today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ύβρις-Ατη-Νέμεσις-Τίσις

Ενας -οποιοσδήποτε- Ελληνας που έφυγε από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό και παρακολούθησε τις δηλώσεις του κ.Καμμένου στο BBC ( όπως και τα σχετικά σχόλια του καναλιού ) πιθανόν να αισθάνθηκε λιγάκι…αλλόκοτα. Αλλά ένα είναι το βέβαιον: θυμήθηκε πάρα πολύ καλά τον λόγο για τον οποίον εγκατέλειψε την χώρα του και -τουλάχιστον όπως πηγαίνουν τώρα τα πράγματα- σίγουρα δεν περνά από το μυαλό του να ξαναγυρίσει πίσω…
*Του Γιάννη Τριανταφύλλου
Μια σχεδόν απάνθρωπη δήλωση -ότι επί της ουσίας φταίνε τα θύματα για ό,τι έγινε – ενδεικτική μηδενικής πολιτικής ενσυναίσθησης και σύνδεσης με τον έλληνα πολίτη που βιώνει απερίγραπτη οδύνη..
Αλλά ταυτόχρονα και ενδεικτική του πόσο “παλιό και μουχλιασμένο” είναι τούτο το κυβερνητικό σύστημα. Οι σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις σε όλων των τύπων τα συστήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα προβλήματα, έχουν, από μόνες του, δημιουργήσει και μια “νέα παγκόσμια γλώσσα” σχετικά με αυτά,. Αυτή η “νέα γλώσσα” για να αποδοθούν οι σημερινές πολυσύνθετες καταστάσεις δεν είναι συμβατή με το πώς κινούνται τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα.
Και, ως καινούρια γλώσσα, σε σχέση και με τις προσλαμβάνουσες του παλαιού έλληνα πολιτικού ( και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ουσιαστικά σε νοοτροπία παμπάλαιος ), έχει και τις δικές “τρύπες”, τα σημεία σύνδεσης με την πραγματικότητα που δεν μπορεί -ακόμη- να “γεμίσει”. Οι υπόλοιπες χώρες που εξελίσσονται, αυτό το έχουν καταλάβει και προσπαθούν να το διαχειριστούν.
 Είναι όπως ο μαθητής που τα κενά της γνώσης του, τις “τρύπες του”, ενδέχεται να τις γεμίσει με οτιδήποτε, συνήθως αυθαίρετες θεωρίες ή ανοησίες.
Η εμφάνιση του κ.Καμμένου στο BBC και η γλώσσα που χρησιμοποίησε δυστυχώς ήταν γεμάτες από αυτές τις “τρύπες”. Με δύο λόγια, μιλούσε και επιχειρούσε να αναλύσει μια κατάσταση, αγνοώντας τον τρόπο και χρησιμοποιώντας τα κενά σε αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζει και που, σε εξελικτικό επίπεδο, τον έχουν -προ πολλού- υπερβεί. ΟΙ “τρύπες”¨στη νέα γλώσσα της παγκόσμιας πραγματικότητας ήταν οι δηλωθείσες στο αγγλικό κανάλι…αρλούμπες του.
Μελέτες υπάρχουν αλλά λείπουν οι φορείς για να συζητηθούν και να ζητηθούν αυτές οι μελέτες. Πυροσβέστες και αστυνομικοί υπάρχουν αλλά απουσιάζει εκείνος που θα τους συντονίσει.
Η επίρριψη από την κυβέρνηση ευθυνών στα media ήταν παιδικός τσακωμός σε playground – σε παιδική χαρά. Παντελώς ανώριμος.
Το πρόβλημα -κυρίως με την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο γενικότερα- είναι ότι το παλιό έχει πλέον πεθάνει αλλά το καινούριο δεν μπορεί ακόμη να γεννηθεί. Εξ ου και τα υφιστάμενα χάσματα στην επικοινωνία κυβερνήσεων και λαών.
Τα σχέδια αλλάζουν αλλά πλέον αλλάζουν και τα προβλήματα, οι φυσικές καταστροφές.
Ενδεχομένως απαιτούνται think tanks πέραν ακόμη και αυτής της πολιτικής για τη διαχείριση του μέλλοντος που -αδιάφορο για ό,τι μπορεί να προκαλεί- πλησιάζει γοργά..
Οι συνέπειες, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι συνήθως ευρύτερες αυτών που αρχικά αντιλαμβανόμαστε,. Ενα ζευγάρι Ιρλανδών ήρθε να παντρευτεί στην Ελλάδα και ο υποψήφιος γαμπρός, κάηκε…
Τουριστικά η Ελλάδα ίσως θεωρείται ασφαλής προορισμός αλλά κάποια τέτοια ιδιαίτερα γεγονότα χτυπούν “λεπτές χορδές” στις ανθρώπινες ψυχές, με αποτέλεσμα ποτέ κανείς να μην γνωρίζει τον διεθνή αντίκτυπό τους.
Όσο για την παρουσία της κυρίας Κονιόρδου στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου, παρά τις όποιες απορίες ή αντιδράσεις για τον ρόλο της, αυτός ήταν ο πλέον αντιπροσωπευτικός. Αφού η κυρία Κονιόρδου, εξαιτίας της ενασχόλησής της με την αρχαία τραγωδία, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι αρχαίοι είχαν το σχήμα: Ύβρις-Άτη-Νέμεσις-Τίσις. Η Αλαζονεία οδηγεί τους ανθρώπους να διαπράττουν την Ύβρη. Οι Θεοί τους στέλνουν την Άτη, να τους θολώσει το νου και να διαπράξουν χειρότερες ανοησίες. Κι ύστερα έρχεται η Νέμεσις, δηλαδή η Τιμωρία τους. Τελικά, και η Τίσις, η Καταστροφή τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ