Το πλέον βέβαιο συμπέρασμα από τη χθεσινή ομιλία είναι βαδίζουμε με ένα εκρηκτικό κλίμα στις πλέον κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Αμερικής τα τελευταία χρόνια και ο Νοέμβριος είναι μακριά.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Αμερική είναι μια βαθιά διχασμένη, πολιτικά, χώρα και η χθεσινή τελευταία πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ομιλία για την “Κατάσταση του Έθνους”, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Εάν κάποιος ήθελε να περιγράψει σύντομα τη χθεσινή εμφάνιση του Αμερικανού, την ομιλία του και την απάντηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, από την 42 ετών γερουσιαστή, της Πολιτείας της Αλαμπάμα, Κέιτι Μπριτ, δεν θα είναι υπερβολή να μιλήσει για τον, γκρινιάρη θυμωμένο γέρο και την γλυκιά, ήρεμη αλλά δυναμική μητέρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια σαφή προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν είναι ηλικιωμένος με διανοητικά προβλήματα, για περισσότερο από μια ώρα κραύγαζε, προκαλούσε τους Ρεπουμπλικάνους από το βήμα του Κογκρέσου, και απείλησε ευθέως το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή την πρόσφατη απόφασή του να ανατρέψει το Roe vs Wade, για τις αμβλώσεις, παρουσία αντιπροσωπείας των Δικαστών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Τζον Ρόμπερτς.
Στον αντίποδα, η νεαρή γερουσιαστής, Κέιτι Μπριτ, που απάντησε στην ομιλία του εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων, μέσα από την κουζίνα του σπιτιού της στην Αλαμπάμα, παρουσιάστηκε ήρεμη, μετριοπαθής, λαμπερή και ουσιαστική, απαντώντας σε μια προς μια στις τοποθετήσεις του προέδρου.
Η ομιλία του κ. Μπάιντεν, ήταν μια καθαρά προεκλογική ομιλία με στόχο να δώσει θάρρος και δύναμη στη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος και να αποδείξει ότι μπορεί να εκτίσει μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Την ίδια στιγμή ήταν έντονα διχαστική και προκλητική, χωρίς να περιέχει ούτε μια στιγμή υπερκομματικού ανοίγματος, κάτι το οποίο αποτελεί σταθερά πόλο έλξης για τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.
Ο κ. Μπάιντεν, ξόδεψε περίπου 40 λεπτά της ομιλίας πριν αναφερθεί στο νούμερο ένα πρόβλημα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, που είναι η παράνομη μετανάστευση. Προκλήθηκε μάλιστα να πει το όνομα της νεαρής κοπέλας, Λίνκολν Ράιλι, που δολοφονήθηκε από παράνομο μετανάστη, παραδεχόμενος ότι χιλιάδες Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωής τους από παράνομους μετανάστες. Μίλησε για την Ουκρανία, ένα θέμα που είναι πολύ χαμηλά στα ενδιαφέροντα των Αμερικανών ψηφοφόρων, για τον πόλεμο στη Γάζα, κάνοντας στην ουσία επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοινώνοντας τη δημιουργία από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προσωρινού λιμανιού στη Γάζα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, που στην ουσία θα καταλήξει στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς. Προσπάθησε να ενισχύσει την πολιτική του στην οικονομία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Και μίλησε πολύ έντονα για το θέμα των αμβλώσεων, λέγοντας ότι θα επαναφέρει το Roe vs Wade, με στόχο τις γυναίκες ψηφοφόρους.
Η γερουσιαστής Μπρίτ, με ήρεμο και ουσιαστικό τρόπο απάντησε σε όλα τα θέματα, προτάσσοντας την οικογένεια και το αμερικανικό όνειρο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια λαμπερή, αισιόδοξη και όμορφη εικόνα.
Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος και αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της πλατφόρμας του, “Truth Social”, αντιδρούσε σε πραγματικό χρόνο στην ομιλία του κ. Μπάιντεν, και το τελικό του συμπέρασμα ήταν, “τουλάχιστον κατάφερε να την τελειώσει”.
Το πλέον βέβαιο συμπέρασμα από τη χθεσινή ομιλία είναι βαδίζουμε με ένα εκρηκτικό κλίμα στις πλέον κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Αμερικής τα τελευταία χρόνια και ο Νοέμβριος είναι μακριά.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των, πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.