Σε ρόλο «πυροσβέστη» εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους πέντε βουλευτές που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή με αιχμές για το επιτελικό κράτος.
Του Κώστα Πασίση
Χωρίς να τους κατονομάσει, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη δομή διακυβέρνησης που έχει χτίσει από το 2019, καλύπτοντας τον Άκη Σκέρτσο ο οποίος έχει το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα»…
«Είμαστε μία ομάδα στη ΝΔ. Τιμούμε τους βουλευτές και ζητούμε τη βοήθειά τους να μας κάνουν καλύτερους. Τις διαφωνίες μας τις λύνουμε εντός των τειχών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Μια πρωθυπουργική ρήση που σε πρώτη ανάγνωση αποκαλύπτει μια επιχείρηση εσωτερικής πειθαρχίας, προτού βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, αλλά και μια προσπάθεια εκτόνωσης χωρίς ρήξη με δεδομένο την επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας.
Η εν λόγω φράση Μητσοτάκη ήρθε λίγα 24ωρα μετά την επιστολή των Αθανάσιου Ζεμπίλη, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, Γιάννη Οικονόμου και Ιωάννη Παππά, οι οποίοι είχαν θέσει ζήτημα υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο Μαξίμου και υποβάθμισης του ρόλου των βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι το επιτελικό κράτος διεκδικεί τον έλεγχο και πιστώνεται τις επιτυχίες, ενώ στις αποτυχίες η ευθύνη διαχέεται προς τα κάτω.
Βασικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ήταν η σύνδεση του επιτελικού κράτους με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
«Πήραμε 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης επ’ ωφελεία των Ελλήνων πολιτών. Αν πιστεύει κάποιος ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί χωρίς επιτελικό κράτος και χωρίς σφιχτό συντονισμό, ας έρθει να μου το πει», υπογράμμισε στο πάνελ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έκανε και ένα βήμα παρακάτω δίνοντας το δικό του ορισμό: «Επιτελικό κράτος σημαίνει ότι αν κολλήσει ένα έργο, χτυπάνε καμπανάκια. Σημαίνει υπουργικό κάθε μήνα με στόχους. Να φέρουμε κοντά τεχνοκρατική και πολιτική αντίληψη. Να κάτσουν στο τραπέζι 4 υπουργοί για τα τροχαία. Δεν υπάρχει σοβαρή χώρα χωρίς ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης που υλοποιεί σύνθετα έργα».
Ο πρωθυπουργός θύμισε το πώς λειτουργούσε η δημόσια διοίκηση πριν το 2019. «Πολλοί δεν θυμόμαστε πώς ήταν το κράτος. Γιατί θεωρούμε αυτό που πετύχαμε κεκτημένο. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η διαδρομή», σχολίασε βάζοντας στο κάδρο και τις εκλογές του 2027.
«Το 2030 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Πρέπει να αναλογιστούμε πού ήμασταν και πού θέλουμε να φτάσουμε».
Αναφορές σε ΕΣΥ, κάρτα εργασίας και φοροδιαφυγή
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΕΣΥ, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά υγείας της συζύγου του και του συνεργάτη του Γιάννη Μυλωνάκη.
«Τις τελευταίες 10 μέρες ήρθα σε στενότερη επαφή από ό,τι ήθελα με το ΕΣΥ. Η αξιολόγηση από τους πολίτες περιγράφει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, αλλά η εικόνα είναι ότι αλλάζει», τόνισε.
Για τα εργασιακά, χαρακτήρισε τη ψηφιακή κάρτα εργασίας μεγάλη φιλεργατική μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ικανοποιημένοι και τα έσοδα από τις υπερωρίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς περικοπή σύνταξης.
Στο μέτωπο της οικονομίας, συνέδεσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη μείωση του χρέους. «Μας επέτρεψε μεγάλα πλεονάσματα για να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία και ταυτόχρονα να μειώνουμε το δημόσιο χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία. Στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα δεν θα έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ», υπογράμμισε.


