today-is-a-good-day
17 C
Athens

Εκλογές 2023: Προεκλογικό αγώνα δυο φάσεων ετοιμάζει το Μαξίμου

Εθνικές κάλπες στις 21 Μαΐου, το στοίχημα της αυτοδυναμίας στο δεύτερο γύρο, ο κίνδυνος  της ακυβερνησίας, και η επιλογή Μητσοτάκη για τομές στο κράτος, είναι ο απόηχος του Υπουργικού Συμβουλίου, που ουσιαστικά σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας όπου όλοι είναι εναντίον όλων, ενώ το πολιτικό σκηνικό θυμίζει πεδίο μάχης…

Του Κώστα Πασίση 

Ένα από τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό, αλλά και την ομιλία του στη Λαμία είναι η σιγουριά ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, όπως προκύπτει άλλωστε απ όλες τις δημοσκοπήσεις και η αφετηρία της προεκλογικής περιόδου δυο φάσεων…

Η πρώτη είναι μέχρι το Πάσχα και δη στις 11 ή 12 Απριλίου όπου κλείνει η Βουλή και η δεύτερη, η αμιγώς πολιτική έως τις 21 Μαΐου.

Όπως επισημαίνεται στην πρώτη η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαχειριστεί το τελικό στάδιο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και στη δεύτερη να δώσει τη μάχη των εκλογών, με αμιγώς πολιτικούς όρους, ώστε να βάλει τις υποθήκες για την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Στο Υπουργικό, με θεσμικό τρόπο και στο τέλος της 4ετιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ημερομηνία εκλογών, βάζοντας τέλος στη σχετική σεναριολογία που είχε πάρει κωμικοτραγικές διαστάσεις…

Όσον αφορά την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 2α Ιουλίου. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου.

Γιατί θέλει αυτοδυναμία ο Πρωθυπουργός

Η ρητορική Μητσοτάκη περί της αυτοδυναμίας, σε ένα σκηνικό όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκεται στα χαρακώματα, σηματοδοτεί  την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος στιβαρά και κυρίως χωρίς καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων και συμβιβασμούς εντός και εκτός κοινοβουλίου για έγκριση των αποφάσεων και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρωθυπουργός βέβαια το είπε πιο κομψά, τονίζοντας  την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον».

Από την εισήγηση Μητσοτάκη αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου εκείνο που προκύπτει είναι πως , κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην πρώτη γραμμή θα βρίσκεται η ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση, η προβολή του κυβερνητικού έργου, σε αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σχέδιο της επόμενης ημέρας, με προμετωπίδα την αύξηση των εισοδημάτων και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε για άλλη μια φορά την «παγίδα της ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει».

Αυτή ήταν μια φράση-κλειδί στην εισήγηση του που αποκαλύπτει το σχέδιο του να προχωρήσει με μια σειρά αλλαγών, οι οποίες θα είναι πιο ασυμβίβαστες και πιο τολμηρές από ό,τι  στο παρελθόν, αλλά αναγκαίες για την πρόοδο της χώρας.

Ταυτόχρονα, όμως είναι και μια προειδοποίηση στους πολίτες για το αβέβαιο μέλλον και τις επιπτώσεις του, στα όσα επιτευχθήκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Προς επιβεβαίωση του κινδύνου αυτού χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Βουλγαρίας.

«Στη γειτονική μας χώρα θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.

Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν αλλά όπως είπε είναι «είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον”

Όπως αναφέρει συνεργάτης του το σύνθημα αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή και πρόοδο, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σημερινή Ελλάδα, που έχει χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις…

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με αφορμή την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σκωπτικά από την Λιβαδειά:   Λίγες εβδομάδες υπομονή και έρχεται η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και έθεσε τη δική του προεκλογική ατζέντα, τονίζοντας:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πικρόχολο ήταν και το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος ανέφερε ότι  ο κ. «Μητσοτάκης ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ