today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η σύντροφος του Πρωθυπουργού …Ενώπιον του Καρόλου

*Της Βασιλικής Τζότζολα

Ένα θερινό βραδάκι του 2004, όταν όλα στην Αθήνα έλαμπαν, το Ηρώδειο θέατρο φιλοξενούσε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ισραήλ. Στις κερκίδες κεντρικού διαζώματος συναντώμαι με τον Κωνσταντίνο Β’, Βασιλέα τέως της Ελλάδος μετά της συζύγου του και μοιράζομαι την παρέα τους. Φάνταζε αδιανόητο στο μυαλό μου να μην προβώ ενώπιόν του σε υπόκλιση και ασμένως δέχτηκα την χειραψία του, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας… Αλλά «αριστοκράτης» είσαι – ή τουλάχιστον φαίνεσαι – είτε χάριν γένους, είτε ένεκα απόκτησης της ιδιότητος «εν τω στρατεύματι», ακόμη κι αν γεννήθηκες στ’ ακρόρια της χώρας.

Ένα μαγιάτικο απόγευμα του 2018, σε μια Αθήνα που αποπειράται συνεχώς να λάμπει, η σύντροφος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος υποχρεούται σε χαιρετισμό προς τον πρώτο τη τάξει διάδοχο του βασιλικού θρόνου της Μ. Βρετανίας. Ένα stop carre  του φωτογραφικού φακού και η άμαξα γίνεται κολοκύθα. Παρά τα πέπλα σε χρώμα αγουρελαίου και τους επιτετηδευμένους βοστρύχους από την πρωινή μασιά..

“There are no obligatory codes of behaviour when meeting the Queen or a member of the Royal Family”, μας επισημαίνει η επίσημη ιστοσελίδα της Βασιλικής Οικογενείας της Μ. Βρετανίας. Καμία υποχρέωση σε κώδικα συμπεριφοράς, όταν συναντάς το Queen ή μέλος της οικογενείας των Ουίνδσορ! Αλλά, έτσι διαμόρφωσαν πολιτισμό και διαμορφώθηκαν εις το διηνεκές οι Αγγλοσάξωνες: με θεσμούς σεμνούς αλλά επιβλητικούς, με δίκαιο εθιμικό αλλά εφαρμοστέο, με παραδόσεις που ουδέποτε κατεγράφησαν, αλλά αλίμονο σε όποιον δεν τις τηρήσει.

Η σύντροφος του Πρωθυπουργού .. Ενώπιον του Καρόλου, Πρίγκηπος της Ουαλίας.. Με σπάσιμο της μέσης που δεν καταλήγει σε χαιρετισμό δια της κεφαλής και, μάλιστα, χαμηλοθωρούσης, αλλά σε προτεταμένη την ηβική χώρα, με άγγιγμα του πριγκηπικού πέτου, τύπου «how do you do, Charlie»..; Ο σεβασμός, κυρία μου, δεν κερδίζεται! Ενίοτε απαιτείται! Και τον επικουρεί η κεφαλή, όχι το μαλακόν υπογάστριο!

Την τελευταία τριετία η Ελλάς πάσχει και πασχίζει… Οικονομικά, κοινωνικά, δυστυχώς και εθνικά.. Το Πρωθυπουργικό ζεύγος και η Αυλή του, πάσχει απλώς «απάθειαν»..!

Ευτυχώς, η επαρχιώτική μου Ελληνική Αριστοκρατία, ακόμη και «εν τω στρατεύματι κτηθείσα», μού επιτρέπει να έχω κοινές επιλογές με την καθ’ όλα humble Βασίλισσα της Αγγλίας.. Όπως την εμμονή στην απόχρωση “Ballet Slippers” της Essie για τα νύχια της..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ