today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Δεύτερη κυβερνητική θητεία ζητούν Μητσοτάκης και Τσίπρας. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αφήγημα δεύτερης ευκαιρίας έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη σκιά της εθνικής τραγωδίας και των δημοσκοπήσεων που αφήνουν έντονα «θολό» αποτύπωμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αναφορικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, αλλά η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

«Να πείσουμε πρωτίστως τους δύσπιστους πολίτες μας ότι αξίζουμε, αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, να συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανόρθωσης της χώρας» ανέφερε σχεδόν …προφητικά, πριν το δυστύχημα των Τεμπών ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του, ξορκίζοντας τότε τη χαλαρή ψήφο….

Επισημαίνεται ότι στις αρχές του έτους, σε δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό του Alpha, το 33%  πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 24% προτιμά να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ το 29% των συμμετεχόντων δήλωσε  ότι δε θέλει να δοθεί ευκαιρία σε κανένα από τους δύο (14% ΔΞ/ΔΑ).

Σήμερα η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τη λεγομένη «τιμωρητική» ψήφο, λόγω των διαχρονικών ευθυνών για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και αναζητεί αποτελεσματικό αντίδοτο.

Σε αυτή τη φάση το Μαξίμου πάντως προετοιμάζει το «come back» στην πολιτική ατζέντα.

Αξιολογεί τη νέα κατάσταση, τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης αλλά και των άλλων άλλων πολιτικών κομμάτων. Και προσπαθεί να κινηθεί γρηγορά όσον αφορά την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου.

Ήδη η έναρξη των δρομολογίων θα γίνει στις 22 Μαρτίου, ενώ η ολοκλήρωση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο…

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τη σταθερότητα και τη συνέχεια στη λειτουργία του κράτους και των δομών του, προσβλέποντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που κινούνται στο χώρο του «Κέντρου», που παραμένει η πολύφερνη νύφη.

Το Μαξίμου αναμένεται να ξεδιπλώσει συγκεκριμένες στρατηγικές προσέγγισης αυτού του χώρου, γνωρίζοντας ότι το ίδιο θα κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το τι θα πράξουν οι μετριοπαθείς κεντρώοι ψηφοφόροι, απασχολεί έντονα το Μαξίμου, μετα την ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με αυτές ο κύριος όγκος των διαρροών κατευθύνονται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και λιγότερο στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία όμως τσιμπάει…

Η επιστροφή αυτών είναι άλλο ένα στοιχημα για τη ΝΔ.

Το τρίτο «μέτωπο» είναι οι νέοι οι οποίοι εμφανίζονται οργισμένοι, με τα κακώς κείμενα του κράτους.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προτάξει θετική ατζέντα και ένα πρώτο μέτρο θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού με βασικούς ωφελημένους τους νέους…

Τι επιδιώκει ο Τσίπρας

Δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης, όμως ζητά και ο Αλέξης Τσίπρα ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜEGA εμφανίστηκε με ένα νέο εξωραϊσμένο, μετριοπαθές προφίλ.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να φανεί πιο ώριμος πολιτικά, απέφυγε τους υψηλούς τόνους, παρουσίασε τα δικά του στοιχεία και γενικότερα επιχείρησε  να πείσει για τις καλές του προθέσεις.

Δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα δικά του λάθη και τις ευθύνες, χρησιμοποιώντας το άλλοθι των μνημονίων.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε «ευθύνη» σε «κρίσιμες στιγμές» για «υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα«.

«Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα.

Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο MEGA δεν ήταν ο μέχρι χθες  γνωστός μας, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ