today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Αφηγήματα – Γράφει ο Κυριάκος Μπερμπερίδης

Εκτός της τοξικότητας για την οποία ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη, ο βασικός λόγος για την κατάρρευση του Σύριζα ήταν ότι το αφήγημά του για “προοδευτικές κυβερνήσεις” με κορμό τον ίδιο, ήταν νεφελώδες, αδύναμο, επισφαλές και μετά και την άρνηση όλων των δυνητικών του εταίρων, και μη ρεαλιστικό.

Του Κυριάκου Μπερμπερίδη *

Πρώτα λοιπόν κατέρρευσε το αφήγημά του και μετά ο ίδιος ο Σύριζα.

Το μήνυμα όμως της πρόσφατης κάλπης συνιστούσε και μια έμμεση, πλην όμως ηχηρή αποδοκιμασία και των θέσεων Ανδρουλάκη που μιλούσε επίσης για “προοδευτικές” κυβερνήσεις και μάλιστα με δοτό πρωθυπουργό.

Όσο κι αν προσποιούνται ότι δεν το άκουσαν στη Χαριλάου Τρικούπη, το μήνυμα ήταν σαφέστατο. Ότι ο κόσμος βαρέθηκε τα κούφια λόγια και τα πολιτικά παιχνίδια και ψήφισε για σταθερότητα, ευημερία, προοπτική.

Και όσο κι αν πανηγυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ επειδή πήραν ένα 3,3% από το 11,5% συνολικά που έχασε ο Σύριζα, θα πρέπει να προβληματιστούν και για τις εκροές που είχαν παράλληλα προς τη ΝΔ.

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις των exit polls, ένα 14% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το ’19, ψήφισε Μητσοτάκη το ‘23.

Και όλα αυτά με πανδημίες, πολέμους, κρίσεις υποκλοπές, Τέμπη αλλά και τη φυσιολογική φθορά της τετραετίας.

Προβλήματα που υπερκαλύφθηκαν όμως από το σημαντικό έργο που έγινε σε πάρα πολλούς άλλους τομείς όπως στην οικονομία, την ψηφιοποίηση, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, το μεταναστευτικό, τη μείωση της ανεργίας, την κοινωνική πολιτική.

Απόδειξη ότι ο κόσμος επιβράβευσε και ψήφισε θετικά.

Γεγονός πάντως είναι ότι αυτό το εκκωφαντικό 41%, βόλεψε μάλλον απίστευτα και το ΠΑΣΟΚ που το έβγαλε από τη δύσκολη θέση να επιλέξει εταίρους και συνεργασίες, πράγμα που ούτως ή άλλως θα έκανε με βαριά καρδιά.

Και είναι προφανές τώρα ότι προεξοφλούν εκεί αυτοδυναμία της ΝΔ, οπότε επέλεξαν να παραμείνουν αντιπολίτευση ποντάροντας στην περαιτέρω αποδόμηση του Σύριζα και αυτό καταδεικνύεται από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών του, ότι ακόμα κι αν λείψουν 2-3 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει.

Αλλά το μείζον ερώτημα τώρα είναι με ποιο ακριβώς αφήγημα θα κατέβουν στις εκλογές του Ιουνίου, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ.

Ερώτημα που δημιούργησε και τις πρώτες δυσλειτουργίες και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επαρκώς καθώς οι κραυγές για μη παντοδυναμία Μητσοτάκη, ελάχιστα ακούγονται πια πειστικές και δείχνουν απόγνωση μάλλον και απελπισία.

Ο κόσμος ψηφίζει κυρίως για κυβέρνηση και σπανίως ή ποτέ για αντιπολίτευση.

Στοιχειώδης αρχή της πολιτικής που όσοι την αγνόησαν διέπραξαν ασυγχώρητο σφάλμα.

* Ο Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι μέλος της Γραμματείας Προγράμματος και των Τομέων Υγείας &  Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ