today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Διαχείριση ήττας – Γράφει ο Κυριάκος Μπερμπερίδης

Ο Τσίπρας έχει ήδη χάσει τις εκλογές πριν καν αυτές γίνουν και αυτό το γνωρίζει. 

Το μόνο επίδικο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Και έχει χάσει τις εκλογές για 7 βασικούς λόγους.

Πρώτον γιατί περιγράφει μια κατάσταση δυστοπική που καμμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Του Κυριάκου Μπερμπεριδη*

Η οικονομία πάει εξαιρετικά καλά, ο τουρισμός το ίδιο, η ανεργία έπεσε 7 περίπου ολόκληρες μονάδες από το 2019, το χρέος απομειώνεται ραγδαία, εξαγωγές και άμεσες ξένες επενδύσεις έκαναν ρεκόρ 20ετίας, η επενδυτική βαθμίδα είναι προ των πυλών.

Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και το εισπράττει καθημερινά παρά τα εξωγενή προβλήματα πληθωρισμού και ακρίβειας.

Δεύτερον, γιατί παρά τα όποια λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Σύριζα δεν πείθει σε καμμιά περίπτωση ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα στις μείζονες κρίσεις. 

Το Μάτι στοιχειώνει ακόμα τον Τσίπρα και πολύς κόσμος λέει ότι “ο θεός μας φύλαξε και δεν είχαμε κυβέρνηση Σύριζα με τόσα απανωτά προβλήματα που προέκυψαν”. 

Τρίτον, το αφήγημα του Τσίπρα για “προοδευτική διακυβέρνηση” είναι εξαιρετικά αδύναμο γιατί είναι νεφελώδες, μη ρεαλιστικό και δημιουργεί ανασφάλεια στο μέσο πολίτη.

”Προοδευτική διακυβέρνηση” με ποιους; πώς; και υπό ποιες προϋποθέσεις; Ερωτήματα που δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα πριν τις εκλογές με την παιδαριώδη δικαιολογία του “να περιμένουμε πρώτα να δούμε το συσχετισμό των δυνάμεων”.

Ο κόσμος θέλει χειροπιαστές λύσεις στις χρόνιες παθογένειες, σοβαρούς ανθρώπους να παράξουν πολιτική, καθαρές λύσεις και εν τέλει προοπτικές για τη χώρα.  

Και ο Σύριζα δεν πείθει οτι μπορεί να τις δώσει γιατί τίποτα δεν διδάχθηκε από την προηγούμενη καταστροφική κυβερνητική του θητεία. 

Απόδειξη ότι ουδέποτε έκανε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του. 

Τέταρτον, γιατί σε μια σειρά από βασικούς τομείς εκτός της Οικονομίας, όπως η Εξωτερική Πολιτική, η Άμυνα, το Μεταναστευτικό, η Ψηφιοποίηση του κράτους, τα Δημόσια Έργα και οι Υποδομές, οι Επενδύσεις, η Κοινωνική Πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, οι συγκρίσεις μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη με κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, είναι καταλυτικές.

Πέμπτον, γιατί στο διάστημα της τετραετίας που πέρασε, ο Σύριζα δεν αναστοχάστηκε για τις αιτίες της ήττας του το ‘19, δεν ανανέωσε τη ρητορική του, δεν αναγνώρισε τα πολλά θετικά που έγιναν ώστε να είναι μετα αξιόπιστος στην κριτική του για τα όποια λάθη, συνέχισε αντίθετα με καταγγελτικό πολιτικό λόγο και επένδυσε σε Πολάκηδες και Σπίρτζηδες, ποντάροντας στην οξύτητα και το διχασμό. 

Η τακτική αυτή, ήταν πράγματι επιτυχημένη την πενταετία 2010-2015, όταν η Ελλάδα είχε βυθιστεί για τα καλά στη δίνη της κρίσης. Από τότε όμως πολλά πράγματα άλλαξαν, τα μνημόνια και η επιτήρηση έφυγαν και η χώρα μπήκε πλέον στις ράγες της ανάπτυξης. 

Αυτός που δεν άλλαξε ήταν ο Σύριζα. 

Και όταν αλλάζουν οι συνθήκες αλλά δεν αλλάζεις εσύ, τότε δεν έχεις τύχη στην πολιτική. 

Έκτον, γιατί ο Τσίπρας δεν φρόντισε ν ´ανανεώσει το πολιτικό του προσωπικό, μάζεψε απεναντίας ό,τι δευτεράντζα και κατακάθι της πολιτικής ζωής κυκλοφορούσε στην αγορά. 

Απο Αντώναρους και Μιθριδάτηδες, μέχρι και Μαντζουράνηδες και Τζουμάκες αλλά και όλο τον υπόλοιπο κρατικοδίαιτο κατιμά του βαθέος ΠΑΣΟΚ και τριτοτέταρτων λαικοδεξιών.

Όταν θεωρείς ότι έχεις κυβερνητική προοπτική δεν καταφεύγεις σε επιλογές απελπισίας που στην πραγματικότητα σε αποξενώνουν ακόμα περισσότερο από το μεσαίο χώρο που υποτίθεται πως θες να διεκδικήσεις. 

Έβδομον, γιατί και η υποψία ακόμα νίκης του Σύριζα και ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον Τσίπρα, δυνάμωσε το αντι-Σύριζα μέτωπο, επαναφέροντας επώδυνες μνήμες της περιόδου 2015-2019. 

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας ετοιμάζεται πλέον για διαχείριση ήττας. 

Δύσκολο πάντως να μείνει αρχηγός με δεύτερη εκλογική ήττα στη σειρά, αν όχι και τρίτη υπολογίζοντας και τις δεύτερες εκλογές. 

Γιατί και ο ίδιος να θέλει, η απώλεια της εξουσίας θα γεννήσει φυγόκεντρες δυνάμεις τέτοιες που θα καταστήσουν αδύνατη την παραμονή του στον προεδρικό θώκο. 

Μεταξύ άλλων με 3 ήττες σερί γίνεσαι loser εκ των πραγμάτων. 

Και στην πολιτική καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

* Ο κ. Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος της Γραμματείας Προγράμματος και των Τομέων Υγείας &  Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.   

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ