today-is-a-good-day
31.2 C
Athens

Ποιος Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ξεχωρίζει σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Μία από τις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας που ξεχωρίζουν σε αυτές τις Ευρωεκλογές, για λόγους ουσίας και όχι απλώς εντυπωσιασμού, με πραγματικό πολιτικό υπόβαθρο, μακρά επαγγελματική πορεία και «βαρύ» βιογραφικό, είναι αυτή του Γιώργου Μουρούτη.

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συζήτηση για όλα τα φλέγοντα θέματα της Ευρώπης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πολλοί τον γνωρίζουν από το καθημερινό  πολιτικό του σχόλιο  στον τηλεοπτικό σταθμό ONE και παλαιότερα στο Action 24. Άλλοι τον έχουν γνωρίσει με την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του Διευθυντή του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, τα δύσκολα χρόνια του Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι άλλοι τον θυμούνται από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των βιβλίων του, αφού μεταξύ των άλλων ο Γιώργος Μουρούτης είναι και εκδότης.


Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γιώργος Μουρούτης έχει εκδώσει στην Ελλάδα τη βιογραφία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με πρόλογο του Τζό Μπάιντεν και του Πάπα Φραγκίσκου, τα  βιβλία του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα, τα βιβλία του Μπρους Σπρίνγκστιν, την αυτοβιογραφία του Μάθιου Πέρι, την αυτοβιογραφία της Μπρίτνει Σπίαρς, αλλά και εμβληματικά βιβλία που υμνούν τη γυναίκα όπως τη βιογραφία της Ρουθ Μπείντερ Γκίνσμπεργκ με πρόλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας, και τα βιβλία της δημοφιλούς σειράς του Netflix Stranger Things.


Όμως γιατί ξεχωρίζει ο Γιώργος Μουρούτης ανάμεσα στους συνυποψηφίους του; Δεν ξεχωρίζει μόνο γιατί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος τα τελευταία χρόνια «επιχειρεί» με επιτυχία στο χώρο του βιβλίου, ούτε γιατί είχε διαχειριστεί με επιτυχία  την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό σε μια ταραγμένη περίοδο.

Ξεχωρίζει, γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους  υποψηφίους που κατεβαίνει στις εκλογές έχοντας μια εξειδικευμένη γνώση και ατζέντα θεμάτων τα οποία θα ήθελε να διαχειριστεί.

Άλλωστε η  Ευρώπη δεν είναι κάτι απρόσωπο και μακρινό. Αφορά άμεσα τη ζωή μας, αφού το 70% των νόμων που εφαρμόζονται στη χώρα μας έχουν προηγουμένως συζητηθεί και ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μουρούτης

έχει δηλώσει ότι αν οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους και του δώσουν την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσει θα ήθελε να επικεντρώσει σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς οι οποίοι αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητά του:

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και τον πρ. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρουθ Μπείντερ Γκίνσμπεργκ που εξέδωσε ο εκδοτικός του Οίκος
  1. Στην Κλιματική αλλαγή:

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι θεωρητικό που απαιτεί μόνον μακροπρόθεσμες στρατηγικές είναι αλλά κάτι που ήδη ζούμε και επηρεάζει τη ζωή μας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, οι πλημμύρες, η θερμοκρασία των θαλασσών,  αλλά ακόμη και το πώς έχουν επηρεαστεί οι αγροτικές καλλιέργειες, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν τώρα, τα ζούμε σήμερα, δεν είναι κάτι που αναμένεται στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, όπως και η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι εδώ ενθαρρύνοντας γενναίες και καινοτόμες  πολιτικές τώρα! Χρειαζόμαστε άμεσα εργαλεία πρόληψης, αντιμετώπισης, αποκατάστασης. Χρειαζόμαστε συνεργασία για την τεχνογνωσία, για τη χρηματοδότηση, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και μέσων.

Όπως και οι αγρότες χρειάζονται μελέτες, χρηματοδότηση, νέες τεχνολογίες και εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα και την αλλαγή στο κλίμα τώρα. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.

 

  1. Στις τεχνολογικές εξελίξεις:

Η ταχύτητα της τεχνολογίας είναι αυτή που επηρεάζει το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό μας μέλλον. Για αυτό και απαιτούνται δράσεις και δικλείδες ασφαλείας για  την τεχνητή νοημοσύνη η οποία πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση, και την επιστήμη. Όπως απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία και πρωτοποριακά προγράμματα προκειμένου να κάνουμε προσβάσιμη  για παράδειγμα τη γνώση κώδικα σε κάθε παιδί αλλά και σε οποιονδήποτε χρειάζεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

 

  1. Στον Πολιτισμό:

Ο πολιτισμός δεν είναι  μια αφηρημένη έννοια αλλά παράγοντας προόδου και ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Μουρούτης δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου και γνωρίζει καλά τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες. Χιλιάδες επαγγέλματα και δεξιότητες περιστρέφονται γύρω από τον πολιτισμό. Μόνο για την παραγωγή ενός βιβλίου εργάζονται δεκάδες άνθρωποι, συγγραφείς,  επιμελητές, διορθωτές, γραφίστες, τυπογράφοι, σελιδοποιητές, στελέχη μάρκετινγκ, διανομείς, βιβλιοπώλες και πόσοι άλλοι. Το ίδιο ισχύει στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική, στα μουσεία. Πρόκειται  για παραγωγικές αλυσίδες τεράστιες με αντίκτυπο όχι μόνο στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά και στην προβολή της, στην τουριστική ανάπτυξη και κυρίως στην εκπαίδευση.

Αλλά ο πολιτισμός είναι η μήτρα και το μέλλον της Ευρώπης. Οι βάσεις στις οποίες στηρίζονται οι αρχές και οι αξίες της Ενωμένης Ευρώπης. Γι αυτό και θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της

 

  1. Στο Δημογραφικό

Τέλος, έχει εργαστεί και θέλει να συνεισφέρει με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες  πολιτικές για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο είναι πλέον και πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης,  παρέχοντας εργαλεία και  ουσιαστικά κίνητρα στους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια.

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Μουρούτης

Ο Γιώργος Μουρούτης γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Αρκαδία και είναι Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος. Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του ThePresident.gr καθώς και επικεφαλής του Εκδοτικού Οίκου ΑΘens Bookstore. Του Οίκου που σε λίγα μόλις χρόνια διακρίθηκε για την ποιότητα και την επιτυχία των εκδόσεών του. Μεταξύ άλλων εξασφάλισε τα εκδοτικά δικαιώματα για την Ελλάδα και την Κύπρο των αυτοβιογραφιών του Barack Obama, της Michelle Οbama, των βιογραφιών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσγμπεργκ, του Matthew Perry, της δημοφιλούς σειράς του Netflix – Stranger Things, καθώς και του βραβευμένου με Pulitzer έργου των δημοσιογράφων των NYT, Megan Τwohey and Jodi Kantor, She Said – Κάποια Μίλησε, που πυροδότησε το κίνημα #ΜΕΤΟΟ.

Ίδρυσε την ABP MEDIA GROUP το 2018, η οποία  δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρα των digital media, μέσω του ThePresident.gr, ενός από τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που καθημερινά διαβάζεται από περισσότερους από 120.000 αναγνώστες, ενώ στις σελίδες του έχουν αρθρογραφήσει κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων κ.α. To ThePresident.gr είναι μέλος του IAB καθώς και του μητρώου on line media της Γενικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στην ABP ανήκουν επίσης οι δημοφιλείς θεματικές ιστοσελίδες basketa.gr και kalopernao.gr, ενώ εντός του 2024 προγραμματίζεται η λειτουργία μια ακόμη θεματικής ιστοσελίδας με αντικείμενο τον πολιτισμό και το βιβλίο.

Έχει προϋπάρξει, το 2015 μέχρι και το 2018, συνιδρυτής – μέτοχος – Διευθυντής Ανάπτυξης της «Φιλελεύθερος Εκδοτική», η οποία λειτουργεί την ενημερωτική ιστοσελίδα liberal.gr ενώ το 2018-2019 λειτούργησε την καθημερινή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Κατά το διάστημα της παρουσίας του είχε την ευθύνη της ανάπτυξης της εταιρίας και της διεύρυνσής της σε νέες αγορές.

Πολιτικοποιημένος από νεαρή ηλικία, είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον Ανδρέα Λεντάκη, ένα πρόσωπο – σύμβολο της αριστεράς, με αγώνες για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.. ενώ στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς τον τιμά με την εμπιστοσύνη του αναθέτοντάς του καθήκοντα διευθυντή επικοινωνίας.

Παράλληλα με την πολιτική, ο Γιώργος Μουρούτης συνεχίζει να δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα με διευθυντικές θέσεις μεγάλων εθνικών και πολυεθνικών εταιρειών και ομίλων του χώρου της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.

Το 2009 συμμετέχει στην Επιτροπή Εγκαινίων Μουσείου Ακρόπολης, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Υπουργείου Πολιτισμού.  Την ίδια χρονιά, με την εκλογή του Α.Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ., αναλαμβάνει την Διεύθυνση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όπου και παραμένει μέχρι τις νικηφόρες εκλογές του 2012, όταν και «μετακομίζει» μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ιδιότητα του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ενώ αναλαμβάνει και επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου.

Από το 2013 έως 2015 τελεί μέλος Δ.Σ. Επιτροπής για την δημιουργία ταυτότητας (branding) της Ελληνικής Δημοκρατίας, της εθνικής ομάδας εργασίας η οποία ήταν αρμόδια για τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη δημιουργία του εθνικού brand, το οποίο θα χαρακτηρίζει κάθε επιχειρηματική, τουριστική, επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Ο Γιώργος Μουρούτης είναι Γορτύνιος  στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, και είναι παντρεμένος με την Όλια Αποστολοπούλου. Σχολείο πήγε στο Κολλέγιο Αθηνών, και στη συνέχεια σπούδασε στο American College of Greece (BA, Marketing Management), πήρε Πτυχίο στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνη και Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και Diploma στο Digital Marketing από το Alba Graduate Business School, ενώ είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα “Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές” του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Υπηρέτησε 20μηνη στρατιωτική θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, με ειδικότητα Βοηθού Ελεγκτή Πτήσεων.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του ιστορικού Συλλόγου “Οι Φίλοι του Αγίου Όρους”, μέλος της ΕΣΠΗΤ και Μέλος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Αξιόλογοι Υποψήφιοι από άλλα κόμματα

Ασφαλώς αξιόλογοι υποψήφιοι εντοπίζονται και σε άλλα κόμματα. Από το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανιάτη, πρώην Υπουργού  από το 2004 έως το 2019 και διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής.  Έχει διδακτορικό ως μηχανικός και είναι διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Είναι Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Από το 1995 διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, αποτελεί Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας. Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών»][1] Διευθυντής του Εργαστηρίου «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος κι Ενέργειας». Τα επιστημονικά του αντικείμενα είναι Ενεργειακή και Κλιματική Στρατηγική, Πολιτικές και Συστήματα Αποφάσεων στην Πράσινη Μετάβαση, Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.), Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη, Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συστήματα και Πολιτικές Έξυπνων Μεταφορών, Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας, Έξυπνες Πόλεις κι Ευφυής Γεωργία.

Έχει γράψει τα βιβλία:

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Εκδόσεις Ζήτη, 1996 Αρχειοθετήθηκε 2018-08-17 στο Wayback Machine.
Η πρόκληση της Πράσινης Ανάπτυξης, Εκδόσεις Λιβάνη, 2009 Αρχειοθετήθηκε 2020-08-14 στο Wayback Machine.
Ενέργεια και ορυκτός πλούτος, Εκδόσεις Λιβάνη, 2012 Αρχειοθετήθηκε 2020-08-07 στο Wayback Machine.
Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός, Εκδόσεις Παπαζήση, 2016
Πράσινη Ανάπτυξη: η απάντηση στην Περιβαλλοντική Κρίση, Εκδόσεις διαΝΕΟσις 2020
Επειδή δεν υπάρχει Planet B, Εκδόσεις Πατάκη, 2024
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Αργολίδας με την στήριξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Στη συνέχεια επανεκλέχθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια και στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, καθώς και του Σεπτεμβρίου 2015.

Από τις 15 Νοεμβρίου 1998 έως τις 21 Ιουνίου 2001, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2009 ως τις 21 Ιουνίου 2012, διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επί κυβέρνησης Πα.Σο.Κ. με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου και των μετέπειτα κυβερνήσεων με Πρωθυπουργούς τους Λουκά Παπαδήμο και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντωνίου Σαμαρά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεζωρλιζει η υποψηφιότητα του Αντώνη Γουναλάκη . Ο Αντώνης Γουναλάκης και γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του UMass Amherst. Έχει δουλέψει ως βοηθός καθηγητή (Teaching Assistant) και πλέον εργάζεται, όντας εκλεγμένος, στο σωματείο εργαζομένων διδακτορικών φοιτητ(ρι)ών του Πανεπιστημίου μου (GEO).

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο οικονομικών μεταπτυχιακών τίτλων από το ΟΠΑ (ως αριστούχος) και το UMass Amherst. Παράλληλα με τις σπουδές, υπήρξε ενεργός εκπρόσωπος φοιτητ(ρι)ών στα όργανα συνδιοίκησης (Τμήμα, Σύγκλητο, Πρυτανικό Συμβούλιο) και γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Μέλος της ελληνικής Mensa.

Είναι συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ΗΠΑ και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού. Η επιλογή των διδακτορικών μου σπουδών στο συγκεκριμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σχετίζεται με την ιδεολογική και πολιτική του πεποίθηση ότι υπάρχει δυνατότητα για μια πιο δίκαιη, συμπεριληπτική και ισόρροπη οικονομική πολιτική, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και πράξης.

Α.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ