today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Ο Δαβίδ του Μικελάντζελο δεν είναι πορνογραφία, είναι τέχνη – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Πορνογραφία ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου; Ένα άγαλμα 500 ετών; Που, μάλιστα, απεικονίζει έναν βιβλικό ήρωα; Ελα Χριστέ μου, θα λέγαμε στην Ελλάδα, όπου τα γυμνά αγάλματα είναι προσιτά ακόμα και στα παιδιά. Το ίδιο θα έλεγαν και στη Δύση, τη θρεμμένη με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, και την Αναγέννηση. Αλλά στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το είδαν αλλιώς.

Δεν είναι παρά μια μονάχα περιπέτεια από αυτές στις οποίες έχει μπει το ανθρώπινο γένος με την αμορφωσιά. Και μαζί με όλες τις άλλες οδηγεί σε σκοτεινούς ατραπούς, σε καιρούς Μεσαίωνα. Ετσι, η Φλωρεντία, όπου και βρίσκεται το διάσημο άγαλμα, το διασκεδάζει και καλεί τη Φλόριντα σε επίσκεψη, ώστε να δουν όλοι πόσο ανόητη είναι η ιδεοληπτική στάση κάποιων.

Τι έχει συμβεί; Κάθε χρόνο, οι μαθητές της έκτης τάξης στο Tallahassee Classical School διδάσκονταν και έβλεπαν μια φωτογραφία του αγάλματος αλλά πριν από λίγες μέρες τα πράγματα πήγαν στραβά. Ενας γονέας κατήγγειλε πως δεν του ζητήθηκε η άδεια για το αν θα το δει ή δεν θα το δει το παιδί του και ζήτησε την κεφαλή της διευθύντριας επί πίνακι. Πράγματι η διευθύντρια Hope Carrasquilla, που έδειξε τη φωτογραφία, απολύθηκε και βεβαίως στις ΗΠΑ ξέσπασε σάλος.

Προχθές, η  Cecilie Hollberg, διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, όπου στεγάζεται το άγαλμα, είπε στο Associated Press ότι ήταν έκπληκτη από τη διαμάχη. Ευχαρίστησε την Αμερικανίδα καθηγήτρια και κάλεσε το σχολικό συμβούλιο, τους γονείς και τους μαθητές να δουν την αγνότητα του αγάλματος από κοντά.

«Το να πιστεύεις ότι ο Δαβίδ θα μπορούσε να είναι πορνογραφία σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνεις απόλυτα το περιεχόμενο της Βίβλου, δεν κατανοείς τη δυτική κουλτούρα και την αναγεννησιακή τέχνη», επεσήμανε.

Σε απάντηση της ανάρτησής της στα κοινωνικά δίκτυα, χρήστης από τις ΗΠΑ έγραψε: «Μόνο ορισμένοι Αμερικανοί το βρίσκουν ανάρμοστο. Οι μορφωμένοι, πιο ευαισθητοποιημένοι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα και ξέρουν ότι είναι αριστούργημα ! Είμαι από τη Φλόριντα και δεν είμαστε όλοι καλλιτεχνικά καταπιεσμένοι»

Ο Dario Nardella, δήμαρχος της Φλωρεντίας της Ιταλίας, έγραψε στο Twitter ότι προσκαλεί προσωπικά την εκπαιδευτικό της Φλόριντα που απολύθηκε να πάει στην πόλη για να τη βραβεύσει αυτοπροσώπως, προσθέτοντας ότι όποιος διδάσκει τέτοια τέχνη αξίζει σεβασμού.

Το tweet του δημάρχου της Φλωρεντίας με το οποίο προσκαλεί την απολυμένη για να τη βραβεύσει

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, που φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ως το 1504, είναι ένα αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής, ένα από τα πλέον γνωστά αγάλματα στην ιστορία της γλυπτικής, σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς. Το άγαλμα, ύψους 5,17 μέτρων, απεικονίζει έναν εντελώς γυμνό Δαβίδ, τη βιβλική φιγούρα που σκοτώνει τον γίγαντα Γολιάθ.

Το μάθημα, που παραδόθηκε σε παιδιά 11 και 12 ετών, περιελάμβανε επίσης αναφορές στον πίνακα «Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου και στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι. Στη Φλωρεντία κάνουν πάρα πολλά σκωπτικά σχόλια και για τη «Δημιουργία» με σκίτσα κατά τα οποία ο Δημιουργός δίνει στον Αδάμ να φορέσει εσώρουχο. Οσο για τον Δαβίδ, άλλοι του βάζουν φύλλο συκής και άλλοι διάφορα, μέχρι… φόρεμα!

Σαρκαστικό φωτοσοπ από τη Φλωρεντία προς τη Φλόριντα: εντάξει τώρα; είναι η φράση που συνοδεύει την εικόνα

Το ζήτημα είναι σοβαρότερο από όσο φαίνεται, εφόσον οι γονείς με κάποιο τρόπο ανακατεύονται στο σχολικό πρόγραμμα. Κάποιες σκοτεινές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί, επιτρέπουν στον κηδεμόνα να αποφασίσει αν θα δει ή δεν θα δει ένα έργο τέχνης, κάτι το οποίο είναι εξωφρενικό!

Στη Φλόριντα τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ron DeSantis, προχώρησε στην επέκταση ενός νόμου που απαγόρευε στα δημόσια σχολεία να διδάσκουν σεξουαλική αγωγή και ταυτότητα φύλου.  Οι εκπαιδευτικοί που παραβιάζουν τον απαράδεκτο και οποισθδρομικό νόμο αντιμετωπίζουν αναστολή ή απώλεια της άδειας διδασκαλίας τους.

Όλα αυτά, μάς πάνε πίσω στη βικτωριανή εποχή, γνωστή για την αυστηρότητα των ηθών. Η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας δώρισε ένα αντίγραφο του Δαβίδ στο μουσείο του South Kensington – αργότερα το V&A – το 1857. Όταν το είδε για πρώτη φορά, προφανώς σοκαρίστηκε τόσο πολύ από το γυμνό που ανατέθηκε σε ένα φύλλο συκής να καλύψει… τα γεννητικά όργανα.

Ο ιστότοπος του V&A λέει ότι το φύλλο διατηρήθηκε «σε ετοιμότητα για τυχόν βασιλικές επισκέψεις, οπότε το κρεμούσαν στη φιγούρα χρησιμοποιώντας δύο στρατηγικά τοποθετημένα αγκίστρια».

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ