Εξωστρεφές, με σύγχρονο πρόσωπο, σε επαφή με την κοινωνία και τον χώρο του βιβλίου, σε σύνδεση με τις νέες τεχνολογίες, προσπαθώντας να συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι, εν συνόψει, το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού. Ενας νέος φορέας που ωστόσο «τρέχει με χίλια» από τον περασμένο Σεπτέμβριο οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του, στελεχωμένος ως προς το Διοικητικό Συμβούλιο με ανθρώπους γνώστες και λάτρεις του βιβλίου και του πολιτισμού και με τον πολύπειρο και αποτελεσματικό Νίκο Μπακουνάκη στο τιμόνι, στη θέση του Προέδρου.
Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού, παρούσα και η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός υπενθύμισε πως σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και σημείωσε ότι η επιλογή της ημερομηνίας για την πρώτη παρουσίαση του Ιδρύματος προς τα έξω, ήταν συνειδητή. Αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα πήραν μπροστά οι μηχανές και συμπλήρωσε πως ήδη έχει σημειωθεί αξιέπαινο έργο. Ως προς τον Ιάσωνα Φωτήλα, υφυπουργό επί του σύγχρονου πολιτισμού, είπε ότι έπρεπε να είναι στη Βουλή για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και γι’ αυτό απουσίαζε.
«Υπήρχε ένα κενό στον χώρο του βιβλίου, το οποίο έπρεπε να καλυφθεί ταχύτατα» σύμφωνα με την υπουργό και αυτό έγινε και με τη στελέχωση του φορέα, όπως και με την ταχύτατη σύνταξη και εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας. Σημασία έχουν επίσης η νέα ιστοσελίδα (elivip.gr) όπως και η συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η υπουργός όπως και ο Νίκος Μπακουνάκης, αναφέρθηκαν στα σημαντικά προγράμματα του νέου Ιδρύματος ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πολλά προγράμματα εξωστρέφειας, όπως το Greek Lit. Πρόκειται για επιδότηση μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό, για το οποίο ήδη έχουμε αποτελέσματα. Οι αιτήσεις ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 125 και αναμένεται πως θα αυξηθούν έως τις 20 Μαΐου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Αμφότεροι υποστηρίζουν τη ρήση: Η μετάφραση είναι πολιτική πράξη. Εξ ου και η ένταξη του προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης, από όπου θα παίρνει χρήματα μέχρι το 27, όπως και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ηδη, επιδοτήθηκαν 52 μεταφράσεις ελληνικών τίτλων σε ξένες γλώσσες, από 48 μεταφραστές.
Άλλη δραστηριότητα εξωστρέφειας είναι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα γίνει τον Μάιο. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 300 σημαντικές συμμετοχές, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν 400 εκδηλώσεις.
Το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσίας», σύμφωνα με τον Νίκο Μπακουνάκη, υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος. Μάλιστα, έχουν απορροφηθεί κονδύλια από την Κοινωνία της Πληροφορίας, σε ποσοστό 120%!
Άλλη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι η καθιέρωση της Πρωτεύουσας του Βιβλίου. Κάθε άνοιξη πρωτεύουσα του βιβλίου θα ανακηρύσσεται μία πόλη. Για αρχή, γίνονται ήδη συζητήσεις με μια πόλη του βορά και μια του νότου. Οι εκδηλώσεις της πρωτεύουσας θα αναπτύσσονται σε εύρος δύο μηνών και θα συμβάλουν στην τοπική τόνωση της φιλαναγνωσίας και του βιβλίου γενικά.
Επίσης, ετοιμάζεται φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Τόσο η κα υπουργός όσο και ο Νίκος Μπακουνάκης τόνισαν τη σημασία που έχει το παιδικό και εφηβικό βιβλίο για το Ιδρυμα και για το υπουργείο. Γι’ αυτό και γίνεται ειδική δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
Η επόμενη πρωτοβουλία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 26 και θα αφορά σε νύχτες ανάγνωσης. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται σε σημαντικούς χώρους και σε τοπόσημα, σε χώρους μνήμης και δημιουργίας όπως αναφέρθηκε
Στα επιθυμητά, ανήκουν η καταγραφή, μελέτη και έρευνα των δεομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και διανομής βιβλίου. Πάντοτε σε συνεργασία με τους φορείς των εκδοτών και των συγγραφέων, οι οποίοι μετέχουν και στη διοίκηση του ιδρύματος.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κάππος (αντιπρόεδρος) Γιώργος Μουρούτης, Σίσσυ Παπαθανασίου, Νικόλαος Καραπιδάκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Παναγιώτης Χίνης και ο ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς ο οποίος επεξεργάστηκε και την πρόταση για το θεσμό “Πρωτεύουσα Βιβλίου” καταθέτοντας το αντίστοιχο manual λειτουργίας ενός θεσμού πιλότου για τη φιλαναγνωσία και την προώθηση του Βιβλίου στην περιφέρεια.