today-is-a-good-day
21 C
Athens

Η Ολυμπία Βικάτου νέα γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ

Η νέα Γενική Διευθύντρια  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μια αρχαιολόγος με μακρά και ευδόκιμη θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Ολυμπία Βικάτου, έως τώρα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, αναλαμβάνει αυτή τη  θέση μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Την ανακοίνωση έκανε το ΑΣΕΠ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής.

Η κυρία Βικάτου εγκαταλείπει την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα ύστερα από 13 χρόνια σκληρής δουλειάς και επιτυχιών, με πολλούς επαίνους από τοπικούς άρχοντες και από την Εκκλησία, λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που είχε κάνει στην περιοχή. Όπως σημειώνει σε ανάρτηση του ο δήμαρχος Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, « έχοντας ως εφόδια τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά του υποδειγματικού επαγγελματισμού, της εμπειρίας, της συνεργατικότητας και της βαθιάς γνώσης, θα αφήσει το δικό της στίγμα και σε αυτή τη νέα θέση που αναλαμβάνει».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κέρδισε πολλά από την παρουσία της. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή ευθύνης της αφήνει ένα τεράστιο έργο, ενώ το Μεσολόγγι μπορεί να υπερηφανεύεται για το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο είναι επίσης δικό της έργο, προσθέτει ο κ. Γκίζας.

Ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος  σε συγχαρητήρια  επιστολή του στην  Αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος,  η οποία αναλαμβάνει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού γράφει  τα εξής:

«Αγαπητή κ. Βικάτου,

Δεχθείτε, παρακαλώ, τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια με αφορμή την επάξια ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Είμαι βέβαιος ότι η πολυετής εμπειρία και το πάθος για προσφορά και δημιουργία που σας διακρίνει, αποτελούν εχέγγυα για μια εξίσου επιτυχημένη σταδιοδρομία, επωφελή για την κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε θερμά για όλα αυτά που έχετε προσφέρει στο Δήμο μας, το έργο σας, την προσήλωση σας και την κατάθεση ψυχής σε κάθε εγχείρημα.

Η πιο σπουδαία παρακαταθήκη, το ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ , ένα επίτευγμα για το οποίο καταβάλλατε  μεγάλο αγώνα και προσπάθεια και πλέον αποτελεί ένα στολίδι στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Η συμβολή σας στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πλευρώνας, της Καλυδώνας και των Οινιάδων, ως άξια συνεχίστρια του έργου του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρου Κολώνα, υπήρξε πλούσια και καθοριστική.»

Σας εύχομαι καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο σας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τη συγχαίρει από καρδιάς και εύχεται πλούσιο τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος στο έργο που καλείται να υπηρετήσει από τη νέα θέση ευθύνης που αναλαμβάνει, σημειώνοντας:

«Η κ. Ολυμπία Βικάτου με ένα πλούσιο και πολυσχιδές επιστημονικό, ανασκαφικό και συγγραφικό έργο στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία χαίρει της εκτιμήσεως και της ευρείας αναγνωρίσεως, καθώς έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης με άκρως επιστημονικό τρόπο και επαγγελματισμό τα ιδεώδη της έρευνας, της προστασίας και της αναδείξεως της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Αφήνοντας πίσω στην Αιτωλοακαρνανία μια πλούσια παρακαταθήκη σε ανασκαφές και έργα ΕΣΠΑ, επαξίως καλείται να αναλάβει μια εξίσου νευραλγική θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού, την οποία είμαι βέβαιος, ότι θα υπηρετήσει με συναίσθηση καθήκοντος, επιστημονική συνείδηση και συστηματική επιμέλεια.»

Η Ολυμπία Βικάτου ανέλαβε το 2010 Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Διευθύντρια της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Ωστόσο, η ίδια έχει γεννηθεί στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έχει προσφέρει πολλά. Επί 20 χρόνια υπηρέτησε στην εκεί Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχοντας μάλιστα τιμηθεί για την προσφορά της στην αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου. Μάλιστα, με σχετική υπουργική απόφαση της έχει απονεμηθεί η ηθική αμοιβή επαίνου για τον υπερβάλλοντα ζήλο, την αυτοθυσία και τη συμμετοχή της στην αποφυγή βλάβης της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου, τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ολυμπία, τον Αύγουστο του 2007.

Ανάμεσα στα έργα της είναι και ο τόμος του «Κύκλου Μουσείων) (Lamda development και εκδόσεις Ολκός) για το Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου. Σε 334 σελίδες αναπτύσσεται όλος ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί στο νέο μουσείο, το οποίο έστησε η κα Βικάτου, ενώ η «λαμπρά κεφαλή της αυστηρής Αρτέμιδος Λαφρίας στο εξώφυλλο προσκαλεί τον αναγνώστη να ταξιδέψει στη χώρα των λιμνών και των ποταμών, εκεί όπου έδρασαν οι Αιτωλοί, οι Ακαρνάνες και τα συγγενικά τους φύλλα».

Όπως είχε πει η συγγραφέας κατά την παρουσίαση, λαθοριστικό γεγονός για τη γνωριμία των σύγχρονων Ελλήνων με την αρχαία ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας, υπήρξαν οι πρόσφατες ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής των μεγάλων έργων στη Δυτική Ελλάδα, των οδικών αξόνων δηλαδή, της Ιονίας, της Παραϊονίας και της Αμβρακίας οδού.

Η αφορμή για να αλλάξει κυριολεκτικά ο αρχαιολογικός χάρτης φέρνοντας στο φως άγνωστες πόλεις, μνημεία και χιλιάδες ευρήματα που φωτίζουν όλες τις πτυχές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου των ανθρώπων που έζησαν σ΄ αυτές τις περιοχές.

Πολύτιμο εγχειρίδιο γνώσης για ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για κάθε Έλληνα ή ξένο αναγνώστη, η έκδοση είναι εξαιρετική. Τα εξαιρετικά κείμενα της κυρίας Βικάτου συμπληρώνουν εκπληκτικές φωτογραφίες από τον φακό του ειδικευμένου στην αρχαιολογική φωτογραφία Σωκράτη Μαυρομμάτη.

Η νυν γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Πολυξένη Βελένη κατετάγη δεύτερη σε μόρια ανάμεσα σε όσους μετείχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ