13.8 C
Athens

Ώρα να ξεβολέψουμε τις παθογένειες – Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας

Είμαστε μόλις τρεις μήνες από την δεύτερη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη κατά πάντων στις εθνικές εκλογές. Προφανώς, ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ ψηλά και η ευθύνη στις πλάτες όλων των βουλευτών της πλειοψηφίας μεγαλύτερες. Όμως, στο ξεκίνημα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας η κλιματική κρίση έδειξε για τα καλά το δόντια της και οι πολίτες νιώθουν, δικαιολογημένα, ότι  οι δυνάμεις της πολιτείας  και ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αρκούν για να νικήσουν την μανία της φύσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκουν ευκαιρία να ανταγωνιστούν σε λαϊκίστικές «κορώνες», μήπως και τσιμπήσουν likes, ποντάροντας στον ανθρώπινο πόνο των πληγέντων από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Του Δημήτρη Κούβελα *

Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει ιδιαίτερα αντανακλαστικά, δίνει εντολή να τρέξουν άμεσα τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία και την mega πυρκαγιά στον Έβρο, πετυχαίνει ευρωπαϊκή στήριξη και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

Το momentum είναι απαιτητικό! Επιβεβαιώνονται ως κορυφαίοι στόχοι της νέας θητείας της κυβέρνησης: ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός του κράτους και  η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Πυξίδες μας είναι πάντα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η εμπιστοσύνη που ενέπνευσε από τη  Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες μέρες στην ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα στους πολίτες και τούς βοηθά εμπράκτως να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, όπως κάνει σε όλες τις κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, από το καλοκαίρι του 2019. Αντιμετωπίσαμε δοκιμασίες που μετατρέψαμε σε ευκαιρίες για να γίνουμε καλύτεροι.

Όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τα δικά τους «θέματα», εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινής πραγματικότητας. Αυτή είναι και ο χειρότερος και ο πιο δύσκολος αντίπαλος. Η πραγματικότητα που έχουμε να αντιπαλέψουμε είναι  δομημένη πάνω σε παθογένειες δεκαετιών οι οποίες συχνά “δείχνουν τα δόντια τους”, ιδίως όσο τις πλησιάζεις και δοκιμάζεις να τις αλλάξεις. Πότε με τη μορφή της σύγχυσης αρμοδιοτήτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πότε με τη μορφή της ανομίας, πότε με τη μορφή της αδράνειας που συχνά μοιράζονται και η πολιτεία αλλά και οι πολίτες.

Γι’ αυτό ακριβώς, το πιο δύσκολο μέτωπο της νέας μας θητείας θα είναι το μέτωπο του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, της εθνικής προσπάθειας, δηλαδή, να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, μεταφράζοντας κάθε βραχίονα του κράτους σε μια ευκαιρία για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον και σαρώνοντας κάθε συμπεριφορά η οποία αντιστέκεται στην πρόοδο.

Η εντολή των πολιτών, όμως, είναι να τρέξουμε γρήγορα τις αλλαγές που απαιτούνται.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνησή μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αποδομούν χρόνιες παθογένειες, πίσω από τις οποίες μερικές φορές υπάρχουν και λειτουργούν οχυρωμένα συμφέροντα. Επιλογές μας μπορεί να «ξεβολέψουν» μερικούς αλλά τελικά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Θα συναντήσουμε πολλές αντιστάσεις με τις οποίες, “ούτε θα συμβιβαστούμε ούτε και θα συγκυβερνήσουμε”, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Όσο άλλοι ασχολούνται με το φαίνεσθαι, εμείς θα δουλεύουμε για τους πολίτες!

* Ο κ. Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ