today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Να χαίρεσαι όταν σε αδικούν ….

Σας έχει τύχει να είστε ο αδικημένος και τελικά να βγαίνετε και φταίχτης ; Στατιστικά οι περισσότεροι θα έχουν να διηγηθούν κάτι τέτοιο, μια ιστορία   βγαλμένη λες  από ταινία  της εποχής  της Φίνος φιλμ,  όπου ο καλός διώκεται όχι επειδή όλα τα στοιχεία του  σύμπαντος συνωμοτούν υπέρ του όπως θέλει να μας πείσει  ο Κοέλιο,  αλλά γιατί κυριολεκτικά αυτή τη φορά συνωμοτούν εναντίον του και έτσι βρίσκει και η λέξη της σωστή της υπόσταση, γιατί αρκετά ταλαιπωρήθηκε κι αυτή με τη δυσχρησία της.

Γράφει η Μαρία Ε.Δημητρίου

Γενικώς να χαίρεστε όταν αδικείστε και δεν το λέω μόνο εγώ, το είπε πρώτος ο Πλάτων  με άλλα λόγια βέβαια,   εκείνος  το έκανε πιο διδακτικό να προτιμάς λέει να σε αδικούν παρά να αδικείς αλλά η ουσία είναι η ίδια, μην αντιγράφουμε ο ένας τον άλλον να βάζουμε και μεις οι νεότεροι μια πινελιά και συνεχίζω, το να σε αδικούν είναι ότι καλύτερο μπορούν να σου κάνουν και ας μην το καταλαβαίνουν και ας μην το δέχονται πολλοί .Οι περισσότεροι  θεωρούν ότι θίγει τον εγωισμό, την υπερηφάνεια , την αξιοπρέπεια και ότι περικλείει το εγώ τους γι αυτό θυμώνουν,  ενίοτε αμύνονται και τις περισσότερες φορές βγαίνουν στη γύρα για να μαζέψουν το δίκιο τους που πήρε τους δρόμους και τους εγκατέλειψε.

 

Και δεν μπορούν να καταλάβουν το αυτονόητο, το δια ταύτα  που τεκμαίρεται  μέσα από το απαύγασμα ενός γνωμικού που για να βγει στην κυκλοφορία, πέρασε πάνω κάτω  τη βάσανο της διαδικασίας των εμβολίων ,  δηλαδή δοκιμάστηκε και βρέθηκε συμβατό  με τις περιπτώσεις ενός  μεγάλου αριθμού  ανθρώπων , “ ότι δεν χρειάζεται  να εξηγείς σε κανέναν”, γιατί πολύ απλά,  οι εχθροί σου δε θα σε πιστέψουν έτσι κι αλλιώς και οι φίλοι σου δε χρειάζονται καμιά εξήγηση .

Γιατί οι άνθρωποι που έχουν διαμορφώσει μια άποψη και γνώμη για σένα, δεν πρόκειται να την αλλάξουν με το να πεις απλώς την  αλήθεια, γιατί ήδη έχουν διαμορφώσει και παγιώσει μια θέση, γνώμη, που τους μεταφέρθηκε εσφαλμένα από κακόβουλη πιθανότατα πηγή . Ο μόνος τρόπος να αλλάξουν γνώμη είναι να σε γνωρίσουν σε βάθος και να καταλάβουν ποιος πραγματικά είσαι.

Όμως το έχεις ανάγκη εσύ αυτό ; Να ανοίγεσαι στον οποιονδήποτε  για να αποδείξεις τα αυτονόητα για σένα; Και ανεδαφικό είναι αλλά και  ψυχοφθόρο. Και στην τελική γιατί θα πρέπει δηλαδή να έχεις την αποδοχή  όλων των ανθρώπων που πολλές φορές δε σε ενδιαφέρει καν η γνώμη τους και πιθανότατα δεν ταιριάζετε και σαν χαρακτήρες. Γιατί θέλω να πιστεύω ότι και συ δε θα έκανες το ίδιο, δε θα πίστευες δηλαδή αυτά που σου λένε για κάποιον αβασάνιστα  απλά επειδή στα είπε κάποιος ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είναι φίλος σου . Ή μήπως κάνω λάθος;

Μία  φήμη είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθεί και να ταξιδέψει ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι  να την μεταφέρουν χωρίς να της ζητήσουν να πληρώσει εισιτήριο . Το κάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση   προσφέροντας της τη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση, τη διασπορά.

 

 

Αυτό που είσαι το ξέρεις πολύ καλά εσύ , και μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που αδικούμαστε και όχι για τις άλλες που έχουμε κάνει την κουτσικέλα μας και μετά πάμε και μεις να βγούμε λάδι . Όχι, τίμια πράγματα . Γι αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε που νιώθουμε την αδικία να φτάνει μέχρι το λαιμό και δε βρίσκει και τις κατάλληλες λέξεις για να γίνει έκφραση .

 

Όμως επειδή στη ζωή και στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση αλλά όλα όσα μας συμβαίνουν έχουν προλάβει να συμβούν σε άλλους πριν από μας ας πάρουμε παράδειγμα από τη δική τους στάση σε αυτό το ζήτημα και τι καλύτερο από τον Αριστοτέλη ο οποίος έλεγε ότι  “ εν τη απουσία μου επιτρέπω ακόμα και να με μαστιγώνουν ” απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον συκοφάντη γιατί κανείς δε θα τολμούσε να πει κάτι μπροστά του ή στην καλύτερη θα έπαιρνε την απάντηση που θα του άξιζε.

Αυτό που πρέπει να μας αφορά είναι οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι   και όχι ο κάθε παρατρεχάμενος που αίφνης έχει την απαίτηση να γίνει δικαστής και να υψώσει το δάκτυλο  για τους δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς . Κάτι τέτοιους να τους αφήνετε έξω από τη ζωή σας, και από τους τοίχους σας μια και το facebook σήμερα για κάποιους  είναι κομμάτι  της  ζωή τους ..

Τι γίνεται όμως θα μου πείτε αν αυτοί που σε κατηγορούν άδικα είναι φίλοι σου ή δικοί σου άνθρωποι;  Τότε η απάντηση είναι καταφανής,  ουδέποτε υπήρξαν φίλοι σου ή δικοί σου άνθρωποι.  Πιθανότατα μάλιστα να  σε έχουν βλάψει οι ίδιοι και αυτό που προβάλλουν να είναι η αλήθεια αντεστραμένη, μια προβολή της δικής τους ενοχής στο πρόσωπο σου,  παίζει κι αυτό μερικές φορές.

 

Αντί να στενοχωριέστε λοιπόν ,  που εγώ σας καταλαβαίνω γιατί άνθρωποι είμαστε   και στις φλέβες μας  τρέχει αίμα και όχι μελάνι και αντί να ανεβάζετε σφυγμούς και να κακοποιείτε το νευρικό σας σύστημα, ανάψτε μια λαμπάδα σε όσους σας φέρνουν σε μια τέτοια κατάσταση . Αλήθεια σας λέω μη με κοιτάτε παράξενα πάντα πιάνει αυτό. Και δεν είναι ανάγκη να πάτε μέχρι την Τήνο. Σε όποιο άλλο μοναστήρι να πάτε το ίδιο κάνει  και στην εκκλησία της γειτονιά  σας  το ίδιο και το αυτό,  ανάψτε λοιπόν μια λαμπάδα στο μπόι αυτού που σας κατατρέχει, ελπίζω μόνο  να μην είναι και τόσο ψηλός γιατί θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω και δεν είναι τώρα εποχές να ξοδευόμαστε.

 

Και πείτε και μια προσευχή να τον έχει ο Θεός καλά .

Ναι ξέρω τώρα με διαβάζετε με μισόκλειστα μάτια και αναρωτιέστε που το πάει αυτή και  που θα το τερματίσει. Κι όμως σας ξαναλέω,  δε μπορεί να σου κάνει κάποιος μεγαλύτερο καλό από το να σε κατηγορεί άδικα. Κάνει όλο το σύμπαν , όχι αυτό του Κοέλιο, το δικό μας,  να δυσανασχετεί , και τότε αναλαμβάνουν αόρατες δυνάμεις τη δική σου υπεράσπιση

Δοκιμασμένη συνταγή σας λέω . Τώρα μη με ρωτήσετε πως και τι,  αυτά δεν τα πολυκατέχω είναι διαδικαστικά ανωτέρας βαθμίδας αλλά εσάς τι σας νοιάζει  το αποτέλεσμα είναι που μετράει .

 

Εσείς να βαδίζετε σωστά και τη νύχτα να κοιμάστε ήσυχα, αυτό έχει σημασία και αφήστε τους άλλους να σας φτιάχνουν το φωτοστέφανο.  Γι αυτό σας είπα να προσεύχεστε γι αυτούς και να τους κατατάσσετε  στους ευεργέτες σας .

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ