ κι ανοιξιάτικα κλωνιά..» Καλύτερος άνθρωπος, κορίτσι μου, «πουλάκι του δρόμου», εσύ!

Προτείνω στην Κουμουνδούρου, όσο είναι ακόμη καιρός, ασκώντας το προνόμιο της αντιμεταθετικής ιδιότητος, να στείλει εις τας Ευρώπας την άλλη Μυρσίνη. Τη Ζορμπά. Τα «ευρωπαϊκά» εκείνη τα ξέρει από παλιά. Ξένες γλώσσες, επίσης, ξέρει, οπότε θα αποφύγει (ελπίζω) τα «ξενογλωσσικά ατοπήματα». Θα πάψουν και οι σπασμένες σκέψεις να πάρει δρόμο από το Hilton ο Δρομέας, θα μείνει ήσυχη και η ψυχούλα του Έβερτ.

Με μια αλλαγή Μυρσίνης, με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια! Όσο για την εγχώρια Μυρσίνη, στο βιογραφικό της λέει ότι φοίτησε στη Σχολή Βακαλό. Προτείνω, λοιπόν, να διαβάσει και να ακούσει τα αριστουργήματα του μπαμπά της και, ίσως, να τα εικονογραφήσει. Ως δώρο, προς την κόρη της. Τον Ελληνικό λαό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ας τον εκπροσωπήσουν άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ