today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τα Startup δεν είναι “μόδα”… είναι ανάγκη!

του Γιάννη Διονάτου*

Έχοντας αποκτήσει, έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον, μια ολοκληρωμένη εικόνα για το εγχώριο οικοσύστημα των Startup εταιρειών έχω καταλήξει στην άποψη πως η – νέα –  “έκρηξη” για τις Startup εταιρείες που παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα δεν είναι μια “μόδα”, αλλά μια επίτακτη ανάγκη η οποία ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποστήριξη από τις επιχειρήσεις και πρωτίστως από το κράτος.

Γιατί όμως είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη των Startup εταιρειών; Λογικό ερώτημα το οποίο μάλιστα ακούω ολοένα και περισσότερο με μια μικρή δόση σαρκασμού, από αυτούς που το υποστηρίζουν.

Θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα όμως ξεκινώντας λίγο ανάποδα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία προσπαθεί – για δεύτερη φορά μετά το 2014 – να σταθεί εκ νέου στα “πόδια” της δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του, θέλει, όπως αναφέραμε και νωρίτερα υποστήριξη και βοήθεια. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται επίσης και – ισχυρή “δόση” μάλιστα – ψυχολογική υποστήριξη, γιατί χωρίς την απαραίτητη αυτή στήριξη δεν θα μπορέσει να αλλάξει το “κλίμα” και αυτό δεν συμβαίνει μονάχα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και οικονομίες. Η ψυχολογία είναι πολλές φορές η κινητήριος δύναμη για την αναστροφή μιας οικονομίας που βρίσκεται – όπως η ελληνική – σε δίνη κρίσης.

Σε παλαιότερες εποχές τον “ρόλο” αυτό θα μπορούσε να τον “παίξει” – έχει συμβεί – το ΧΑ και εισηγμένες σε αυτό εταιρείες, κάτι που εξάλλου αναμένουν να συμβεί – εδώ και καιρό – οι αναλυτές. Το ΧΑ όμως δείχνει να είναι εκτός από “κουρασμένο” και αρκετά “λαβωμένο” από όσα έχουν συμβεί στα χρόνια αυτά της κρίσης και όσα συμβαίνουν εσχάτως (βλέπε υπόθεσηFF).

Στο πλαίσιο αυτό η ανακοίνωση επενδύσεων σε Startup εταιρείες και η δημιουργία όμορφων και αισιόδοξων ιστοριών, που εμπεριέχουν ανθρώπους που βγήκαν, μέσω της εμπλοκής τους με τις Startup, από την ανεργία ή ακόμη καλύτερα επέστρεψαν στην Ελλάδα για να επιχειρήσουν δημιουργεί ένα θετικό κλίμα.

Το γεγονός μάλιστα της δημιουργίας θέσεων εργασίας από Startup εταιρείες, αλλά και γενικότερα από εταιρείες “βαθιά” καινοτόμες αποτελεί κορυφαίο στοιχείο που όσοι εμπλέκονται με την ελληνική Startup σκηνή επισημαίνουν και προτάσσουν στις αναφορές τους.

Βεβαίως για κάποιους, το γεγονός πως o όρος Startup συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματικότητα προκαλεί αμηχανία. Αυτοί θα πρέπει μάλλον να ξεπεράσουν γρήγορα αυτές τις ανασφάλειες και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο την επιχειρηματικότητα που “γεννιέται” μέσα από τις Startup εταιρείες και η οποία είναι υγιής!

* o Γιάννης Διονάτος είναι δημοσιογράφος και επικεφαλής του EMEA.gr και του  STARTUPPER.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ