today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Η ερευνητική δημοσιογραφία και το κίνημα #METOO στο επίκεντρο συζήτησης στην 19η ΔΕΒΘ

Στις 5 Οκτωβρίου του 2017, η New York Times δημοσίευσε ένα άρθρο των Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι που αποκάλυπτε ότι διάσημες και άγνωστες γυναίκες είχαν πέσει θύματα του κραταιού παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβει Γουάινστιν. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας γεμάτο καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, ενώ τους επόμενους μήνες γεννήθηκε το κίνημα #METOO κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο…

Με αφορμή την έρευνα των δύο δημοσιογράφων που κατέκτησαν το βραβείο Πούλιντζερ και το βιβλίο «She said» (Κάποια Μίλησε), πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), με θέμα «Ερευνητική δημοσιογραφία, ΜΜΕ, ο ρόλος της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη δημοκρατία και η σχέση εξουσίας – ΜΜΕ».

«Οι δημοσιογράφοι έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν το κοινό για τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο και να παρέχουν ανεξάρτητες και αξιόπιστες πληροφορίες. Ειδικά όταν μιλάμε για έρευνα, θα πρέπει τα αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς να είναι και αξιόπιστα και ανεξάρτητα και να μη δίνουν περιθώριο για εργαλειοποίηση», επισήμανε με τοποθέτησή του ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης.

«Ο ίδιος ο παραγωγός της έρευνας οφείλει να τη θωρακίσει από κάθε είδους εργαλειοποίηση (οικονομική, πολιτική, μέσω λόμπινγκ), αφού έχουμε παραδείγματα ότι οι καλύτερες και πιο αξιόπιστες έρευνες πολλές φορές θυσιάζονται σ’ αυτήν την αλληλεπίδραση που δημιουργείται ανάμεσα στην ερευνητική δημοσιογραφία και γενικώς στα συστήματα εξουσίας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, που συμμετείχε στη συζήτηση τόνισε ότι ασφαλώς και υπάρχει ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα η οποία έχει φέρει αποτελέσματα και μάλιστα με πολύ πρόσφατα παραδείγματα. «Το βιβλίο είναι αξιοζήλευτο, είναι ένα υπόδειγμα έρευνας δημοσιογραφίας, αλλά εμείς ως χώρα δεν έχουμε τις δυνατότητες να σηκώσουμε τέτοιες ερευνητικές ομάδες. Αν το διαβάσει κάποιος θα δει ότι έχει ασχοληθεί μία ομάδα τουλάχιστον 50 στελεχών, τη στιγμή που κανένας οργανισμός στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαθέσει τόσο μεγάλη ομάδα για να διεξάγει μία έρευνα, γιατί δεν έχουμε τις δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν μικρές ομάδες οι οποίες διεξάγουν έρευνα και αναδεικνύουν θέματα.

Την άποψη ότι η δημοσιογραφία είναι συνώνυμη της έρευνας και είναι στο DNA της να είναι ερευνητική, διατύπωσε ο Καθηγητής Δημοσιογραφίας κα ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου. «Το χάσαμε, γιατί κυριάρχησε η δημοσιογραφία της απαισιοδοξίας, η μεγέθυνση των κακώς κειμένων, η απαξίωση και η προβολή στο περιθώριο του τελευταίου 5λέπτου των δελτίων ειδήσεων των όσων καλών γίνονται στη χώρα», σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι πρέπει πλέον να ρυθμιστεί και να διαχωριστεί ποιος είναι δημοσιογράφος και ποιος είναι μπλόγκερ.

«Είναι τόσα πολλά κανάλια επικοινωνίας, που είναι δύσκολο να κρύψεις κάτι, με ό,τι παραπληροφόρηση και στρέβλωση μπορεί αυτό να σημαίνει», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και καθηγητής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Τριανταφύλλου και χαρακτήρισε το βιβλίο «αποθέωση ερευνητικής δημοσιογραφίας». «Ευτυχώς που υπάρχει αυτό το βιβλίο, όχι μόνο γιατί αποκάλυψε ένα πολύ μεγάλο κίνημα, αλλά και γιατί έτσι καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της δημοσιογραφίας και γιατί αποκαλείται πυλώνας της δημοκρατίας».

«Όπως υπάρχει ερευνητική δημοσιογραφία, υπάρχει και ερευνητική …αναγνωσία. Ο αναγνώστης κάνει τη δική του έρευνα και κρίνει», είπε ο κ. Γαλαμάτης χαρακτηρίζοντας το βιβλίο υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα στοιχεία και τα εργαλεία που χρησιμοποίησε και τη δουλειά που έγινε, αλλά και για το τι έχει παράξει. Έχει ανοίξει ένα τεράστιο νέο κεφάλαιο λογοδοσίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό από μόνο του συνιστά και αναδεικνύει την αξία αυτής της ερευνητικής δουλειάς»

Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Άλκη Ζέη, στο Περίπτερο 13 της ΔΕΒΘ, οργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Athens Bookstore Publications και συντόνισε ο εκδότης Γιώργος Μουρούτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ