today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Εκτεθειμένοι σε Ψευδή και Επικίνδυνα Βίντεο οι Χρήστες του Youtube (Νέα Έρευνα)

Οι περισσότεροι χρήστες του YouTube αναφέρουν ότι εκτίθενται σε ψευδή ή ενοχλητικά βίντεο κατά τις επισκέψεις τους στη δημοφιλή πλατφόρμα

Μια νέα έρευνα από το Pew Research Center έρχεται να δώσει έμφαση τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές πτυχές του YouTube. Η μελέτη -η οποία βασίστηκε σε έρευνα 4.594 ενηλίκων στις ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος- διαπίστωσε ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν το YouTube για σχεδόν τα πάντα. Είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για να μάθεις πώς να κάνεις κάτι που δεν έχεις ποτέ ξανακάνει, αλλά και για λόγους καθαρά διασκέδασης. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρήστες του YouTube αναφέρουν ότι εκτίθενται σε ψευδή ή «ανησυχητικά» βίντεο κατά τις επισκέψεις τους στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Γράφει ο Απόστολος Σειρηνίδης

Στα καλά νέα, το YouTube αποτελεί μια μεγάλη και σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι το YouTube είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να μάθει κάποιος πώς να κάνει νέα πράγματα. Το όφελος αυτό αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, αφού περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλικίας 18-29 ετών και το 41% ​​των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το YouTube για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Στον αντίποδα υπάρχει η «σκοτεινή» πλευρά του YouTube, η οποία αφορά το  προβληματικό περιεχόμενο που πλέον καλπάζει. Η έρευνα αποκάλυψε ότι 3 στους 5 ανθρώπους συναντούν βίντεο που δείχνουν άτομα σε επικίνδυνες ή ανησυχητικές καταστάσεις. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έρχονται σε επαφή με ψευδή ή πλαστά βίντεο, τουλάχιστον μερικές φορές, ενώ το 15% συναντά τέτοια βίντεο συχνά. Αυτό συνιστά ένα πραγματικό πρόβλημα για τη social πλατφόρμα που αποτελεί, ολοένα και περισσότερο, πηγή ειδήσεων για πολλούς επισκέπτες. Το 53% των χρηστών του YouTube δήλωσε στην έρευνα ότι ο ιστότοπος είναι τουλάχιστον κάπως σημαντικός για να τους βοηθήσει να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο.

Το YouTube αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό την παρουσία ενοχλητικού και προβληματικού περιεχομένου στην πλατφόρμα του. Νωρίτερα φέτος, ξέσπασε σάλος όταν έγινε viral ένα βίντεο που προωθούσε μια θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τους φοιτητές που υπήρξαν θύματα του μαζικού πυροβολισμού στο Marjory Stoneman Douglas High School της Φλώριντα. Η πλατφόρμα ανέλαβε επίσης την ευθύνη για ένα ξέσπασμα ακατάλληλων βίντεο που στόχευαν σε παιδιά, στις αρχές του 2018.

Όταν ερωτήθηκε για να σχολιάσει την έρευνα, το YouTube παρείχε μια περίληψη της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να παρακολουθεί στενά και να εντοπίζει οποιοδήποτε περιεχόμενο παραβιάζει τους όρους πολιτικής του. Για παράδειγμα, η εταιρεία εξήγησε ότι κατάργησε πάνω από 17 εκατομμύρια βίντεο που παραβίαζαν τις πολιτικές του, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με την πλειοψηφία αυτών των βίντεο να εντοπίζεται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Το YouTube εξήγησε επίσης, ότι έχει προσθέσει κατάλληλη τεχνολογία που αναγνωρίζει και προωθεί το αξιόπιστο περιεχόμενο ειδήσεων, ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων γεγονότων. Το εργαλείο αυτό είχε ανακοινώθηκε ως μέρος μιας συνολικής επένδυσης 25 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιούλιο.

*Ο Απόστολος Σειρηνίδης είναι Digital Marketing Specialist

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ