today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ σε ευχαριστώ….. ένας Δεξιός

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει έντονα ένας ιδεολογικός διάλογος που έχει στο επίκεντρο του το μεταναστευτικό – προσφυγικό, την ασφάλεια, τα εθνικά θέματα και την οικονομία, πάνω στον άξονα Αριστερά – Δεξιά.
*Γράφει ο  Στέφανος Σταμούλης

Ένας καλοδεχούμενος και πολύ χρήσιμος διάλογος, αν περιθωριοποιήσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει ακραίους χαρακτηρισμούς σε όποιον διαφωνεί μαζί της, σε μια προσπάθεια να σώσει ό, τι μπορεί από την κατρακύλα στην οποία βρίσκεται.

Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι με την άσκηση της διακυβέρνησης απογύμνωσε το «ηθικό πλεονέκτημα», πίσω από το οποίο κρυβόταν η Αριστερά στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση, έκανε διακριτές πολύ ουσιαστικές διαφορές των δύο βασικών πόλων του πολιτικού συστήματος και η Δεξιά μπορεί επιτέλους να δηλώνει περήφανη για τις ιδέες της και την πολιτική της που δικαιώνονται.

Σε καίρια ζητήματα άλλωστε, αυτό που αποκαλείται Δεξιά ατζέντα αποτελεί μια σειρά αυτονόητων δικαιωμάτων των πολιτών σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία με αρχές και κανόνες. Ποιος δε θέλει να νοιώθει ασφαλής στο σπίτι του και την γειτονία του; Η αυτονόητη απάντηση είναι όλοι οι πολίτες. Δεν πιστεύω ότι αποτελούν εξαίρεση όσοι ζουν στα Εξάρχεια ή άλλες περιοχές της Αθήνας και η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στο έλεος διαφόρων ομάδων και εγκληματικών συμμοριών. Είναι όλοι, λοιπόν, δεξιοί επειδή θεωρούν υποχρέωση του Κράτους να τους προστατεύει; Ωραία λοιπόν!

Ποιος δε θέλει να είναι η χώρα του ασφαλής από εξωτερικούς κινδύνους και να διασφαλίζει τα συμφέροντά της  προς όφελος του λαού της και των επόμενων γενιών; Μόνο όσοι δηλώνουν δεξιοί ή όλοι, όσοι δηλώνουν Έλληνες, κάτοικοι αυτής της χώρας; Πιστεύω το δεύτερο και εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν πολλοί που χαίρονται όταν βλέπουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές δεκαετιών στα εθνικά θέματα, όπως συνέβη στο Σκοπιανό ή όταν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς διαπραγματεύονται κρυφά με την Αλβανία ή κινούνται ερασιτεχνικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αποδείχτηκε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και όσα ακολούθησαν.

Στο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αν δεν πάρει αποτελεσματικά μέτρα, η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και τότε ακραίες φωνές θα βρίσκουν όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς να είναι ορατός. Προφανώς και οφείλει η ΕΕ να προφυλάξει τα σύνορά της. Αν δεν υπάρξουν κανόνες για την υποδοχή μεταναστών με ελέγχους, προγράμματα ένταξης και συγκεκριμένες διαδικασίες ασύλου για τους πρόσφυγες, τότε η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο έκρυθμη.

Σαφώς, κάθε χώρα θέλει να διαφυλάξει την ταυτότητά της. Το ίδιο επιθυμούμε και για την Ελλάδα. Να είμαστε περήφανοι για την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας. Αυτό δεν είναι εμπόδιο για τη συνεργασία των κρατών και των λαών. Ίσως, είναι ο καλύτερος δρόμος, να διαφυλάττουμε τη δικής μας ταυτότητα και παράλληλα να  σεβόμαστε  των άλλων.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας είναι η θρησκεία μας. Η ορθοδοξία βρίσκεται στον πυρήνα του ελληνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου μόνο το 3% των Ελλήνων δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές. Η σχέση εκκλησίας κράτους είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γραφειοκρατική σχέση, όπως θέλουν πολλοί να την παρουσιάζουν.

Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης Δημοκρατίας που σέβεται όλους τους πολίτες και ειδικά τις μειοψηφίες. Κάτι που μόνο το πολίτευμά μας μπορεί να διασφαλίσει απέναντι σε όσους «κατέκτησαν την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία».

Η παράταξή μας ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο ηγέτης που είδε ότι ο δρόμος της ασφάλειας και της ευημερίας για τη χώρα μας περνά μέσα από τη συνεργασία με τα άλλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, μέσα από τη συνεργασία και την ισότητα των λαών. Αυτό υπηρέτησε η παράταξή μας τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Στον τομέα της Οικονομίας μόνο μέσα από μια φιλελεύθερη πολιτική μπορούν οι πολίτες να επιτύχουν βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου με ίσες ευκαιρίες για όλους. Μια οικονομική πολιτική που δεν θα απομυζά τον κόπο τους με ληστρικούς φόρους όπως γίνεται σήμερα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα ποινικοποιεί την έννοια της επιχειρηματικότητας και δεν θα εκδικείται την προσπάθεια όσων προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή της. Μέσα από μια πολιτική χαμηλότερης φορολογίας και κινήτρων για επενδύσεις θα μπορέσει να υπάρξει και ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος. Δίνοντας στους πολίτες ίσες ευκαιρίες, τα εφόδια για να επιτύχουν και φροντίζοντας τους πραγματικά αδύναμους. Όχι με επιδόματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανέχειας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Υπηρετώντας αυτές τις ιδέες μόνο περήφανος μπορώ να νοιώθω. Αυτές οι ιδέες και η πολιτική τους εφαρμογή μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Να εξασφαλίσουν ευημερία για τους πολίτες σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Οικοδομώντας μια σχέση ειλικρίνειας και καθαρών λόγων μαζί, διότι όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Επάνω στην αλήθεια θα στηριχθεί ο νέος πατριωτισμός τον οποίο εμείς υπηρετούμε και υψώνουμε ως αντίπαλο δέος στον λαϊκίστικο εθνικισμό, που μας καταστρέφει. Ο νέος πατριωτισμός της αλήθειας και της ευθύνης θα εκφράσει μια πανστρατιά κοινωνική και πολιτική».

*O  Στέφανος Σταμούλης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ και της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ