Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025
14.6 C
Athens

Η εκλογή Τασούλα, οι πολιτικές ισορροπίες και το μήνυμα σταθερότητας από το Μαξίμου

Την επιστροφή σε ένα πιο πολιτικό προφίλ για τον ανώτατο άρχοντα της χώρας σηματοδοτεί η εκλογή του Κώστα Τασούλα ως 10ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία ήταν εξωκοινοβουλευτική προερχόμενη από το χώρο της Δικαιοσύνης. Ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί ένα μήνυμα σταθερότητας, ενότητας και προσήλωσης στη θεσμική συνέχεια.

Του Κώστα Πασίση

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης στη σημερινή ψηφοφορία έλαβαν: Κωνσταντίνος Τασούλας 160 ψήφους, Τάσος Γιαννίτσης 34 ψήφους, Λούκα Κατσέλη 29 ψήφους και Κώστας Κυριακού 14 ψήφους. Παρών ψήφισαν 39. Απόντες ήταν 24 βουλευτές.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι βαθιά πολιτικό πρόσωπο, με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία και διακομματική αναγνώριση, καθώς είχε διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής, με ευρεία συναίνεση.

Όπως φάνηκε από τη σχετική ψηφοφορία η υποψηφιότητα Τασούλα έλαβε τη στήριξη όλων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δείχνει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Υπέρ του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφισαν ο Αντώνης Σαμαράς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Μάριος Σαλμάς και ο Παύλος Σαράκης.

Η διάσπαση της Αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη Λούκα Κατσέλη, αλλά δεν κατάφερε να της εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, καθώς ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, κέρδισε περισσότερες ψήφους. Γεγονός που δείχνει αν μη τι άλλο τη στρατηγική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει δυνάμεις.

Η πολιτική ζημιά που υπέστη η Κουμουνδούρου αποδίδεται κυρίως στη Νέα Αριστερά,  σχηματισμός προερχόμενος από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία απείχε από τη διαδικασία, ενισχύοντας το χάσμα στον προοδευτικό χώρο.

Αντίθετα, Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη κατόρθωσε να ενισχύσει την υποψηφιότητά του μέσω Γιαννίτση, αποσπώντας περισσότερες ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές και ενισχύοντας την «εικόνα» στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που αδυνατεί μέχρι στιγμής να βρει έναν κοινό βηματισμό, προς …τέρψιν προφανώς του Μάξιμου.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών», ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ύψωσε τη γροθιά της και είπε «όχι στη συγκάλυψη», περιφρονώντας τη θεσμική διαδικασία, που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του μετά την εκλογή του Τασούλα τόνισε το στοιχείο της θεσμικής κανονικότητας και της συνταγματικής σταθερότητας.

Ενώ ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η  αναφορά του σε «ατυχείς απόπειρες εμπλοκής του Προέδρου σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς», που προφανώς είναι μια αιχμή προς την αντιπολίτευση και ειδικά προς όσους επιχείρησαν να συνδέσουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα με την υπόθεση των Τεμπών και το αφήγημα περί συγκάλυψης.

Σημειώνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε τον Κώστα Τασούλα, ως Πρόεδρο της Βουλής, ότι απέκρυψε από την Ολομέλεια της Βουλής τη δικογραφία, στην οποία στηρίχθηκε η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητα Τασούλα, για την εμπλοκή του στην τραγωδία των Τεμπών!

Σχεδόν την ίδια στιγμή, η «στοχοποίησή» του συνοδεύτηκε και από την επίθεση του «Ρουβίκωνα», που πέταξε τρικάκια και έγραψε συνθήματα έξω από την οικία του.

Γενικότερα πάντως η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως βασικό στόχο να απορρίψει τη λογική των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων και να παρουσιάσει την εκλογή του Τασούλα ως μια νίκη της δημοκρατικής ομαλότητας.

Ταυτόχρονα, ενισχύει το αφήγημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.

Τέλος, να επισημάνουμε πως μετά την εκλογή Τασούλα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, φούσκωσαν εκ νέου τα σενάρια για αλλαγές στην κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ