25.8 C
Athens

Τα social media και η εκλογή ενός 26χρονου αρχηγού κόμματος – Γράφει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ ήταν οι νικητές στις βουλευτικές εκλογές στη Μεγαλόνησο. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΔΗΣΥ με 17 έδρες και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 15 έδρες, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία τους στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

Του Σωτήρη Τριανταφύλλου*

Ο μεγάλος νικητής ωστόσο των εκλογών αυτών ήταν άλλος, ήταν το κόμμα της Άμεσης Δημοκρατίας του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, το οποίο μπήκε στη βουλή με τέσσερις έδρες. Για έναν 26χρονο αρχηγό κόμματος που είναι και ευρωβουλευτής η επιτυχία αυτή είναι τεράστια και μάλλον δύσκολα θα βρεθεί άλλος αρχηγός κόμματος σε αυτή την ηλικία που να σημειώνει και τέτοια επιτυχία.

Πως, όμως, έφθασε ένας 26χρονος να εκλεγεί ευρωβουλευτής, να ηγηθεί κόμματος και να το βάλει και στη βουλή, τη στιγμή, μάλιστα που έχει κατηγορηθεί και για τις απόψεις του, κάποιοι τις θεωρούν ακραίες και κάποιοι ότι πλησιάζει τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Το νέο επικοινωνιακό τοπίο και η χρήση των social media είναι η απάντηση. Ο Φειδίας Παναγιώτου δεν είχε εμφανιστεί σχεδόν ποτέ στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και ήταν μόλις 24 ετών όταν κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Ήταν, όμως, διάσημος Youtuber και έτσι κατάφερε να εκλεγεί στην ευρωβουλή, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα Άμεση Δημοκρατία το οποίο πήρε τέσσερις έδρες στις εκλογές. Αυτή η πορεία δείχνει τη μεγάλη δύναμη και διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα σε νεανικά κοινά και είναι αποτέλεσμα το νέου επικοινωνιακού τοπίου, όπως αυτό προέκυψε από τη χρήση του διαδικτύου και μετά.

Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και σε άλλες εκλογές από τις συμπεριφορές των υποψηφίων, όπως στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπου και οι δύο υποψήφιοι, ο νικητής των εκλογών Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις έδιναν συνεντεύξεις και εμφανιζόντουσαν κατά κύριο λόγο σε παραγωγούς περιεχομένου και όχι σε τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω του ότι οι πρώτοι είχαν πολύ μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης.

* Ο Δρ. Σωτήριος Τριανταφύλλου είναι Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών – Διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Μέλος ΣΕΠ Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ