today-is-a-good-day
17 C
Athens

«Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

Με την έκθεση «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς», την οποία εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου τις πύλες του στο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Περιγράφοντας το νέο μουσείο, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι, η κυρία Κονιόρδου έκανε λόγο για έναν «πυρήνα πολιτισμού γι’ αυτή την περιοχή, που μπορεί ν’ αναπτύξει όχι μόνο την παρουσίαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά ν’ αποτελέσει έναν πόλο πολιτισμού και για τον σύγχρονο πολιτισμό, με δραστηριότητες παράλληλες μέσα στο μουσείο, κάτι που συμβαίνει και σε πρωτοβουλίες άλλων περιοχών».
Χαρακτήρισε σπουδαία τη συλλογή με την οποία το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του και σημείωσε πως η προσφορά της εν λόγω έκθεσης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Μάιο του 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αποτελεί «πρότυπο συνεργασίας και συνέργειας ανάμεσα σε δύο φορείς, ώστε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα… Ένα αποτέλεσμα πλήρως ενταγμένο στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, καθώς και στην ιστορική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής», ευχόμενη «αυτό το παράδειγμα να συνεχιστεί και ν’ αποτελέσει τρόπο συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία της χώρας».
«Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή και την πλαισίωση δημιουργείται μια καταγραφή των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Ο θεατής, μέσα από την έκθεση, έρχεται σ’ επαφή ταυτόχρονα με το αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής, την εξέλιξη της γλυπτικής τέχνης και τη συμβολή της στη δημιουργία της κοινωνικής και εθνικής ταυτότητας. Παράλληλα, παρακολουθεί την πορεία των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που συνάντησαν, τους όρους με τους οποίους ενσωματώθηκαν στον νέο αυτό τόπο. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση όταν σκέφτεται κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι, που το κύριο μέλημά τους ήταν η επιβίωση, πήραν μαζί τους αυτά τα βαριά μαρμάρινα γλυπτά -σαν αρχαία εικονίσματα- και τα έφεραν σαν μέρος της μνήμης τους, αλλά και σαν μέρος της ρίζας που θα δημιουργούσαν στο νέο τόπο. Διαφορετικές στρώσεις ιστορίας συνυπάρχουν και συνομιλούν ώστε να αναδείξουν το δύσκολο αυτό ταξίδι, την ιστορία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Κονιόρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ