today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Τα κρυφά χαρτιά της Ν.Δ. στον δρόμο προς τις κάλπες

Φαίνεται ότι στη Ν.Δ. έχουν μπει για τα καλά σε προεκλογικές προετοιμασίες γεγονός που αντανακλάται και στην καθημερινή πολιτική πρακτική του Προέδρου της.

Παρότι στελέχη που συνομιλούν με την ηγεσία του κόμματος πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρατείνει  την παραμονή του στην εξουσία μέχρι και την τελευταία ημέρα, βλέπουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να επιτύχει αξιοπρεπή έξοδο από τα μνημόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης σταθμίζει την πιθανότητα ο Πρωθυπουργός να επιλέξει να αποδράσει μετά την λήξη του προγράμματος, προκειμένου να αποφύγει το βαρύ φορτίο της περικοπής των συντάξεων και της αυστηρής μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Σε αυτό, λοιπόν, το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πανέτοιμος, επιλέγοντας να κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ακολουθεί πλέον τον κ. Τσίπρα στο τέμπο της πόλωσης και της «λάσπης». Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η λασπομαχία και απόπειρα σπίλωσης στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης προκειμένου να συσπειρώσει τα στελέχη της.

Όμως και αυτό το χαρτί, βάσει των ερευνών που επεξεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται ότι δεν συγκινεί κανέναν στην κοινωνία και δείχνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανκ για την ίδια την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αποστροφή του αρχηγού της Ν.Δ. από την Καρδίτσα: «Δεν ακολουθώ τους αντιπάλους μου σε κατήφορο διαβολής και ακραίας πόλωσης, δεν είναι κάτι που θέλω να κάνω . Αν θέλουμε νέο ξεκίνημα να αφήσουμε στην περιφρόνηση του λαού και της ιστορίας, αυτούς που πολιτεύτηκαν με το ή εμείς ή αυτοί, ή τους τελειώνουμε, η μας τελειώνουν, που έχουν υιοθετήσει την πιο ακραία εκδοχή αυριανισμού λόγου και δεν βρήκαν χθες μια κουβέντα για τα θύματα Μαρφίν. Ακολουθούν πολιτική καμμένης γης. Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν προβλήματα της χώρας, είμαστε εδώ για να φέρουμε νέες δουλειές, θα σέβεται τους πολίτες το κράτος».

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινείται, είναι η προετοιμασία του ως εν δυνάμει πρωθυπουργού. Ήδη έχει πυκνώσει τα ραντεβού του με υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους ενώ προετοιμάζει το προσεχές διάστημα, εντός του Ιουνίου, σημαντικό ταξίδι στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γερμανικής Κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτούς που θα δει ο κ. Μητσοτάκης συγκαταλέγεται και ο πανίσχυρος Χορστ Ζεεχόφερ, πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας και νυν υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Μέρκελ. Ο κ. Ζεερχόφερ φαίνεται ότι εκτιμά ιδιαίτερα την μεταρρυθμιστική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη , και σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν την επιρροή του, αποτελεί τον άνθρωπο κλειδί που μπορεί να επηρεάσει Γερμανικές εταιρίες να επισπεύσουν άμεσες επενδύσεις  στην χώρα μας.

Αυτός είναι και ο τρίτος άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.: Στην επικαιροποίηση και ανάδειξη του οικονομικού του προγράμματος που θα βασίζεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και την μέριμνά του για τους πιο αδύνατους.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε χθεσινή του ομιλία έκανε λόγο για 600.000 νέες θέσεις εργασίας που θα προκαλέσει η μεταρρυθμιστική του ατζέντα, η απελευθέρωση των δυνάμεων της υγιούς οικονομίας  και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θεωρεί ότι θα επιτύχει η κυβέρνησή του.

Παράλληλα, συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν πως δηλώνει ότι στο «γύρισμα της χώρας προς την ανάπτυξη  δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω». Γι αυτό και πολιτικοί παρατηρητές δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει από αριστερά στον κ. Τσίπρα, προβάλλοντας  κοστολογημένες δεσμεύσεις  προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στο περιθώριο, όπως η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στους πιο αδύναμους ως άμεσης ευκαιρίας επανεκκίνησής τους, που ανακοίνωσε χθες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποντάρει επίσης πολλά, στην παγίωση της υψηλότατης συσπείρωσης που έχει επιτύχει στο κόμμα του. Η συμμετοχή των μελών στις εγγραφές ενόψει εσωκομματικών διαδικασιών,  ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, όπως εντυπωσιακή κρίνεται και η ανταπόκριση σημαντικών ανθρώπων της κοινωνίας στο προσκλητήριο εξεύρεσης στελεχών που δύνανται να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια. Αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να διατηρεί εξαιρετική επικοινωνία με όλα τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, καθώς και με τους πρώην αρχηγούς με τους οποίους απολαμβάνει τακτική και ουσιαστική συνεργασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέλος, προετοιμάζεται προκειμένου να παρουσιάσει ένα πλέγμα τολμηρών συνταγματικών Αλλαγών που θα εκσυγχρονίσουν την χώρα και θα αναδείξουν τις μεγάλες τομές οι οποίες θέλει να χαρακτηρίζουν την διακυβέρνησή του.

Συνομιλητές του χαρακτηρίζουν την Συνταγματική Αναθεώρηση ως ευκαιρία σύνθεσης απόψεων και κοινωνικών συναινέσεων και όχι ως πεδίο στείρας αντιπαράθεσης και ιδεοληπτικών προσεγγίσεων.  Γι αυτό και ως Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στα θεσμικά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ