today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Μπορούμε να ξαναγίνουμε κανονική χώρα; Ναι!

Του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση βαθύτατης μιζέριας, γενικευμένης παρακμής, θεσμικής απαξίωσης, οικονομικής ασφυξίας. Τα πεπραγμένα της σημερινής (συγ)κυβερνητικής συμμορίας, δυστυχώς, μας φέρνουν δεκαετίες… μπροστά, καθώς θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να ανακάμψουμε. Αν είμαστε… έξυπνοι, η χώρα θα σηκώσει… κεφάλι πολλές δεκαετίες πριν το 2060. Η ζημιά δεν αλλάζει και πλέον το βασικό ζητούμενο είναι ο περιορισμός της!

Όμως τι πραγματικά θέλει η χώρα για να ανακάμψει; Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Σε πρώτη φάση η επανεκκίνηση θα ξεκινήσει μέσα από την πώληση “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ό,τι δεν μπορεί να πληρωθεί θα πωλείται με στόχο να προσελκύσουμε ζωτικής σημασίας κεφάλαια, με δεδομένη την αφαίμαξη της ρευστότητας λόγω και των capital controls που σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα είχαν εξαλειφθεί πλήρως από τον Μάρτιο του 2016! Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση ενός επιθετικού προγράμματος… αποκρατικοποιήσεων. Πώς θα γίνει αυτό; Με την εκχώρηση της δραστηριότητας σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα και τον περιορισμό του σε ρόλο μικρομετόχου και βεβαίως επόπτη για την τήρηση της νομοθεσίας. Τουτέστιν, το Κράτος θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της έννομης τάξης (Ένοπλες Δυνάμεις-Σώματα Ασφαλείας), στην Υγεία και την Παιδεία. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή της αξιολόγησης πρέπει να κρίνονται διαρκώς οι (α)κατάλληλοι υπάλληλοι που θα στελεχώνουν τη δημόσια διοίκηση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το παραπάνω ζήτημα το έχει λύσει η σημερινή… αντιμνημονιακή κυβέρνηση (!) με τις υπογραφές της…

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση αριστερών και “ψεκασμένων” λαϊκοδεξιών, περιλαμβάνει την πώληση των πάντων! Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες και οποιαδήποτε δημόσια υποδομή πρέπει να εκχωρηθεί σε ποιοτικούς ιδιώτες με στόχο την προσέλκυση των καλύτερων μέσα από πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα, πολλές υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου των Δήμων, μπορούν να εκχχωρηθούν μόνο σε ιδιώτες με παράλληλη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και την προστασία  και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Όσοι βιαστούν να…. πιπιλίσουν την καραμέλα περί νεοφιλελεύθερης αναλγησίας, ας αναλογιστούν ότι σήμερα το χρεοκοπημένο Δημόσιο φορολογεί άγρια για να παρέχει πανάκριβες υπηρεσίες με εργαζόμενους που αισθάνονται μόνιμοι και συνεπώς έχουν χαμηλή παραγωγικότητα-αποδοτικότητα. Και επιπλέον, όποιος μιλάει για τον… ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό (ανάθεμα κι αν ξέρουν τι είναι), απλά να τους επισημάνουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει υπογράψει η νεοκομμουνιστική αριστερά είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της χώρας. Επιπλέον, ο φιλελευθερισμός δεν κλείνει επιχειρήσεις επιβάλλοντας εξοντωτικούς φόρους, αλλά συμβάλλει ώστε να ανοίξουν μέσω της χαμηλής φορολογίας και να δραστηριοποιούνται σε ένα κράτος όπου όλα θα λειτουργούν υποδειγματικά. Επιπλέον, όπου υπάρχει φιλελευθερισμός υπάρχει οργανωμένο κοινωνικό κράτος και όχι αυτό το… μπάχαλου που έχει τη σφραγίδα της σημερινής συμμορίας αριστερών και ανισόρροπων λαϊκοδεξιών.

Από κει και πέρα, η ελληνική οικονομία μπορεί να παίξει το στοίχημα του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό κυρίως με την πολιτιστική κληρονομά. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ρημαγμένων υποδομών σε συνδυασμό με το λανσάρισμα των ελληνικών προϊόντων “στο τραπέζι του τουρίστα” θα δώσουν ώθηση τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη βιομηχανία τροφίμων. Εξυπακούεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο τριτογενής τομέας θα μπορέσει σταδιακά να επανέλθει στα επίπεδα του παρελθόντος αλλά με υγιή τρόπο, καθώς τώρα δεν θα υπάρχουν τα δανεικά που “φούσκωναν” το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα έπρεπε να προσελκύει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, οπότε ας λάβουμε υπόψιν μας τι χάνουμε…

Από την άλλη πλευρά, ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας μπορούν να επιταχύνουν τις εξαγωγές, αρκεί να αυξηθούν οι επενδύσεις. Προϋπόθεση ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον εν συνόλω. Στον κλάδο της οικοδομής, πρέπει να επανέλθουν οι διατάξεις του ΓΟΚ για τις κατασκευές περισσότερων τετραγωνικών μέτρων στους μικρούς οικισμούς και μάλιστα να δίνεται ως γενικευμένο μπόνους, η κάλυψη μεγαλύτερων επιφανειών και όγκου, αρκεί τα υλικά να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και η ενεργειακή κλάση να είναι “ΑΑΑ”. Με αυτόν τον τρόπο θα (ξανα)πάρουν μπρος δεκάδες επαγγέλματα και θα μείνουν στη χώρα χιλιάδες “μυαλά” που σήμερα αποτελούν προστιθέμενη αξία για τους άλλους, ενώ θα συμβάλλουμε και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η θέση της Ελλάδας στον χάρτη, ενθαρρύνει μαζικές επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) που είναι ο δεύτερος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Η Ναυτιλία, από τρίτη σε συνεισφορά στο ΑΕΠ έχει το περιθώριο να προσφέρει πολλά περισσότερα, αρκεί να δοθούν ισχυρότατα κίνητρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Σήμερα, πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αποτελούν κόσμημα για τη χώρα καθώς οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του κόσμου, στη Νέα Υόρκη. Δεν διαπραγματεύονται όμως στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ας φανταστούμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που η ελληνική ναυτιλία καταστεί πρώτη και σε επίπεδο σημαίας και ταυτόχρονα υπάρξει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στη χώρα μας. Και βέβαια, δεν θέλει και ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κάποιος τις τεράστιες δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες.

Η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματας για να πάρει και πάλι μπρος η χώρα συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις. Η τετραετία που ακολουθεί είναι η πλέον κρίσιμη. Είναι σαν ένα μικρό παιδί που πρέπει να τρέφεται σωστά για να αναπτυχθεί σωστά και να αποφύγει όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα υγείας στο μέλλον. Με τους σημερινούς σαλτιμπάγκους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς στόχος τους είναι να πάνε κόντρα και στα πλέον απλά αξιώματα της οικονομικής επιστήμης. Δεν το έχουν και δεν θέλουν. Φτωχοποιούν και είναι αδίστακτοι. Λειουργούν συνειδητά εις βάρος της πατρίδας. Μόλις φύγουν και δεν επαναληφθεί το ίδιο λάθος με το 2015 από τον ελληνικό λαό, τότε η ανάκαμψη της χώρας θα έρθει πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι φανταζόμαστε…

*Ο Λουκάς Γεωργιάδης είναι Δημοσιογράφος – Οικονομολόγος 

e-mail: [email protected]

Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης, Loukas Georgiadis

Twitter: LoukGeorgiadis, loukas geo

LinkedIn: LOUKAS GEORGIADIS

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ