Να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το επιτελικό κράτος και τις εσωκομματικές γκρίνιες γύρω από τον ρόλο των βουλευτών, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς το θέμα παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας…
Του Κώστα Πασίση
«Το επιτελικό κράτος αφορά εμάς, την εκτελεστική εξουσία, όχι τη νομοθετική». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός έβαλε …όρια, απαντώντας σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν παράπονα ότι παρακάμπτονται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση κυβερνητικών πολιτικών.
Χθες, πάντως, βουλευτές από την ομάδα των «πέντε» δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν σηκώσει μπαϊράκι και αυτό επειδή στο παρασκήνιο κυκλοφόρησαν φήμες ότι η παρέμβαση τους είχε ως στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Να σημειώσουμε ότι στο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των «γαλάζιων» βουλευτών στη λήψη αποφάσεων, με το επιχείρημα ότι γνωρίζουν καλύτερα τα τοπικά προβλήματα.
Και απ’ ότι φαίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στο γαλάζιο σχέδιο για την εθνική στρατηγική τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό.
«Σε αυτή τη διαβούλευση έχουν συμμετάσχει ενεργά και οι βουλευτές μας. Αυτή είναι η απάντηση στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε την αναβάθμιση του ρόλου του εκλεγμένου εκπροσώπου της κάθε περιφέρειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη διαβούλευση για τις ορεινές περιοχές και τη νησιωτικότητα, όπου η συμβολή των βουλευτών κρίνεται ξεχωριστής σημασίας.
Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
«Άλλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, άλλες της Βουλής. Καθορίζονται με σαφήνεια από το Σύνταγμα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας το διακριτό ρόλο εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Επίσης η συζήτηση για τον ρόλο των βουλευτών συνδέθηκε άμεσα με την ατζέντα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «οδικό χάρτη» που εντοπίζει έργα, πηγές χρηματοδότησης και αρμοδιότητες ανά περιφερειακή ενότητα, ώστε κανείς πολίτης να μην θεωρείται ξεχασμένος.
Ως παράδειγμα παρουσίασε την Τρίπολη. «Πριν από κάποια χρόνια ψαχνόταν να βρει αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ξαφνικά έχει γίνει κέντρο παραγωγής φαρμάκων», είπε, αναφερόμενος σε επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σημείωσε ότι στην αρκαδική πρωτεύουσα «θα παράγεται το 30% των πενικιλούχων φαρμάκων όλης της Ευρώπης», ενώ στάθηκε στη σύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς μέσω της νέας ακαδημίας επαγγελματικής κατάρτισης.
Βολές στην τοξικότητα
Το δεύτερο σκέλος της εισήγησης του είχε έντονο αντιπολιτευτικό χρώμα… Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει την Ελλάδα του 2026 ως «μίζερο τόπο» και διολισθαίνει σε «ακραία συνθήματα» και ρητορική δανεισμένη από τον υπόκοσμο του διαδικτύου.
«Πόσες φορές με έχουν αποκαλέσει δολοφόνο και μειοδότη», είπε, για να προσθέσει ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται ως «μαφία» και «εγκληματική οργάνωση». «Είναι ένας κατήφορος που σπέρνει δηλητήριο και μίσος.
Εμείς έχουμε χρέος αυτόν τον κατήφορο να τον σταματήσουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ακόμη και θεσμικά κόμματα μπαίνουν με ορμή στον χορό της τοξικότητας.
Στην προκειμένη περίπτωση η στοχευμένη επίθεση κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έγινε επειδή η αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα ξετυλίγει αφήγημα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους καθεστώτος, ως αντίπαλο δέος στο κεντρικό δίλημμα του Μαξίμου σταθερότητα ή επιστροφή στην περιπέτεια…
Ο κ. Μητσοτάκης με τη σειρά του σκιαγράφησε την εικόνα της σταθερής Ελλάδας σε αντιδιαστολή με το διεθνές περιβάλλον «αβεβαιότητας» λόγω της κρίσης στο Ιράν. Επικαλέστηκε την επίσκεψη Μακρόν και τις επαφές με τον Εμίρη του Κατάρ ως απόδειξη ότι η χώρα είναι «γέφυρα» Ε.Ε. – Κόλπου και πόλος σιγουριάς.


